dc.contributor.author |
Κλάψης, Επαμεινώνδας
|
el |
dc.contributor.author |
Klapsis, Epameinondas
|
en |
dc.date.accessioned |
2016-01-18T09:08:14Z |
|
dc.date.available |
2016-01-18T09:08:14Z |
|
dc.date.issued |
2016-01-18 |
|
dc.identifier.uri |
https://dspace.lib.ntua.gr/xmlui/handle/123456789/41851 |
|
dc.identifier.uri |
http://dx.doi.org/10.26240/heal.ntua.11050 |
|
dc.rights |
Default License |
|
dc.subject |
Γαλακτοβιομηχανία |
el |
dc.subject |
Dairy |
en |
dc.subject |
Γάλα |
el |
dc.subject |
Τυρί |
el |
dc.subject |
Γιαούρτι |
el |
dc.subject |
Milk |
en |
dc.subject |
Cheese |
en |
dc.subject |
Yogurt |
en |
dc.title |
Γαλακτοβιομηχανία-Νέες τάσεις |
el |
heal.type |
bachelorThesis |
|
heal.classification |
Τεχνολογία τροφίμων |
el |
heal.language |
el |
|
heal.access |
free |
|
heal.recordProvider |
ntua |
el |
heal.publicationDate |
2015-10 |
|
heal.abstract |
Το ενδιαφέρον των καταναλωτών ολοένα και εντείνεται σε ότι αφορά την υγιεινή διατροφή, με αποτέλεσμα να «απαιτούν» την παραγωγή προϊόντων που εκτός από την βασική θρεπτική αξία τους, να μπορούν να προστατεύουν το ανθρώπινο οργανισμό.
Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν μία θέση στην διατροφή του ανθρώπου από τα πρώτα χρόνια του πολιτισμού στον πλανήτη. Ακόμη μετά από τόσες χιλιάδες χρόνια το γάλα και το γιαούρτι συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται στην διατροφή του ανθρώπου τον 21ο αιώνα. Είναι τρόφιμα μεγάλης θρεπτικής αξίας, γεγονός που οφείλεται στην πληθώρα των θρεπτικών συστατικών που περιέχουν.
Η παρούσα διπλωματική εργασία δεν πραγματεύεται μόνο την τρέχουσα τεχνολογική μέθοδο με την οποία η βιομηχανία επεξεργασίας γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων παράγει τα προϊόντα της, αλλά και νέες τεχνολογικές τάσεις που εφαρμόζονται ή μπορεί να εφαρμοστούν κατά την παραγωγική διαδικασία στο γάλα και στο γιαούρτι.
Διαχωρίζεται σε τρία βασικά τμήματα.
Στο πρώτο τμήμα γίνεται αναφορά για την παραγωγική διαδικασία του γάλακτος καθώς και την παραγωγική διαδικασία του γιαουρτιού και τα είδη του όπως εφαρμόζονται σήμερα.
Επίσης γίνεται μία αναφορά για την Ανάλυση Επικινδυνότητας στα Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου ως εργαλείο διαχείρισης ποιότητας.
Στο δεύτερο τμήμα αναφέρονται και οι νέες τεχνολογικές τάσεις που εφαρμόζονται ή που θα εφαρμοστούν όσον αφορά:
• Τον μηχανολογικό εξοπλισμό
• Την διαδικασία του εμβολιασμού με νέα στελέχη
• Την χρήση νέων συστατικών στον σχεδιασμό ενός προϊόντος
• Την εφαρμογή CIP σε βυτιοφόρα οχήματα
Στο τρίτο τμήμα που είναι τα «Παραρτήματα», γίνεται αναφορά για στα άρθρα του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών. |
el |
heal.advisorName |
Τζιά, Κωνσταντίνα |
el |
heal.committeeMemberName |
Ωραιοπούλου, Βασιλική |
el |
heal.committeeMemberName |
Ταούκης, Πέτρος |
el |
heal.academicPublisher |
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Σύνθεσης & Ανάπτυξης Βιομηχανικών Διαδικασιών. Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων |
el |
heal.academicPublisherID |
ntua |
|
heal.numberOfPages |
172 σ. |
|
heal.fullTextAvailability |
true |
|