HEAL DSpace

Μελέτη ιδιοτήτων προϊόντων αρτοποιίας εμπλουτισμένων με λειτουργικά συστατικά και υποκατάστατα λιπαρού ή ζάχαρης

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Ψιμούλη, Βασιλική el
dc.contributor.author Psimouli, Vasiliki en
dc.date.accessioned 2015-11-04T10:55:16Z
dc.date.available 2016-11-04T03:00:21Z
dc.date.issued 2015-11-04
dc.identifier.uri https://dspace.lib.ntua.gr/xmlui/handle/123456789/41516
dc.identifier.uri http://dx.doi.org/10.26240/heal.ntua.1888
dc.rights Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/ *
dc.subject Κέικ el
dc.subject Ζύμη el
dc.subject Υποκατάστατα ζάχαρης el
dc.subject Υποκατάστατα λιπαρού el
dc.subject Ίνες καρότου el
dc.subject Cakes en
dc.subject Batter en
dc.subject Sugar replacers en
dc.subject Fat replacers en
dc.subject Carrot fibers en
dc.title Μελέτη ιδιοτήτων προϊόντων αρτοποιίας εμπλουτισμένων με λειτουργικά συστατικά και υποκατάστατα λιπαρού ή ζάχαρης el
heal.type doctoralThesis
heal.secondaryTitle A study of bakery products enriched with functional ingredients and fat or sugar replacers en
heal.classification Μηχανική τροφίμων el
heal.language el
heal.access free el
heal.recordProvider ntua el
heal.publicationDate 2015-07
heal.abstract Αντικείμενο της παρούσας διδακτορικής διατριβής είναι η μελέτη της υποκατάστασης της σακχαρόζης και του λιπαρού, και ο εμπλουτισμός με διαιτητικές ίνες σε ένα προϊόν αρτοποιίας υψηλής αρέσκειας, το κέικ. Διερευνήθηκε η πλήρης υποκατάστασης της σακχαρόζης από πολυόλες (σορβιτόλη, μαλτιτόλη, μαννιτόλη, λακτιτόλη), πολυδεξτρόζη, ολιγοφρουκτόζη και φρουκτόζη. Τα χαρακτηριστικά της ζύμης και οι ιδιότητες του κέικ με υποκατάστατα ζάχαρης συγκρίθηκαν με τις αντίστοιχες ιδιότητες του δείγματος αναφοράς. Η ολιγοφρουκτόζη, η λακτιτόλη και η μαλτιτόλη παρείχαν τα καλύτερα αποτελέσματα. ενώ η φρουκτόζη και η μαννιτόλη παρείχαν προϊόντα που αξιολογήθηκαν ως μη αποδεκτά. Κατά την υποκατάσταση της σακχαρόζης, η επίδραση των υποκαταστατών στη ρεολογική συμπεριφορά της ζύμης θα πρέπει να συνδυαστεί με την ικανότητα των υποκατάστατων σακχαρόζης να μεταθέτουν τη ζελατινοποίηση του αμύλου σε υψηλότερη θερμοκρασία, που παίζει κρίσιμο ρόλο στην επιθυμητή σταθεροποίηση της ζύμης, και κατά συνέπεια στον όγκο και την υφή του κέικ. Η υποκατάσταση του λιπαρού μελετήθηκε σε ποσοστό από 35% έως 100%, από υδατανθρακικής βάσης (μαλτοδεξτρίνη, ινουλίνη, πηκτίνη, ολιγοφρουκτόζη) και πρωτεϊνικής βάσης (μικροσωματιδιακή πρωτεΐνη) υποκατάστατα. Η επίδραση των υποκατάστατων στα χαρακτηριστικά της ζύμης αποτέλεσε ρυθμιστικό παράγοντα της υφής και του όγκου του τελικού προϊόντος. Η υποκατάσταση λιπαρού πάνω από 65% οδήγησε σε αυξημένη σκληρότητα και ελαστικότητα του κέικ, μειωμένο όγκο και σημαντική απώλεια της γεύσης και του αρώματος, ενώ στην πλήρη υποκατάσταση του λιπαρού τα προϊόντα αξιολογήθηκαν ως μη αποδεκτά. Ωστόσο η υποκατάσταση λιπαρού σε ποσοστό 65% παρείχε αποδεκτό προϊόν, με την ινουλίνη και την πηκτίνη να αποτελούν τα πιο αποτελεσματικά υποκατάστατα. Βάσει των αποτελεσμάτων της συγκριτικής μελέτης των υποκατάστατων λιπαρού, μελετήθηκε ο περαιτέρω εμπλουτισμός του προϊόντος μειωμένων λιπαρών με πηγή ινών. Η μερική υποκατάσταση του αλεύρου από ίνες καρότου παρείχε προϊόν αυξημένης σκληρότητας και πιο πυκνής δομής. Η συνδυαστική υποκατάσταση του αλεύρου και του λιπαρού (10% και 65%, αντίστοιχα) αντιστάθμισε την επίδραση του κάθε υποκατάστατου στα ρεολογικά χαρακτηριστικά και την κατανομή του μεγέθους των φυσαλίδων της ζύμης, ωστόσο οδήγησε σε περαιτέρω μείωση της ενσωμάτωσης του αέρα, με αποτέλεσμα και την περαιτέρω μείωση του όγκου και αύξηση της σκληρότητας του τελικού προϊόντος. Η προσθήκη των γαλακτωματοποιητών διευκόλυνε την ενσωμάτωση του αέρα στη ζύμη, με αποτέλεσμα τη βελτίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του εμπλουτισμένου προϊόντος. el
heal.sponsor Υποτροφία από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας του Ε.Μ.Π. el
heal.advisorName Ωραιοπούλου, Βασιλική el
heal.committeeMemberName Ταούκης, Πέτρος el
heal.committeeMemberName Κροκίδα, Μαγδαληνή el
heal.committeeMemberName Τζιά, Κωνσταντίνα el
heal.committeeMemberName Καραθάνος, Βάιος el
heal.committeeMemberName Στοφόρος, Νικόλαος el
heal.committeeMemberName Γιαννακούρου, Μαρία el
heal.academicPublisher Σχολή Χημικών Μηχανικών el
heal.academicPublisherID ntua
heal.numberOfPages 267 σ.
heal.fullTextAvailability true


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο:

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα Εκτός από όπου ορίζεται κάτι διαφορετικό, αυτή η άδεια περιγράφεται ως Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα