HEAL DSpace

Κινητική Μελέτη Ποιοτικών Δεικτών Συσκευασμένων Προϊόντων Πράσινης Σαλάτας

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Φιλέρη, Καλλιόπη el
dc.contributor.author Fileri, Kalliopi en
dc.date.accessioned 2015-01-28T13:13:11Z
dc.date.available 2015-01-28T13:13:11Z
dc.date.issued 2015-01-28
dc.identifier.uri https://dspace.lib.ntua.gr/xmlui/handle/123456789/40169
dc.identifier.uri http://dx.doi.org/10.26240/heal.ntua.6308
dc.rights Default License
dc.subject Σαλάτες el
dc.subject Φρεσκοσυλλεγμένα προϊόντα el
dc.subject Τρόφιμα el
dc.subject Ποιοτικοί δείκτες el
dc.subject Κινητική μελέτη el
dc.title Κινητική Μελέτη Ποιοτικών Δεικτών Συσκευασμένων Προϊόντων Πράσινης Σαλάτας el
heal.type bachelorThesis
heal.classification Μηχανική τροφίμων el
heal.access free
heal.recordProvider ntua el
heal.publicationDate 2014-10-06
heal.abstract Η συγκεκριμένη πειραματική μελέτη πραγματοποιήθηκε σε δείγματα ραδικιών, εφόσον δεν υπάρχει εκτεταμένη βιβλιογραφική επιστημονική έρευνα σχετικά με την υποβάθμιση των ποιοτικών δεικτών του ραδικιού, είδους που αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της ελληνικής άγριας χλωρίδας , εμπορικά αξιοποιήσιμου σε φρεσκοσυλλεγμένες σαλάτες αλλά και καταναλισκόμενου σε ωμή μορφή. Ο πειραματικός σχεδιασμός της εν λόγω σειράς πειραμάτων αφορά την κινητική μελέτη της υποβάθμισης της ποιότητας των φυλασσόμενων υπό ψύξη δειγμάτων ραδικιού και την εξαγωγή κινητικών μοντέλων εξάρτησης των ποιοτικών τους παραμέτρων από τις 2 συνθήκες συσκευασίας(διατηρημένα σε εμπορικές συσκευασίες αέρα με διάτρητη μεμβράνη και σε συσκευασίες τροποποποιημένης ατμόσφαιρας, σύστασης 5% O2 και 15% CO2) και τις θερμοκρασίες αποθήκευσης(2, 5, VAR, 10, 15 και 0 oC), με στόχο τον προσδιορισμό της διατηρησιμότητας των υπό εξέταση προϊόντων. Συγκεκριμένα, ο στόχος των πειραματικών σειρών είναι η εξαγωγή ενός ενιαίου μοντέλου ανά ποιοτικό δείκτη, που να μπορεί να χαρακτηριστεί αξιόπιστος όσον αφορά την χρονική μεταβολή της ποιότητας του τροφίμου σε οποιαδήποτε θερμοκρασία και συνθήκη συσκευασίας. Οι παράμετροι που μελετώνται αφορούν την μικροβιακή αλλοίωση των δειγμάτων,την χρωματική τους μεταβολή, την οργανοληπτική υποβάθμιση τους, την μεταβολή της υφής τους, την απώλεια σε βιταμίνη C και την ενζυμική τους υποβάθμιση. Από τα πειραματικά αποτελέσματα και την μετέπειτα μοντελοποίηση τους, όπου αυτό ήταν δυνατό, προκύπτει ότι οι ποιοτικές παράμετροι που φαίνονται να ευθύνονται για την ποιοτική υποβάθμιση των δειγμάτων ραδικιού και στα 2 είδη συσκευασίας, είναι η ολική μικροβιακή χλωρίδα και οι ψευδομονάδες, η αμμωνιακή λυάση της φαινυλαλανίνης(PAL)και η απώλεια σε βιταμίνη C. Σχετικά με την μικροβιακή υποβάθμιση των δειγμάτων, εντοπίστηκε ότι οι κύριοι επικρατούντες μικροοργανισμοί είναι η ολική μικροβιακή χλωρίδα και οι ψευδομονάδες με ενέργειες ενεργοποίσης της τάξης των 100 kJ/mol και 80 kJ/mol, αντίστοιχα και για τα δύο είδη συσκευασίας. Σχετικά με την ενζυμική υποβάθμιση, η ενέργεια ενεργοποίησης για την αμμωνιακή λυάση της φαινυλαλανίνης ανέρχεται στα 101,6 kJ/mol, ενώ σχετικά με την απώλεια σε βιταμίνη C, η ενέργεια ενργοποίησης είναι της τάξης των 100 kJ/mol για τις αερόβιες συνθήκες συσκευασίες, όπου ευνοείται περισσότερο η οξείδωση του ασκορβικού οξέος. Συμπερασματικά, οι χρησιμοποιούμενες συστάσεις των συσκευασιών δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη επίδραση και διαφοροποίηση όσον αφορά τις ενέργειες ενεργοποίησης αλλά και τους χρόνους ζωής των δειγμάτων ραδικιού που εξετάστηκαν, ωστόσο τα πειραματικά αποτελέσματα της συγκεκριμένης διπλωματικής εργασίας μπορούν να αξιοποιηθούν για την σύγκριση και την επικύρωση ήδη υπάρχοντων κινητικών μοντέλων πρόβλεψης της διατηρησιμότητας πράσινων σαλατικών, αλλά και για την δημιουργία νέων μοντέλων, με προϋπόθεση την μελέτη περισσότερων διαφορετικών συστάσεων συσκευασίας αποθήκευσης των δειγμάτων. el
heal.advisorName Ταούκης, Πέτρος el
heal.committeeMemberName Ταούκης, Πέτρος el
heal.committeeMemberName Τζιά, Κωσταντίνα el
heal.committeeMemberName Ωραιοπούλου, Βασιλική el
heal.academicPublisher Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Σύνθεσης και Ανάπτυξης Βιομηχανικών Διαδικασιών (IV). Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων el
heal.academicPublisherID ntua
heal.numberOfPages 233 σ. el
heal.fullTextAvailability true


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής