dc.contributor.author | Λαποκωνσταντάκη, Καλλιόπη | el |
dc.contributor.author | Lapokonstantaki, Kalliopi | en |
dc.date.accessioned | 2016-01-08T12:39:33Z | |
dc.date.available | 2016-01-08T12:39:33Z | |
dc.date.issued | 2016-01-08 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.lib.ntua.gr/xmlui/handle/123456789/41816 | |
dc.identifier.uri | http://dx.doi.org/10.26240/heal.ntua.10606 | |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα | * |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα | * |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/ | * |
dc.subject | Τοξίνες | el |
dc.subject | Παραγωγή | el |
dc.subject | Πρόσδεση | el |
dc.subject | F.oxysporum F3 | en |
dc.subject | S. cerevisiae | en |
dc.subject | Toxins | en |
dc.subject | Production | en |
dc.subject | Binding | en |
dc.title | Τοξίνες σε τρόφιμα: αξιοποίηση μικροοργανισμών για την παραγωγή και την απομάκρυνση | el |
heal.type | bachelorThesis | |
heal.classification | Βιοτεχνολογία και περιβάλλον | el |
heal.language | el | |
heal.language | en | |
heal.access | free | |
heal.recordProvider | ntua | el |
heal.publicationDate | 2015-10-02 | |
heal.abstract | Οι μυκοτοξίνες είναι φυσικές τοξικές ουσίες που παράγονται από νηματοειδείς μύκητες. Πρόκειται για δευτερογενείς μεταβολίτες καθώς δεν είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη των μυκήτων. Ορισμένα γένη μυκήτων είναι σε θέση να συνθέσουν μυκοτοξίνες. Τα πιο σημαντικά είναι τα γένη Aspergillus, Penicillium και Fusarium. Λόγω της υψηλής τοξικότητας των μυκοτοξινών έχουν θεσπιστεί όρια στα τρόφιμα. Οι μυκοτοξίνες έχουν σοβαρές επιπτώσεις τόσο στον άνθρωπο όσο και στα ζώα και η επικινδυνότητα των αφλατοξινών αυξάνεται ιδιαίτερα σε περιπτώσεις ατόμων που πάσχουν από ηπατικές νόσους. Για αυτό απαιτείται πρόληψη της μόλυνσης της τροφικής αλυσίδας από αφλατοξίνες που είναι δυνατή μέσω της υιοθέτησης βελτιωμένων γεωργικών πρακτικών και του ελέγχου των συνθηκών αποθήκευσης των προϊόντων. Έχουν βρεθεί πάνω από 80 είδη του γένους Fusarium, από τα οποία πολλά προκαλούν παθογένεια σε δημητριακά και σε αραβόσιτο. Το γένος Fusarium αποτελεί πηγή μιας ευρείας ποικιλίας βιοενεργών δευτερογενών μεταβολιτών, όπως τριχοθηκίνες, ζεαραλενόνες και φουμονισίνες. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις αφλατοξίνες που έχουν την υψηλότερη τοξικότητα μεταξύ των μυκοτοξινών λόγω των τοξικογόνων, μεταλλαξιογόνων και καρκινογόνων ιδιοτήτων τους. Οι αφλατοξίνες Β1 και Μ1 έχουν την ικανότητα να προσδένονται τόσο σε ζύμη αρτοποιίας Saccharomyces cerevisiae, όσο και στα οξυγαλακτικά βακτήρια. Η διαδικασία της δέσμευσης είναι εξωκυτταρική και μη ομοιοπολική και πραγματοποιείται από συστατικά του κυτταρικού τοιχώματος της ζύμης και των βακτηρίων. Πραγματοποιήθηκαν πειράματα παραγωγής τοξινών από το μύκητα Fusarium oxysmporum F3, όταν το ρύζι, κριθάρι, σιτάρι, καλαμπόκι και κύμινο χρησιμποιούνται ως πηγές άνθρακα. Ειδικότερα, διαπιστώθηκε πως στους 29 ºC, για χρόνο παραμονής 30 ημέρες, απουσία φωτός, ο μύκητας F. oxysporum F3 δεν παράγει αφλατοξίνες B1, B2, G1, G2, ούτε DON, NIV και ΖΕΑ. Η μόνη τοξίνη που πιθανώς να έχει παραχθεί είναι το φουσαρικό οξύ στις καλλιέργειες του σιταριού, κριθαριού, καλαμποκιού, και κύμινου, ενώ μικρή ποσότητα εμφανίστηκε και στο κριθάρι και στο κύμινο πριν τον εμβολιασμό με το μύκητα. Επιπλέον πραγματοποιήθηκαν πειράματα για την απομάκρυνση της αφλατοξίνης Μ1 από αγελαδινό μερικώς αποβουτυρωμένο γάλα με 4 % λιπαρά, με χρήση κυττάρων της ζύμης Sachharomyces cerevisiae. Χρησιμοποιήθηκαν τρεις διαφορετικές συγκεντρώσεις κυττάρων (1,6 x 109 , 1,6 x 1010 , 1,6 x 1011 κύτταρα/mL γάλακτος),και τοξίνης (0,25, 0,5, 0,75 μg/L). Μελετήθηκε τόσο η χρονική μεταβολή της δέσμευσης όσο και η απομάκρυνση έπειτα από 24 h. Αυξανομένης της συγκέντρωσης των κυττάρων αυξάνεται το ποσοστό απομάκρυνσης της τοξίνης από το γάλα.. Σχετικά με τη συγκέντρωση της τοξίνης για την ίδια ποσότητα κυττάρων, παρουσιάζεται σταδιακή αύξηση της τοξίνης που απομακρύνεται όσο αυξάνεται η συγκέντρωση της τοξίνης στο γάλα. Η ανάλυση των δειγμάτων πραγματοποιείται σε σύστημα υγρής χρωματογραφίας με ανιχνευτή φασματομετρίας μαζών με τριπλό τετράπολο (LC-MS/MS) . | el |
heal.advisorName | Κέκος, Δημήτριος | el |
heal.committeeMemberName | Κέκος, Δημήτριος | el |
heal.committeeMemberName | Τόπακας, Ευάγγελος | el |
heal.committeeMemberName | Βουγιούκα, Σταματίνα | el |
heal.academicPublisher | Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Σύνθεσης και Ανάπτυξης Βιομηχανικών Διαδικασιών (IV). Εργαστήριο Βιοτεχνολογίας | el |
heal.academicPublisherID | ntua | |
heal.numberOfPages | 113 σ. | |
heal.fullTextAvailability | true |
Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο: