heal.abstract |
Χαρακτηριστικό της εποχής μας είναι η ραγδαία ταχύτητα ανάπτυξης των τεχνολογικών εφαρμογών. Η ανάπτυξη αυτή δημιουργεί ανάγκες για νέα καινοτόμα υλικά, που να πληρούν τις σύγχρονες προϋποθέσεις για την χρήση τους.
Οι ίνες άνθρακα (CFs) είναι ένα ελαφρύ, υψηλής απόδοσης υλικό με υψηλή μηχανική αντοχή. Λόγω αυτών των ιδιοτήτων τους, οι ίνες άνθρακα χρησιμοποιούνται ευρέως σε εφαρμογές όπως στον τομέα της αεροναυπηγικής, της αεροδιαστημικής, του αθλητισμού, και τις βιομηχανίες αναψυχής. Τα πολυμερή σύνθετα προϊόντα που σχεδιάζονται για εφαρμογές υψηλής απόδοσης βασίζονται κυρίως στην ενίσχυση με ίνες άνθρακα. Τα δύο πιο κοινά πρόδρομα υλικά που χρησιμοποιούνται σήμερα για την παραγωγή ινών άνθρακα είναι το πολυακρυλονιτρίλιο και η πίσσα. Ωστόσο, το υψηλό κόστος των πρόδρομων υλικών, το οποίο αποτελεί το 43% του κόστους κατασκευής των ινών άνθρακα, περιορίζει τη είσοδο τους στην ευρεία αγορά. Ως εκ τούτου, είναι αναγκαίο να αναπτυχθούν εναλλακτικές πρόδρομες ουσίες και βελτιστοποίηση των διεργασιών για τη μείωση του κόστους παραγωγής και την επέκταση της χρήση τους.
Στην παρούσα εργασία, μελετάται αρχικά η πρόδρομη ένωση πολυακρυλονιτριλίου (PAN) από το στάδιο του πολυμερισμού της έως την μορφοποίηση της σε ίνα σε πιλοτική γραμμή υγρής ινοποίησης. Αρχικά πραγματοποιείται ριζικός συμπολυμερισμός ακριλονιτριλίου, ιτακονικού οξέος και ακρυλικού οξέος, καθώς και χαρακτηρισμός του παραγόμενου υλικού. Στη συνέχεια παρασκευάζεται διάλυμα του παραγόμενου προϊόντος σε διμεθυλοφορμαμίδη (dimethylformamide, DMF) και ινοποιείται με τεχνική υγρής ινοποίησης μέσω διαλυμάτων κροκίδωσης, σταθεροποίησης και έκπλυσης. Σκοπός της μελέτης είναι κυρίως η αξιολόγηση και βελτιστοποίηση των επιμέρους σταδίων της υπάρχουσας γραμμής παραγωγής. Στο δεύτερο μέρος της εργασίας μελετάται η πολλά υποσχόμενη εναλλακτική πρόδρομη ένωση ινών άνθρακα, λιγνίνη. Πραγματοποιούνται δοκιμές με τεχνική ινοποίησης από τήγμα μη τροποποιημένης λιγνίνης και λιγνίνης τροποποιημένης με διάλυμα HCl, καθώς επίσης και χαρακτηρισμοί των παραγόμενων υλικών. Ο προσανατολισμός των μικρής κλίμακας πειραμάτων έχει την εισαγωγή και υιοθέτηση τους από τη βιομηχανία και για το λόγο αυτό χρησιμοποιούνται όσο το δυνατόν γρήγορες, χαμηλού κόστους διεργασίες. Τέλος πραγματοποιείται και οικονομοτεχνική μελέτη για τα προαναφερθέντα υλικά από όπου προκύπτει ότι παρουσιάζουν συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση, λόγω της πληθώρας των πλεονεκτημάτων που παρουσιάζουν, και καθιστούν βιώσιμη την περαιτέρω μεγάλης κλίμακας ανάπτυξή τους. |
el |