heal.abstract |
Η αύξηση της περιβαλλοντικής συνείδησης έχει οδηγήσει τους περισσότερους επιστημονικούς κλάδους στην αναζήτηση νέων «πράσινων» τεχνολογιών. Στο πλαίσιο αυτής της αναζήτησης, παρατηρήθηκε αυξανόμενο ενδιαφέρον σε μια νέα ραγδαίως αναπτυσσόμενη κατηγορία νέων υλικών όπως τα Ιοντικά Υγρά.
Τα Ιοντικά Υγρά διαθέτουν σημαντικές ιδιότητες όπως σχεδόν αμελητέα τάση ατμών, μεγάλο θερμοκρασιακό εύρος υγρής φάσης, θερμική και χημική σταθερότητα κ.α. Έτσι, βάσει πολυάριθμων επιστημονικών μελετών, αποτελούν σημαντικό εργαλείο στην επίτευξη καθαρότερων και φιλικών προς το περιβάλλον διεργασιών βρίσκοντας εφαρμογές σε ένα ευρύ πεδίο όπως στο διαχωρισμό αζεοτροπικών μιγμάτων, ως «πράσινοι» διαλύτες, σε ενζυμικές αντιδράσεις κ.α.
Στην παρούσα εργασία, πραγματοποιήθηκε η σύνθεση, ο δομικός χαρακτηρισμός και ο προσδιορισμός ορισμένων φυσικοχημικών ιδιοτήτων δεκαέξι πρωτικών ΙΥ, τέσσερα από τα οποία παρασκευάστηκαν για πρώτη φορά στο Εργαστήριο Οργανικής Χημείας ΕΜΠ. Για τη σύνθεση επελέχθησαν τέσσερεις υποκατεστημένες αιθανολαμίνες και τέσσερα καρβοξυλικά οξέα. Η σύνθεση επετεύχθη μέσω αντίδρασης μεταφοράς πρωτονίου από τα καρβοξυλικά οξέα στις αμίνες.Ο χαρακτηρισμός έγινε με φασματοσκοπία πυρηνικού μαγνητικού συντονισμού (NMR) πρωτονίου και άνθρακα, σε διαφορετικούς διαλύτες και θερμοκρασίες ώστε να διαπιστωθεί η επίδραση των παραμέτρων της θερμοκρασίας και του διαλυτικού μέσου στη διαμόρφωση του ΙΥ. Επίσης, πραγματοποιήθηκε ανάλυση Διαφορικής Θερμιδομετρίας Σάρωσης (DSC) και ιξωδομετρία για να προσδιοριστούν φυσικοχημικά χαρακτηριστικά όπως η θερμοκρασία υαλώδους μετάπτωσης (Tg) και το ιξώδες συναρτήσει της θερμοκρασίας.Τέλος, μελετήθηκε η δυνατότητα βιοαποικοδόμησης των ΙΥ, με εφαρμογή της πρότυπης μεθόδου προσδιορισμού της παραμέτρου BOD5, δηλαδή του βιοχημικά απαιτούμενου οξυγόνου που καταναλώνεται από τους μικροοργανισμούς για την αποικοδόμηση, μέσω βιο-οξείδωσης του ΙΥ απουσία φωτός, σε θερμοκρασία 20oC και διάστημα πέντε ημερών. |
el |