heal.abstract |
Το θέμα της διπλωματικής είναι το κτίριο της πολυκατοικίας στο πυκνοδομημένο ιστό της πόλης της Αθήνας και πως είναι διαμορφωμένο. Είναι ένα κτίριο συλλογικής κατοίκησης, όπου κάτω από την ίδια στέγη διαμένουν διαφορετικές οικογένειες.
Ο τρόπος που οργανώνεται το κτίριο, καθορίζει την σχέση των ενοίκων μεταξύ τους, τόσο με τη γειτονιά όσο και με το σύνολο της πόλης. Η αρχική τοποθέτηση του όγκου του κτιρίου στο κενό χώρο, η μονάδα κατοικίας, οι χώροι κυκλοφορίας και η σχέση τους με τον ακάλυπτο χώρο, καθορίζουν το οικοδομικό τετράγωνο και την ευρύτερη περιοχή του.
Το μοντέλο κατοίκησης της επανάληψης του τυπικού ορόφου έλυσε θέματα στέγασης αλλά δημιούργησε προβλήματα κλίμακας μέσα στην πόλη. Στην παρούσα διπλωματική γίνεται μια προσπάθεια να οργανωθεί σε κενό χώρο , στο κέντρο της Αθήνας, μια πολυκατοικία με σκοπό τον ξαναπροσδιορισμό των συνθηκών συν – κατοίκησης σε ένα πολυώροφο κτίριο γύρω από μια εσωτερική αυλή.
Για αυτό το λόγο διερευνήθηκε τόσο η μονάδα κατοικίας όσο και ο συνδυασμός των μονάδων, μεταξύ τους, με το σύνολο του κτιρίου αλλά και με τη γειτονιά.
Το σενάριο κατοίκησης τοποθετείται σε πραγματικές συνθήκες σε κενό χώρο ( στην περιοχή Αγ. Νικολάου , Νεάπολη Λυκαβηττού) , όπου με τη διαδικασία της αντιπαροχής ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου κατέχει το 30 % του κτισμένου ενώ το υπόλοιπο διατίθεται σε διαφορετικούς ενοίκους.
Η κεντρική ιδέα του κτιρίου είναι δυο μπάρες παράλληλες μεταξύ τους που συμπληρώνουν τις πλευρές του κενού χώρου, με γέφυρες στο πίσω μέρος που ενώνουν τις δύο μπάρες και μια χαμηλότερη υποχώρηση που δημιουργεί πέρασμα με το γειτονικό κτίριο, όλα αυτά οργανωμένα γύρω από μια εσωτερική αυλή. |
el |