HEAL DSpace

Μελέτη της δράσης φαινολικών αντιοξειδωτικών σε εδώδιμα έλαια

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.advisor Ωραιοπούλου, Βασιλική el
dc.contributor.author Βαγενά, Ελένη Ι. el
dc.contributor.author Vagena, Eleni I. en
dc.date.accessioned 2014-05-05T07:45:34Z
dc.date.available 2014-05-05T07:45:34Z
dc.date.copyright 2014-01-07 -
dc.date.issued 2014-05-05
dc.date.submitted 2014-01-07 -
dc.identifier.uri https://dspace.lib.ntua.gr/xmlui/handle/123456789/38385
dc.identifier.uri http://dx.doi.org/10.26240/heal.ntua.7276
dc.description σ. el
dc.description.abstract Τα τελευταία χρόνια, τα φυσικά φαινολικά αντιοξειδωτικά κερδίζουν ολοένα και περισσότερο ενδιαφέρον λόγω της δυνατότητάς τους να δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την οξείδωση που υφίστανται τα τρόφιμα. Λιπιδιακά υποστρώματα, όπως είναι τα έλαια, είναι επιρρεπή στην οξείδωση, η έκταση της οποίας εξαρτάται από παράγοντες όπως το περιεχόμενο των ελαίων σε ακόρεστα κυρίως λιπαρά οξέα, καθώς και σε τοκοφερόλες και μέταλλα. Η κατεχίνη, η κερκετίνη και το ροσμαρινικό οξύ είναι φαινολικά συστατικά τα οποία απαντώνται στη φύση και έχει αποδειχτεί η ικανότητα που έχουν να δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες και έτσι αναμένεται να μπορούν να προστατεύουν τα λίπη από την οξειδωτική υποβάθμιση και να αυξάνουν τη διάρκεια ζωής των προϊόντων που περιέχουν λίπη. Σε αυτήν τη μελέτη εκτιμήθηκε η σταθερότητα που μπορούν να προσδώσουν σε διάφορα έλαια τα συγκεκριμένα αντιοξειδωτικά και συσχετίστηκε με το περιεχόμενό τους σε λιπαρά οξέα, μέταλλα και τοκοφερόλες. Τα έλαια τα οποία μελετήθηκαν ήταν το σογιέλαιο, το ηλιέλαιο, το αραβοσιτέλαιο, το βαμβακέλαιο και το ιχθυέλαιο. Αρχικά αξιολογήθηκε η δράση των αντιοξειδωτικών μέσω της ικανότητά τους να δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες DPPH. Στη συνέχεια, τα αντιοξειδωτικά προστέθηκαν στα διάφορα έλαια, τα οποία υποβλήθηκαν σε επιταχυνόμενη οξείδωση στους 60oC για 3 βδομάδες. Ακολούθησε ανάλυση του περιεχομένου τους σε τοκοφερόλες και μέταλλα με τη βοήθεια της Υγρής Χρωματογραφίας Υψηλής Απόδοσης (HPLC) και της Φασµατοµετρίας Μάζας Ε̟παγωγικά Συζευγµένου Πλάσµατος (ICP-MS) αντίστοιχα και προέκυψαν συγκριτικά αποτελέσματα για τα διάφορα αντιοξειδωτικά σε σχέση με το περιεχόμενο του κάθε ελαίου σε λιπαρά οξέα, τοκοφερόλες και μέταλλα. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως το αραβοσιτέλαιο ήταν το πιο σταθερό έλαιο από τα σπορέλαια, ενώ ακολούθησε το βαμβακέλαιο, το σογιέλαιο και το ηλιέλαιο. Το καλύτερο αντιοξειδωτικό φάνηκε να είναι το ροσμαρινικό οξύ, πιθανόν λόγω της ικανότητάς του να προστατεύει, ως φαινολικό οξύ, την α τοκοφερόλη, ενώ η κερκετίνη και η κατεχίνη εμφάνισαν στις περισσότερες περιπτώσεις ανταγωνιστική συμπεριφορά με την α τοκοφερόλη. Το ιχθυέλαιο οξειδώθηκε αρκετά γρήγορα και μόνο η κερκετίνη και το ροσμαρινικό οξύ φάνηκε να είναι αποτελεσματικά, ενώ η κατεχίνη δεν του παρείχε προστασία από την οξείδωση. Τέλος, λόγω της υψηλής αντιοξειδωτικής ικανότητας που προσέφερε το ροσμαρινικό οξύ στα περισσότερα έλαια, έγινε προσπάθεια απομόνωσής του από αιθανολικά εκχυλίσματα και καταφέραμε να ανακτήσουμε περίπου το 60% της αρχικής διαθέσιμης ποσότητας ροσμαρινικού οξέως. el
dc.description.abstract Catechin, quercetin and rosmarinic acid are phenolic compounds that show a pronounced scavenging activity towards free radicals and are expected to prevent lipid deterioration and increase the shelf life of lipid containing products. In this study the stabilization of different edible oils with these compounds has been evaluated. Corn oil, cotton oil, sunflower oil, soybean oil and fish oil have been subjected to accelatered oxidation at 60C for a period of three weeks. Comparative results are demonstrated and correlated to fatty acid profile, tocopherol and metal content of these oils. en
dc.description.statementofresponsibility Ελένη Ι. Βαγενά el
dc.language.iso el en
dc.rights ETDFree-policy.xml en
dc.subject Εδώδιμα έλαια el
dc.subject Κατεχίνη el
dc.subject Κερκετίνη el
dc.subject Ροσμαρινικό οξύ el
dc.subject Μέταλλα el
dc.subject Τοκοφερόλες el
dc.subject Φαινολικά αντιοξειδωτικά el
dc.subject Φλαβονοειδή el
dc.subject Edible oils en
dc.subject Catechin en
dc.subject Quercetin en
dc.subject Rosmarinic acid en
dc.subject Trace metals en
dc.subject Phenolic antioxidants en
dc.subject Flavonoids en
dc.title Μελέτη της δράσης φαινολικών αντιοξειδωτικών σε εδώδιμα έλαια el
dc.title.alternative Antioxidant activity of phenolic antioxidants in edible oils en
dc.type bachelorThesis el (en)
dc.date.accepted 2013-12-16 -
dc.date.modified 2014-01-07 -
dc.contributor.advisorcommitteemember Ταούκης, Πέτρος el
dc.contributor.advisorcommitteemember Τζιά, Κωνσταντίνα el
dc.contributor.committeemember Ωραιοπούλου, Βασιλική el
dc.contributor.committeemember Ταούκης, Πέτρος el
dc.contributor.committeemember Τζιά, Κωνσταντίνα el
dc.contributor.department Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Σύνθεσης και Ανάπτυξης Βιομηχανικών Διαδικασιών. Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων el
dc.date.recordmanipulation.recordcreated 2014-05-05 -
dc.date.recordmanipulation.recordmodified 2014-05-05 -


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής