heal.abstract |
Στην παρούσα διπλωματική εργασία έγινε μελέτη των τρόπων ηλεκτροδότησης περιοχών εκτός δικτύου στις αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς και προσομοίωση ηλεκτροδότησης κοινότητας στη περιοχή Dejen District, της Αιθιοπίας. Για την προσομοίωση χρησιμοποιήθηκε το πρόγραμμα Homer, το οποίο διεξήγαγε ανάλυση και βελτιστοποίηση του συστήματος.
Η εργασία αποτελείται από δύο μέρη. Στο Α’ Μέρος γίνεται αναφορά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στα μικροδίκτυα και τη χρησιμότητα αυτών. Παρουσιάζονται αναλυτικά οι μέθοδοι ηλεκτροδότησης αγροτικών περιοχών εκτός δικτύου, καθώς και τα πλεονεκτήματά- μειονεκτήματά τους. Πιο συγκεκριμένα, οι μέθοδοι που εξετάζονται στη παρούσα εργασία είναι: Υβριδικό σύστημα με Γεννήτρια Diesel (σε συνεχή λειτουργία) με Φωτοβολταϊκά/Ανεμογεννήτρια, Σύστημα με Φωτοβολταϊκά/Ανεμογεννήτρια και Μπαταρίες, Μικρό Υδροηλεκτρικό Σύστημα και Σύστημα Αεριοποίησης Βιομάζας. Γίνεται βιβλιογραφική μελέτη των μεθόδων που χηρισμοποιούνται στις αναπτυσσόμενες χώρες και αναγνωρίζονται οι καλύτερες πρακτικές αυτών.
Στο Β’ Μέρος της διπλωματικής εργασίας, γίνεται περιγραφή του προγράμματος Homer, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την πραγματοποίηση προσομοίωσης συστήματος για την ηλεκτροδότηση συγκεκριμένου χωριού εκτός δικτύου στην Αιθιοπία. Γίνεται παρουσίαση όλων των μερών του συστήματος, καθώς και των πιθανών υλοποιήσιμων σεναρίων που προκύπτουν από των συνδυασμό γεννήτριας Diesel, Φωτοβολταϊκών, Μπαταριών, Μικρού υδροηλεκτρικού και Ανεμογεννήτριας. Τέλος, διατυπώνονται τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την προσομοίωση σε σχέση με τη βέλτιστη χρήση των στοιχείων. |
el |