HEAL DSpace

Μελέτη της παραγωγής βιοαιθανόλης από υψηλής συγκέντρωσης ρευστοποιημένων στελεχών γλυκού σόργου

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Σαλαπάτας-Χατζηγιαννάκος, Ιωάννης el
dc.contributor.author Salapatas-Chatzigiannakos, Ioannis en
dc.date.accessioned 2015-06-26T12:03:58Z
dc.date.available 2015-06-26T12:03:58Z
dc.date.issued 2015-06-26
dc.identifier.uri https://dspace.lib.ntua.gr/xmlui/handle/123456789/40904
dc.identifier.uri http://dx.doi.org/10.26240/heal.ntua.11442
dc.rights Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/ *
dc.subject Γλυκό σόργο el
dc.subject Βιοαιθανόλη el
dc.subject Ενζυμική υδρόλυση el
dc.subject Ζύμωση el
dc.subject Ρευστοποίηση el
dc.subject Sweet sorghum el
dc.subject Bioethanol el
dc.subject Fermentation el
dc.subject Liquification el
dc.subject Enzymatic hydrolysis el
dc.title Μελέτη της παραγωγής βιοαιθανόλης από υψηλής συγκέντρωσης ρευστοποιημένων στελεχών γλυκού σόργου el
heal.type bachelorThesis
heal.classification Βιοτεχνολογία el
heal.language el
heal.access campus
heal.recordProvider ntua el
heal.publicationDate 2014-09-30
heal.abstract Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η μελέτη της παραγωγής βιοαιθανόλης από λιγνοκυτταρινούχα υλικά, τα οποία αποτελούν σημαντική πρώτη ύλη για παραγωγή βιοκαυσίμων δεύτερης γενιάς. Συγκεκριμένα μελετήθηκε η παραγωγή βιοαιθανόλης με πρώτη ύλη το γλυκό σόργο και ζύμωσή του από τον μικροοργανισμό Saccharomyces cerevisiae. Το γλυκό σόργο θεωρείται εξαιρετική πρώτη ύλη για την παραγωγή βιοαιθανόλης λόγω των υψηλών αποδόσεών του σε βιομάζα και του υψηλού ποσοστού άμεσα ζυμώσιμων σακχάρων (9-25%) του χυμού του. Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στην ενζυμική προκατεργασία του γλυκού σόργου και στην επίδραση των συνθηκών ενζυμικής υδρόλυσης στην παραγωγή αιθανόλης και την απόδοση της διεργασίας. Για την ενζυμική υδρόλυση χρησιμοποιήθηκαν τα εμπορικά ενζυμικά σκευάσματα της εταιρείας Novozymes, Celluclast 1.5L (από τον μύκητα Trichoderma reesei) και Novozym 188 (από τον μύκητα Aspergillus niger). Αρχικά πραγματοποιήθηκε μια σειρά από ζύμωσεις στους 30 οC με προϋδρόλυση, με ποσοστό ξηρής ύλης (dry matter, DM) 35% και ενζυμικό φορτίο (13fpu/g DM). Κατά την προυδρόλυση τα ένζυμα αφέθηκαν να ενεργήσουν πάνω στο υπόστρωμα για συγκεκριμένο χρόνο (χρόνος προυδρόλυσης) υπό 200rpm ανάδευσης, στους 50οC και μετά το πέρας του χρόνου προϋδρόλυσης πραγματοποιήθηκε ο εμβολιασμός με το μικροοργανισμό. Οι χρόνοι προϋδρόλυσης που δοκιμάστηκαν ήταν 0, 2, 6, 10 και 12 ωρες. Πραγματοποιήθηκε επίσης ζύμωση χωρίς προϋδρόλυση. Στις 24 ώρες ζύμωσης η μέγιστη παραγωγή αιθανόλης παρατηρήθηκε στη ζύμωση με 12 ώρες προϋδρόλυση και ήταν 62,53g/L, ενώ στη ζύμωση χωρίς ενζυμική υδρόλυση η μέγιστη παραγωγή αιθανόλης ήταν 48,28g/L. Στη συνέχεια κατασκευάστηκε στατιστικό μοντέλο με τη μέθοδο του Σύνθετου Πειραματικού Σχεδιασμού με Πλαισίωση Αστέρα (Box-Wilson Central Composite Design) για την μελέτη της συνδιασμένης επίδρασης του χρόνου προϋδρόλυσης και του ενζυμικό φορτίου στην παραγωγικότητα της ζύμωσης. Τα εύρη τιμών για τις δύο μεταβλητές ήταν 1.8 – 10.2 ώρες και 2.8 – 11.2 fpu/ g DM αντίστοιχα. Σύμφωνα με το μοντέλο η μέγιστη παραγωγικότητα είναι 3.02g/ L h και επιτυγχάνεται με 8.6 ώρες προϋδρόλυσης και 8.32 fpu/ g DM ενζυμικό φορτίο. Το αποτέλεσμα αυτό επιβεβαιώθηκε επίσης πειραματικά. Τέλος, πραγματοποιήθηκε σειρά πειραμάτων με τις παραπάνω συνθήκες προϋδρόλυσης για διάφορες τιμές DM από 10% έως 50%. Παρατηρήθηκε μέγιστη παραγωγικότητα 2,98g/L για 35% DM και απότομη μείωση της απόδοσης για υψηλότερες τιμές DM. el
heal.advisorName Τόπακας, Ευάγγελος el
heal.committeeMemberName Κέκος, Δημήτριος el
heal.committeeMemberName Κολίσης, Φραγκίσκος, el
heal.academicPublisher Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών el
heal.academicPublisherID ntua
heal.numberOfPages 72 σ. el
heal.fullTextAvailability true


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο:

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα Εκτός από όπου ορίζεται κάτι διαφορετικό, αυτή η άδεια περιγράφεται ως Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα