heal.abstract |
Σκοπός της παρακάτω μεταπτυχιακής εργασίας είναι να εξετάσει την εισαγωγή του φυσικού αερίου στο ελληνικό ενεργειακό ισοζύγιο. Επίσης, εξετάζει τον τρόπο υλοποίησης του έργου αυτού καθώς και τις συνέπειές του στον τομέα του φυσικού αερίου.
Από τα τέλη του 1996 μέχρι σήμερα, έχουν περάσει περισσότερα από 20 χρόνια από την εισαγωγή των πρώτων όγκων φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα στην Ευρώπη, η οποία εισήγαγε το φυσικό αέριο και το υγροποιημένο φυσικό αέριο στον εφοδιασμό πρωτογενούς ενέργειας.
Με βάση αυτό, η παρακάτω εργασία επιχειρεί να αναλύσει την εξέλιξη της εισαγωγής και της διανομής του φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Η εξέλιξη αυτή, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα, υλοποιείται μέσω εταιρειών οι οποίες υπόκεινται σε κρατικό έλεγχο. Οι εταιρείες αυτές είναι η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου Α.Ε. (ΔΕΠΑ), ο Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου Α.Ε. (ΔΕΣΦΑ Α.Ε.) και οι Εταιρείες Παροχής Αερίου (ΕΠΑ).
Η ανασκόπηση της βιβλιογραφίας αναδεικνύει τα κύρια θέματα και τις προκλήσεις για τις εταιρείες φυσικού αερίου που δραστηριοποιούνται στον τομέα του φυσικού αερίου. Προκειμένου να αναλυθούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες φυσικού αερίου, έχει διεξαχθεί εκτεταμένη ανάλυση των εξωτερικών μακρο-περιβαλλοντικών παραγόντων, μέσω ανάλυσης PESTEL και SWOT. Στο ίδιο πλαίσιο, έχει πραγματοποιηθεί ανάλυση των χρηματοοικονομικών δεικτών, καθώς και ανάλυση της αλυσίδας αξίας.
Οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) με σκοπό την ενίσχυση του ανταγωνισμού, μέσω της απελευθέρωσης των αγορών φυσικού αερίου, ήταν μάλλον αποτυχημένες και τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν ήταν σε θέση να άρουν τα εμπόδια στην αγορά για τους νεοεισερχόμενους.
Παρ’ όλα αυτά, προκειμένου να συμμετάσχουν νέοι ανεξάρτητοι υποψήφιοι στην ελληνική βιομηχανία φυσικού αερίου, είναι απαραίτητη η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου στην Ελλάδα, γεγονός που θα οδηγήσει τελικά σε μείωση των τιμών προς όφελος των πελατών και των τελικών καταναλωτών. |
el |