heal.abstract |
Στόχος της παρούσας εργασίας είναι η διερεύνηση της δυνατότητας μοντελοποίησης των φυσικών βιοτόπων αυτοφυών ορχιδεών του γένους Ophrys. Ως περιοχή μελέτης επιλέχθηκε η νήσος Ηράκλεια Κυκλάδων, η οποία θεηρήθηκε ιδανική για τη διερεύνηση αυτή λόγω του μικρού της μεγέθους, της εκτενούς έρευνας των ορχιδεών και της μεγάλης βιοποικιλότητας ορχιδεών που τη χαρακτηρίζει, σε συνδυασμό με την ποικιλία φυσικών βιοτόπων (παραθαλάσσιες περιοχές, βραχώδεις περιοχές, ομοιογενείς περιοχές βλάστησης διαφορετικής έντασης , καλλιέργειες ή εγκαταλειμένες πρώην καλλιεργούμενες εκτάσεις κτλ).
Για τις ανάγκες της ανάπτυξης του εν λόγω μοντέλου έγινε συλλογή τόσο επίγειων δεδομένων όσο και δορυφορικών (Landsat 8), που σε συνδυασμό με πληθώρα διαφορετικών χαρτών προσφέρουν τη δυνατότητα για πολύπλευρη προσέγγιση.
Αρχικώς, έγινε διαλογή των διαθέσιμων δεδομένων με κριτήριο την κλίμακα (για τους διαθέσιμους χάρτες και ορθοφωτοχάρτη του νησιού), την ανάλυση και τα πολυφασματικά κανάλια (ορθοφωτοχάρτης και δορυφορικές εικόνες). Όσα από αυτά χρησιμοποιήθηκαν υπέστησαν κατάλληλη προεπεξεργασία (διανυσματοποίηση, γεωαναφορά και διαμόρφωση τιμών για καλύτερη διαχείριση των δεδομένων) για να ακολουθήσει η κυρίως φάση των επεξεργασιών. Στη φάση αυτή δημιουργήθηκαν επιπλέον σημαντικά δεδομένα (δημιουργία πολυγώνων εκπαίδευσης) ή μεταποιήθηκαν (χάρτης προσανατολισμών, γεωλογικός χάρτης).
Με τα δεδομένα να αναφέρονται πλέον σε κοινό σύστημα αναφοράς (ΕΓΣΑ 87) με τη μορφή επιθεμάτων (lαyers) για διαχείριση σε περιβάλλον ΣΓΠ (QGIS) αλλά και διαχείρισης τηλεπισκοπικών δεδομένων (ΕR-Mapper), έγινε εξαγωγή τιμών για τα σημεία και για τα πολύγωνα εκπαίδευσης. Η προσέγγιση με τα σημεία δεν προσφέρθηκε για στατιστική ανάλυση ενώ η προσέγγιση με τα πολύγωνα έδωσε τη δυνατότητα περαιτέρω επεξεργασίας.
Στα πλαίσια επιλογής του τρόπου προσέγγισης του προβλήματος ολοκληρώθηκε μία σειρά εργασιών, αρχικώς με χρήση 23 πολυγώνων εκπαίδευσης ποικίλου μεγέθους και χαρακτηριστικών ενώ στην εναλλακτική προσέγγιση με χρήση 26 μικρότερων, ομοιόμορφων-ισομεγέθων κατά το δυνατόν πολυγώνων για αντιπαραβολή των τελικών αποτελεσμάτων. Τα αποτελέσματα αυτά είναι χάρτες βιοποικιλότητας των υπό μελέτη ορχιδεών (taxa). Η αξιολόγηση του εκάστοτε μοντέλου έχει να κάνει με τη δυνατότητα αυτού να αποδώσει σωστές τιμές βιοποικιλότητας σε περιοχές όπου αυτη είναι γνωστή (από επίγεια δεδομένα).
Το όλο εγχείρημα δεν έδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα ωστόσο ανέδειξε τη μεθοδολογική προσέγγιση που με καλύτερης ακρίβειας αρχικά δεδομένα θα μπορούσε να παράξει καλύτερο μοντέλο. Η σημασία του εγχειρήματος αυτού δεν περιορίζεται στη χρησιμότητά του ως εργαλείο εύρεσης νέων άγνωστων πληθυσμών ή αξιολόγησης βιοτόπων. Αποτελεί παράλληλα τον πυλώνα για αντίστοιχη προσέγγιση για την ανάπτυξη μοντέλων με διαφορετικό αντικείμενο μελέτης εξαρτημένο από διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά-παραμέτρους (απειλούμενα είδη φυτών ή ζώων). |
el |