HEAL DSpace

Γεύση & αρχιτεκτονική

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.advisor Εφεσίου, Ειρήνη el
dc.contributor.advisor Efesiou, Irene en
dc.contributor.author Καπέρδα, Ελένη el
dc.contributor.author Kaperda, Eleni en
dc.contributor.author Τσακίρη, Δανάη el
dc.contributor.author Tsakiri, Danai en
dc.date.accessioned 2014-05-30T09:47:27Z
dc.date.available 2014-05-30T09:47:27Z
dc.date.issued 2014-05-30
dc.identifier.uri https://dspace.lib.ntua.gr/xmlui/handle/123456789/38658
dc.identifier.uri http://dx.doi.org/10.26240/heal.ntua.773
dc.description 113 σ. el
dc.description.abstract Η τροφή και η ασφαλής στέγη είναι οι δύο βασικότερες ζωτικές ανάγκες που προσπαθεί να καλύψει ο άνθρωπος από την πρωτόγονη εποχή μέχρι σήμερα. Η ανάγκη για κοινωνική συναναστροφή σε σχέση με την κατανάλωση τροφής και την απόλαυση της γεύσης αποτέλεσαν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για τη δημιουργία των χώρων εστίασης και τη γέννηση του εστιατορίου όπως το γνωρίζουμε σήμερα. Η σχέση της αρχιτεκτονικής με τη γαστρονομία και τη γεύση πιστεύουμε ότι εκφράζεται πληρέστερα στους χώρους εστίασης. Αντικείμενο της έρευνας αυτής είναι η σχέση που συνδέει τα μορφολογικά και λειτουργικά στοιχεία του χώρου με τη γεύση. Συγκεκριμένα, η μελέτη εστιάζει το ενδιαφέρον της στους χώρους εστίασης και στην επίδραση που ασκούν οι χωρικές παράμετροι στην αντίληψη του εστιατορίου και την αίσθηση της γεύσης από το χρήστη. Σκοπός είναι, μέσα από την ανάλυση του θεωρητικού και σχεδιαστικού υπόβαθρου που διέπουν τους χώρους εστίασης καθώς και την παρουσίαση συγκεκριμένων παραδειγμάτων, η ευαισθητοποίηση του αρχιτέκτονα για τη μελέτη και τη δημιουργία χώρων εστιατορίων με ποιότητες που να αναδεικνύουν τόσο τον ίδιο τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, όσο και την απόλαυση του φαγητού. el
dc.description.abstract Food and shelter are the most vital needs man has been trying to meet from primitive times up until today. The need for social interaction in conjunction with the consumption of food and the enjoyment of taste constituted the necessary conditions for the creation of public eating spaces and the birth of the restaurant as we know it today. The relation between architecture and gastronomy is best expressed in the spaces of restaurants. Subject of this study is the link between taste and the morphological and functional characteristics of space. In particular, we focus on eating spaces and the influence of spatial parameters on the user’s perception of the restaurant and their sense of taste. Our purpose is, through analyzing the theoretical background, the design principles and the presentation of specific examples, to raise the awareness of architects concerning the study, the design and the creation of restaurant spaces imbued with qualities that highlight both the architectural design and, at the same time, the enjoyment of the food. en
dc.language.iso el en_US
dc.subject Φαγητό el
dc.subject Food en_US
dc.subject Γεύση el
dc.subject Taste en_US
dc.subject Εστιατόρια el
dc.subject Restaurants en_US
dc.subject Εστίαση el
dc.subject Eating space en_US
dc.title Γεύση & αρχιτεκτονική el
dc.title.alternative Taste & architecture en_US
dc.type Lecture en_US
dc.contributor.department Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών el


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής