heal.abstract |
Τις τελευταίες δεκαετίες, η παγκόσμια ακαδημαϊκή βιβλιογραφία άρχισε να καταπιάνεται με την έννοια της, ωθούμενης από τη γνώση, οικονομίας και των συνεπαγόμενων, αυτής, όρων, όπως «πληροφορία», «τεχνογνωσία»/«(υψηλή) τεχνολογία», «καινοτομία», συνδυάζοντάς τους, μάλιστα, με κλασικές, για την Οικονομική Θεωρία, διατυπώσεις, όπως «επιχειρηματικότητα», «ανταγωνισμός», «(νέα) αγορά», «κόστος», «Έρευνα & Ανάπτυξη».
Απόρροια των ανωτέρω είναι και η εισαγωγή της έννοιας «επιχειρηματικότητα έντασης γνώσης», του φαινομένου δηλαδή κατά του οποίου οι οικονομίες πολλών χωρών βασίζονται ολοένα και περισσότερο στην γνώση. Σήμερα, η γνώση, σε όλες τις μορφές της, κατέχει εξέχοντα ρόλο στην οικονομική διαδικασία. ΄Εθνη που αναπτύσσουν και διαχειρίζονται αποτελεσματικά τα γνωστικά τους εφόδια παρουσιάζουν καλύτερες επιδόσεις. Επιχειρήσεις με μεγαλύτερο εύρος γνώσεων παρουσιάζουν συστηματικά καλύτερη απόδοση από εκείνες με μικρότερο εύρος γνώσεων Άτομα με περισσότερες γνώσεις έχουν μεγαλύτερες αποδοχές. Ο στρατηγικός αυτός ρόλος της γνώσης στηρίζει τις αυξανόμενες επενδύσεις για την Έρευνα και Τεχνολογική Ανάπτυξη.
Στην παρούσα διπλωματική εργασία αξιοποιήθηκε η βάση δεδομένων που αναπτύχθηκε στο Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο ερευνητικού έργου AEGIS (Advancing Knowledge-Intensive Entrepreneurship and Innovation for Economic Growth and Social Well-being in Europe). Στόχος του έργου ήταν να μελετήσει σε βάθος την επιχειρηματικότητα έντασης γνώσης στον Ευρωπαϊκό χώρο. Ειδικότερα, η βάση δεδομένων περιέχει στοιχεία που συλλέχθηκαν με έρευνα πεδίου σε 4.004 νέες επιχειρήσεις από 10 ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, και εστιάζει στην επιχειρηματικότητα έντασης γνώσης. Η παρούσα εργασία επικεντρώνεται σε τρία βασικά σημεία. Το πρώτο αφορά τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των μελών της ιδρυτικής ομάδας. Το δεύτερο τις διαφορετικές πηγές χρηματοδότησης και τρίτον την σύνδεση της έννοιας της καινοτομίας στις επιχειρηματικές δραστηριότητες των επιχειρήσεων.
Ειδικότερα, έγινε προσπάθεια να προσδιοριστούν τα κοινά –εάν υφίστανται- χαρακτηριστικά της ιδρυτικής ομάδας των επιχειρήσεων έντασης γνώσης και να δοθεί μια ολοκληρωμένη εικόνα με το προφίλ των μελών της ομάδας. Εξετάστηκαν χαρακτηριστικά όπως εκπαίδευση, φύλο και ηλικία.
Κατόπιν εξαιρετικά σημαντική για την ίδρυση και λειτουργία μιας τέτοιας επιχείρησης είναι σαφώς και η πηγή χρηματοδότησης, δεδομένου ότι τα χρήματα είναι η κινητήριος δύναμη που εξασφαλίζει την βιωσιμότητα της επιχείρησης. Στην εργασία έγινε προσπάθεια να προσδιοριστούν οι διαφορετικές πηγές χρηματοδότησης που επιλέχθηκαν από τις επιχειρήσεις και εάν υπάρχει ειδοποιός διαφορά στις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα.
Τέλος ένα εξαιρετικού ενδιαφέροντος κομμάτι ήταν και η μελέτη της ύπαρξης ή μη καινοτομίας στα παραγόμενα προϊόντα ή στις παρεχόμενες υπηρεσίες, καθώς και η ύπαρξη ανταγωνιστικών επιχειρήσεων ανάλογα με το πεδίο δράσης της κάθε επιχείρησης.
Για την εκπόνηση της εργασίας χρησιμοποιήθηκε τμήμα της βάσης δεδομένων του έργου AEGIS και με την χρήση στατιστικών εργαλείων πραγματοποιήθηκε η επεξεργασία τουs και η εξαγωγή των συμπερασμάτων. |
el |