HEAL DSpace

Τοξίνες σε τρόφιμα: αξιοποίηση μικροοργανισμών για την παραγωγή και την απομάκρυνση

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Λαποκωνσταντάκη, Καλλιόπη el
dc.contributor.author Lapokonstantaki, Kalliopi en
dc.date.accessioned 2016-01-08T12:39:33Z
dc.date.available 2016-01-08T12:39:33Z
dc.date.issued 2016-01-08
dc.identifier.uri https://dspace.lib.ntua.gr/xmlui/handle/123456789/41816
dc.identifier.uri http://dx.doi.org/10.26240/heal.ntua.10606
dc.rights Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα *
dc.rights Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα *
dc.rights Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/ *
dc.subject Τοξίνες el
dc.subject Παραγωγή el
dc.subject Πρόσδεση el
dc.subject F.oxysporum F3 en
dc.subject S. cerevisiae en
dc.subject Toxins en
dc.subject Production en
dc.subject Binding en
dc.title Τοξίνες σε τρόφιμα: αξιοποίηση μικροοργανισμών για την παραγωγή και την απομάκρυνση el
heal.type bachelorThesis
heal.classification Βιοτεχνολογία και περιβάλλον el
heal.language el
heal.language en
heal.access free
heal.recordProvider ntua el
heal.publicationDate 2015-10-02
heal.abstract Οι μυκοτοξίνες είναι φυσικές τοξικές ουσίες που παράγονται από νηματοειδείς μύκητες. Πρόκειται για δευτερογενείς μεταβολίτες καθώς δεν είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη των μυκήτων. Ορισμένα γένη μυκήτων είναι σε θέση να συνθέσουν μυκοτοξίνες. Τα πιο σημαντικά είναι τα γένη Aspergillus, Penicillium και Fusarium. Λόγω της υψηλής τοξικότητας των μυκοτοξινών έχουν θεσπιστεί όρια στα τρόφιμα. Οι μυκοτοξίνες έχουν σοβαρές επιπτώσεις τόσο στον άνθρωπο όσο και στα ζώα και η επικινδυνότητα των αφλατοξινών αυξάνεται ιδιαίτερα σε περιπτώσεις ατόμων που πάσχουν από ηπατικές νόσους. Για αυτό απαιτείται πρόληψη της μόλυνσης της τροφικής αλυσίδας από αφλατοξίνες που είναι δυνατή μέσω της υιοθέτησης βελτιωμένων γεωργικών πρακτικών και του ελέγχου των συνθηκών αποθήκευσης των προϊόντων. Έχουν βρεθεί πάνω από 80 είδη του γένους Fusarium, από τα οποία πολλά προκαλούν παθογένεια σε δημητριακά και σε αραβόσιτο. Το γένος Fusarium αποτελεί πηγή μιας ευρείας ποικιλίας βιοενεργών δευτερογενών μεταβολιτών, όπως τριχοθηκίνες, ζεαραλενόνες και φουμονισίνες. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις αφλατοξίνες που έχουν την υψηλότερη τοξικότητα μεταξύ των μυκοτοξινών λόγω των τοξικογόνων, μεταλλαξιογόνων και καρκινογόνων ιδιοτήτων τους. Οι αφλατοξίνες Β1 και Μ1 έχουν την ικανότητα να προσδένονται τόσο σε ζύμη αρτοποιίας Saccharomyces cerevisiae, όσο και στα οξυγαλακτικά βακτήρια. Η διαδικασία της δέσμευσης είναι εξωκυτταρική και μη ομοιοπολική και πραγματοποιείται από συστατικά του κυτταρικού τοιχώματος της ζύμης και των βακτηρίων. Πραγματοποιήθηκαν πειράματα παραγωγής τοξινών από το μύκητα Fusarium oxysmporum F3, όταν το ρύζι, κριθάρι, σιτάρι, καλαμπόκι και κύμινο χρησιμποιούνται ως πηγές άνθρακα. Ειδικότερα, διαπιστώθηκε πως στους 29 ºC, για χρόνο παραμονής 30 ημέρες, απουσία φωτός, ο μύκητας F. oxysporum F3 δεν παράγει αφλατοξίνες B1, B2, G1, G2, ούτε DON, NIV και ΖΕΑ. Η μόνη τοξίνη που πιθανώς να έχει παραχθεί είναι το φουσαρικό οξύ στις καλλιέργειες του σιταριού, κριθαριού, καλαμποκιού, και κύμινου, ενώ μικρή ποσότητα εμφανίστηκε και στο κριθάρι και στο κύμινο πριν τον εμβολιασμό με το μύκητα. Επιπλέον πραγματοποιήθηκαν πειράματα για την απομάκρυνση της αφλατοξίνης Μ1 από αγελαδινό μερικώς αποβουτυρωμένο γάλα με 4 % λιπαρά, με χρήση κυττάρων της ζύμης Sachharomyces cerevisiae. Χρησιμοποιήθηκαν τρεις διαφορετικές συγκεντρώσεις κυττάρων (1,6 x 109 , 1,6 x 1010 , 1,6 x 1011 κύτταρα/mL γάλακτος),και τοξίνης (0,25, 0,5, 0,75 μg/L). Μελετήθηκε τόσο η χρονική μεταβολή της δέσμευσης όσο και η απομάκρυνση έπειτα από 24 h. Αυξανομένης της συγκέντρωσης των κυττάρων αυξάνεται το ποσοστό απομάκρυνσης της τοξίνης από το γάλα.. Σχετικά με τη συγκέντρωση της τοξίνης για την ίδια ποσότητα κυττάρων, παρουσιάζεται σταδιακή αύξηση της τοξίνης που απομακρύνεται όσο αυξάνεται η συγκέντρωση της τοξίνης στο γάλα. Η ανάλυση των δειγμάτων πραγματοποιείται σε σύστημα υγρής χρωματογραφίας με ανιχνευτή φασματομετρίας μαζών με τριπλό τετράπολο (LC-MS/MS) . el
heal.advisorName Κέκος, Δημήτριος el
heal.committeeMemberName Κέκος, Δημήτριος el
heal.committeeMemberName Τόπακας, Ευάγγελος el
heal.committeeMemberName Βουγιούκα, Σταματίνα el
heal.academicPublisher Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Σύνθεσης και Ανάπτυξης Βιομηχανικών Διαδικασιών (IV). Εργαστήριο Βιοτεχνολογίας el
heal.academicPublisherID ntua
heal.numberOfPages 113 σ.
heal.fullTextAvailability true


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο:

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα Εκτός από όπου ορίζεται κάτι διαφορετικό, αυτή η άδεια περιγράφεται ως Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα