heal.abstract |
Ο περιβαλλοντικός σχεδιασμός αποτελεί πολύ σημαντικό παράγοντα για την κατασκευή οποιουδήποτε τύπου κτιρίων, στις σύγχρονες κοινωνίες. Κτίρια στα οποία χρησιμοποιούνται κατασκευές σύγχρονης τεχνολογίας και τεχνογνωσίας, όπως δικέλυφες όψεις, τοίχοι Trombe κλπ, εκσυγχρονισμένες κατασκευές με σεβασμό προς την εξοικονόμηση ενέργειας και το περιβάλλον κ.ά., αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα. Η παρούσα μελέτη αποσκοπεί στο να διερευνήσει κοινές σχεδιαστικές πρακτικές και αρχές, δηλαδή που να μπορούν να ικανοποιούν ταυτόχρονα πολλαπλές περιβαλλοντικές παραμέτρους στο κτίριο. Συγκεκριμένα, η μελέτη εστιάζει στη θερμική απόδοση και το σχεδιασμό ηχοπροστασίας οικιστικών κτιρίων της Αθήνας.
Σε σχέση με τα παραπάνω, εξετάζονται οι ακόλουθες παράμετροι σχεδιασμού του κτιρίου: α) ο προσανατολισμός, η χωροθέτηση του κτιρίου μέσα στο οικόπεδο και η μορφή του, β) το κέλυφος του κτιρίου και γ) οι υποδομές του κτιρίου. Πρέπει να διευκρινιστεί ότι η παρούσα μελέτη αναφέρεται σε κτίρια κατοικίας (και όχι εργασίας ή άλλης χρήσης) σε συνθήκες Μεσογειακού κλίματος και ειδικότερα, η αναφορά γίνεται σε μεταπολεμικά, πολυώροφα κτίρια κατοικίας στην Αθήνα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην αστική ηχορύπανση.
Ως προς τον πρώτο από τους τρεις –υπό μελέτη- παράγοντες, εξετάζονται σχεδιαστικές παράμετροι όπως ο περιβάλλοντας χώρος, η ύπαρξη ή μη πρασίνου, κάποιες τεχνικές τεχνητής ηχοπροστασίας, ο ρόλος των μπαλκονιών/εξωστών, το μέγεθος και ο προσανατολισμός των ανοιγμάτων, το σχήμα και η χωροθέτηση του κτιρίου στο οικόπεδο, όπως και η εσωτερική του διαρρύθμιση, ανάλογα με το ποιοι χώροι είναι περισσότερο ή λιγότερο ευαίσθητοι στη θερμότητα και το θόρυβο.
Ως προς τα υλικά κατασκευής του κελύφους, επιχειρείται σταχυολόγηση των αποτελεσμάτων σχετικών ερευνών έως σήμερα και γίνεται σύγκριση των θερμικών και ηχοπροστατευτικών ιδιοτήτων του εκάστοτε υλικού. Επιπλέον αναλύονται μοντέρνες τεχνικές και πρακτικές που εφαρμόζονται στο κέλυφος για βέλτιστη αποτελεσματικότητα.
Τέλος, αναφορικά με τον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό, οι κανονισμοί αναφέρονται σε μια σειρά από προδιαγραφές, τις οποίες καλείται να ικανοποιήσει, ως προς τις κατάλληλες συνθήκες σε θερμοκρασία, αέρα, υγρασία, οπτική άνεση κλπ, που πρέπει να προσφερθούν σε ένα κτίριο. Ωστόσο, οι κανονισμοί αυτοί δε συμπεριλαμβάνουν επαρκή στοιχεία για την καταστολή του θορύβου που παράγεται από τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις. Η αντιμετώπιση αυτού του θορύβου, στα πλαίσια του περιβαλλοντικού σχεδιασμού του κτιρίου, είναι προφανώς εξίσου σημαντική με τον πρωταρχικό ρόλο που καλείται να καλύψει ο εξοπλισμός αυτός.
Τα αποτελέσματα της παρούσας εργασίας, δείχνουν ότι κοινές σχεδιαστικές πρακτικές, μπορούν να ικανοποιήσουν την ταυτόχρονη ανάγκη για σωστό βιοκλιματικό σχεδιασμό και επαρκή προστασία από το θόρυβο. |
el |