dc.contributor.author |
Ιωαννίδου, Μαρία
|
el |
dc.contributor.author |
Ioannidou, Maria
|
en |
dc.date.accessioned |
2015-09-04T06:50:14Z |
|
dc.date.available |
2015-09-04T06:50:14Z |
|
dc.date.issued |
2015-09-04 |
|
dc.identifier.uri |
https://dspace.lib.ntua.gr/xmlui/handle/123456789/41174 |
|
dc.identifier.uri |
http://dx.doi.org/10.26240/heal.ntua.9173 |
|
dc.rights |
Default License |
|
dc.subject |
Φύλλα ελιάς |
el |
dc.subject |
Εκχύλιση |
el |
dc.subject |
Αντιοξειδωτική δράση |
el |
dc.subject |
Βιοφαινόλες |
el |
dc.subject |
Ξήρανση |
el |
dc.subject |
Olive leaves |
en |
dc.subject |
Extraction techniques |
en |
dc.subject |
Drying Methods |
en |
dc.subject |
DPPH method |
en |
dc.subject |
Olive Biophenols |
en |
dc.title |
Επεξεργασία φύλλων ελιάς για την ανάκτηση βιοδραστικών ενώσεων με χρήση προηγμένων τεχνολογιών εκχύλισης : διερεύνηση της αντιοξειδωτικής τους δράσης |
el |
heal.type |
bachelorThesis |
el |
heal.classification |
Επεξεργασία Τροφίμων |
el |
heal.language |
el |
el |
heal.access |
free |
el |
heal.recordProvider |
ntua |
el |
heal.publicationDate |
2015-03-11 |
|
heal.abstract |
Το ελαιόδενδρο(Olea europeaea, Oleaceae) έχει ιστορικά παρουσιάσει τεράστια οικονομικά και διατροφικά οφέλη στην λεκάνη της Μεσογείου.
Οι εξαιρετικές ιδιότητες του OBPs έχουν προωθήσει ενεργά την έρευνα σχετικά με τις πρώτες ύλες για την απόκτηση τους. Οι δύο κύριες πηγές OBPs είναι τα φύλλα της ελιάς και τα απόβλητα από τη βιομηχανία ελαιολάδου.
Το εκχύλισμα των φύλλων της ελιάς (OLE) περιέχει ενώσεις με ισχυρές αντιμικροβιακές δράσεις ενάντια στα βακτηρίδια, μύκητες, και στο μυκοπλασμα. Επιπλέον, τα εκχυλίσματα αυτά έχουν αντιοξειδωτικές και αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες.
Η ελευρωπαΐνη (ΟΕ) είναι το κύριο γλυκοσίδιο στις ελιές και είναι υπεύθυνη για την πικρή γεύση των προϊόντων της ελιάς.Είναι γνωστή ως ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία του ανθρώπου. Τα φύλλα της ελιάς είναι φθηνές πηγές ελευρωπαΐνης. Το επίπεδο ελευρωπαΐνη στα φύλλα ελιάς διαφέρει ανάλογα με ποικιλία της ελιάς, την ώρα της συλλογής, το κλίμα, κλπ. Ως εκ τούτου, η ανάπτυξη απλών και αποτελεσματικών μεθόδων εκχύλισης για την παραλαβεί της ελευρωπαΐνης είναι μεγάλης σημασίας.
Στόχος της παρούσας πειραματικής μελέτης είναι o προσδιορισμός της αντιοξειδωτικής δράσεις των φύλλων ελιάς η οποία βασίζεται κυρίως στην ελευρωπαΐνη που περιέχεται στα φύλλα.
Στην παρούσα εργασία θα γίνουν εκχυλίσεις φρέσκων φύλλων ελιάς αλλά και φύλλων ελιάς που έχουν υποστεί ξήρανση με τη μέθοδο Solar Dryin και Air Drying σε θερμοκρασίες των 30° C ,50° C και 70°C .Θα μελετηθούν οι κινητικές ξήρανσης,θα προσδιοριστεί η σταθερά ξήρανσης k και το πώς αυτή επηρεάζει το ρυθμό ξήρανσης. Θα μελετηθεί επίσης η επίδραση της ξήρανσης στην απόδοση εκχύλισης και κατ’επέκταση στην αντιοξειδωτική δράση των φύλλων. Η συμβατική εκχύλιση, η εκχύλιση Soxhlet, η εκχύλιση με μικροκύματα (MAE) , η εκχύλιση με υπερήχους (UAE) καθώς και ο συνδυασμός MAE/ UAE είναι οι μέθοδοι εκχύλισης που θα πραγματοποιηθούν,χρησιμοποιώντας διάφορους διαλύτες όπως το νερό, τη μεθανόλη καθώς και σύτημα νερού/αιθανόλης. Θα συγκριθούν οι μέθοδοι ως προς την απόδοσή τους και τέλος θα ακολουθήσει μελέτη της αντιοξειδωτικής δράσης των εκχυλισμάτων. |
el |
heal.abstract |
The olive tree (Olea europeaea, Oleaceae) has historically provided huge economic and dietetic benefits to the Mediterranean basin. The excellent properties of olive biophenols (OBPs) are a consequence of their function in the olive tree (namely, reactivity against pathogens attack and response to insect injury)
Olive leaves extract (OLE) contains compounds with potent antimicrobial activities against bacteria, fungi, and mycoplasma .In addition, OLE has antioxidant and anti-inflammatory activities.
The excellent properties of OBPs have promoted active research on raw materials for their obtainment. The two main sources of OBPs are olive leaves and the waste from the olive oil industry.
Oleuropein (OE) —the most abundant BP in olive leaves— is the main glycoside in olive and is responsible for the bitter taste of olive products. OE is known as a strong antioxidant and it has shown to have important human health benefits. Olive leaves are whilst and cheap sources of OE. The OE level in olive leaves varies with olive variety, time of collection, climate, etc. Therefore, the development of simple and effective extraction methods for the preconcentration and accurate determination of OE is of great importance.
The aim of this experimental study is the verification of the antioxidant action of the olive leaves, which is mainly based on the eleuropaine contained in the leaves.
At this study extractions of fresh leaves and dried leaves via solar drying and air drying at 30°C,50°C and 70°C will be performed.The kinetic of drying will be studied, the drying coefficient will be verified and its interference to the drying rhythm. The effect of drying will be studied at the outcome of the extraction and moreover the antioxidant effect of the leaves. The conventional extraction, the Soxhet extraction, the microwave extaction (MAE), the ultrasound extraction (UAE) and the combination of MAE/UAE are the extraction methods performed utilizing various solvents as water, methanol and the water/ethanol system. The methods will be compared as for their outcome and, finally, a study of the antioxidant effect of the extractions will follow. |
en |
heal.advisorName |
Κροκίδα, Μαγδαληνή |
el |
heal.committeeMemberName |
Ζιώμας, Ιωάννης |
el |
heal.committeeMemberName |
Παππά, Αθηνά |
el |
heal.academicPublisher |
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Ανάλυσης, Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Διεργασιών και Συστημάτων Εργαστήριο Σχεδιασμού και Ανάλυσης Διεργασιών. |
el |
heal.academicPublisherID |
ntua |
el |
heal.numberOfPages |
120 σ. |
el |
heal.fullTextAvailability |
true |
|