HEAL DSpace

Η αγορά αλλαντικών και κρεατοκευασμάτων στην Ελλάδα - ανάλυση και προοπρικές της εταιρίας αλλαντικών

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Σακελλαριάδης, Νεκτάριος el
dc.contributor.author Sakellariadis, Nektarios en
dc.date.accessioned 2016-06-08T07:55:07Z
dc.date.available 2016-06-08T07:55:07Z
dc.date.issued 2016-06-08
dc.identifier.uri https://dspace.lib.ntua.gr/xmlui/handle/123456789/42655
dc.identifier.uri http://dx.doi.org/10.26240/heal.ntua.4416
dc.description Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο--Μεταπτυχιακή Εργασία. Διεπιστημονικό-Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) “Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ)”
dc.rights Default License
dc.subject Αλλαντικά el
dc.subject Κρεατοσκευάσματα el
dc.subject Επιχειρηματικό σχέδιο el
dc.subject Κλαδική ανάλυση el
dc.subject Meat en
dc.subject Deli meats el
dc.subject Sausages el
dc.subject Business plan el
dc.subject Meat processing el
dc.title Η αγορά αλλαντικών και κρεατοκευασμάτων στην Ελλάδα - ανάλυση και προοπρικές της εταιρίας αλλαντικών el
heal.type masterThesis
heal.classification Διοίκηση επιχειρήσεων el
heal.classification Master of business administration degree en
heal.classificationURI http://id.loc.gov/authorities/subjects/sh85081991
heal.language el
heal.access free
heal.recordProvider ntua el
heal.publicationDate 2015-12-21
heal.abstract Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει σαν κύριο σκοπό να παρουσιάσει την ελληνική αγορά αλλαντικών και κρεατοσκευασμάτων και να καταδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες του κλάδου. Παράλληλα εστιάζει στη μελέτη της ελληνικής επιχείρησης παραγωγής αλλαντικών και κρεατοσκευασμάτων ΑΛΛΑΝΤΟΝ, με στόχο την ανάλυση της επιχείρησης και την υποβολή προτάσεων για την περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της. Η εργασία είναι χωρισμένη σε δύο βασικά μέρη. Στο πρώτο μέρος γίνεται η κλαδική ανάλυση ενώ στο δεύτερο μέρος η ανάλυση της επιχείρησης ΑΛΛΑΝΤΟΝ. Το πρώτο μέρος της εργασίας αποτελείται από 7 κεφάλαια στα οποία παρουσιάζονται τα βασικά μεγέθη του κλάδου, οι αδυναμίες του καθώς και οι προοπτικές του για την εγχώρια αγορά. Κύριο χαρακτηριστικό του κλάδου αποτελεί η ανεπάρκεια της βασικής πρώτη ύλης (κρέατος) που εισάγεται σε μεγάλο βαθμό από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο 1ο κεφάλαιο παρουσιάζεται το ισοζύγιο εισαγωγών και εξαγωγών κρέατος, στοιχεία για την εγχώρια παραγωγή και στοιχεία για τους βασικούς προμηθευτές της Ελλάδας ανά κατηγορία προϊόντος και χώρα προέλευσης. Το 2ο κεφάλαιο αποτελεί μια καταγραφή των βασικών βιομηχανικών κωδικών, των τύπων των παραγόμενων προϊόντων και των βασικών μεθόδων επεξεργασίας. Στο 3ο κεφάλαιο και το παράρτημα, παρουσιάζεται συνοπτικά το βασικό νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις επιχειρήσεις του κλάδου, από την εισαγωγή και εμπορία της πρώτης ύλης έως και την παραγωγή των τελικών προϊόντων. Το κεφάλαιο 4 αποτελεί μια καταγραφή των βασικών προσδιοριστικών παραγόντων της προσφοράς και της ζήτησης των προϊόντων του κλάδου. Συγκεκριμένα γίνεται ανάλυση του εξωτερικού και του εσωτερικού περιβάλλοντος της επιχείρησης και επιχειρείται η καταγραφή όλων εκείνων των παραγόντων που επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά την προσφερόμενη και τη ζητούμενη ποσότητα. Τα βασικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αγοράς των αλλαντικών και των κρεατοσκευασμάτων αναλύονται στο κεφάλαιο 5. Παράλληλα παρουσιάζεται η τμηματοποίηση της εγχώριας αγοράς καθώς και μια συνοπτική παρουσίαση των βασικών μεγεθών των μεγαλύτερων ελληνικών βιομηχανιών του κλάδου. Στο ίδιο κεφάλαιο καταγράφονται τα μερίδια αγοράς του κλάδου και αποτυπώνεται η υψηλή συγκέντρωση που παρατηρείται παρά τον μεγάλο αριθμό των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε αυτόν. Το κεφάλαιο 6 αποτελεί την κλαδική ανάλυση, η οποία πραγματοποιείται με την εξαγωγή βασικών συμπερασμάτων μέσα από τις επιμέρους αναλύσεις SWOT και PORTER. Καταγράφονται και αναλύονται τα δυνατά σημεία, οι αδυναμίες, οι ευκαιρίες και οι απειλές για τον κλάδο μέσα από μια ευρύτερη ανάλυση του περιβάλλοντος σε διεθνές και εγχώριο επίπεδο. Τέλος στο κεφάλαιο 7 γίνεται η παρουσίαση των συμπερασμάτων και των προοπτικών του κλάδου για την ελληνική αγορά. Η συγγραφή του πρώτου μέρους της εργασίας στηρίχτηκε στη λεπτομερή καταγραφή των βασικών χαρακτηριστικών του κλάδου και στην προσπάθεια για την επιμέρους ανάλυση τους με σκοπό την εξαγωγή συμπερασμάτων που θα βοηθήσουν στην περαιτέρω κατανόηση της λειτουργίας του. Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκαν συνεντεύξεις με εκπροσώπους των θεσμικών οργάνων του κλάδου, στελέχη και επιχειρηματίες. Σημαντικά στοιχεία για τον κλάδο και τις επιχειρήσεις του, συλλέχθηκαν από την επίσκεψη του συγγραφέα στην κλαδική έκθεση “MEAT DAYS 2015” που πραγματοποιήθηκε στον εκθεσιακό χώρο METROPOLITAN EXPO, στο διάστημα 7-9 Νοεμβρίου 2015. Το δεύτερο μέρος της εργασίας παρουσιάζει την ελληνική βιομηχανία παραγωγής αλλαντικών και κρεατοσκευασμάτων ΑΛΛΑΝΤΟΝ και αποτελείται από συνολικά 5 κεφάλαια. Η συγκεκριμένη επιχείρηση επιλέχθηκε με κριτήριο την ποιότητα των προϊόντων της, τη δυναμική της εξέλιξη και τα σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης που έχει. Στο 1ο κεφάλαιο του δευτέρου μέρους, γίνεται η συνοπτική παρουσίαση της επιχείρησης. Το 2ο κεφάλαιο αποτυπώνει την υφιστάμενη κατάσταση καταγράφοντας γενικά στοιχεία για την επιχείρηση και συμπληρώνεται από μια εμπεριστατωμένη ανάλυση για το σύνολο των βασικών μεγεθών της. Συγκεκριμένα γίνεται μια λεπτομερής καταγραφή των οικονομικών στοιχείων της επιχείρησης (δανεισμός, κερδοφορία, καταστάσεις αποτελεσμάτων χρήσης) και εξάγονται οι βασικοί αριθμοδείκτες με βάση τους τελευταίους ισολογισμούς της επιχείρησης. Ακολουθεί η παρουσίαση του προϊοντικού καταλόγου της ΑΛΛΑΝΤΟΝ και παρατίθενται τα βασικά συμπεράσματα για την ποικιλία σε κωδικούς, συσκευασίες και κανάλια διανομής. Στο ίδιο κεφάλαιο περιλαμβάνεται η ανάλυση του εξωτερικού περιβάλλοντος της επιχείρησης μέσα από τη μελέτη του ανταγωνισμού σε επίπεδο τιμών, ποιότητας, διαφήμισης και διανομής. Το κεφάλαιο ολοκληρώνεται με την παρουσίαση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, των αδυναμιών, των ευκαιριών και των απειλών για την επιχείρηση (SWOT Analysis). Το 3ο κεφάλαιο αποτελείται από το προτεινόμενο επιχειρηματικό σχέδιο για την επιχείρηση. Γίνεται η κατάρτιση ενός σχεδίου μάρκετινγκ και πωλήσεων και παράλληλα εξάγονται οι ποσοτικοί και ποιοτικοί στόχοι της επιχείρησης. Προτείνονται οι βασικές στρατηγικές για την υλοποίηση του σχεδίου και καθορίζονται οι προτεραιότητες στην οικονομική και διοικητική οργάνωση της επιχείρησης. Τέλος γίνεται εκτεταμένη αναφορά στο μίγμα μάρκετινγκ της επιχείρησης και προτείνεται, μέσα από μια σειρά από συντεταγμένες ενέργειες, ο επαναπροσδιορισμός του ως μέσο επίτευξης των βασικών στόχων του επιχειρηματικού πλάνου. Στο κεφάλαιο 4, εξάγονται οι προβλέψεις και οι επιμέρους εκτιμήσεις των βασικών μεγεθών της επιχείρησης μετά την εφαρμογή των προτάσεων της εργασίας. Τέλος στο κεφάλαιο 5 παρουσιάζονται τα συμπεράσματα και οι προοπτικές της υπό εξέταση επιχείρησης όπως διαμορφώνονται κατά την υποκειμενική κρίση του συγγραφέα. Για τη συγγραφή του δευτέρου μέρους της εργασίας πραγματοποιήθηκαν συνεντεύξεις με τη γενική διεύθυνση της επιχείρησης καθώς και με στελέχη αυτής. Επιπλέον διενεργήθηκε ανάλυση των ισολογισμών της επιχείρησης κατά την τελευταία τριετία μέσα από την οποία κατέστη δυνατή η οικονομική αξιολόγηση της θέσης της επιχείρησης, η εξαγωγή αριθμοδεικτών και λοιπών συμπερασμάτων για την πορεία και τους μελλοντικούς οικονομικούς στόχους της επιχείρησης. Τα πρώτο μέρος της εργασίας αποτελεί τη βάση για την κριτική ανάγνωση του δευτέρου μέρους. Μέσα από την καταγραφή των βασικών στοιχείων του κλάδου, ο αναγνώστης μπορεί να συμπεράνει την ορθότητα των προτεινόμενων στρατηγικών και να αποτιμήσει το επιχειρηματικό σχέδιο. Επισημαίνεται πως η σημερινή οικονομική και πολιτική συγκυρία έχει επιφέρει μια κατάσταση μη κανονικότητας στη λειτουργία της αγοράς και των επιχειρήσεων. Για το λόγο αυτό, δίνεται έμφαση σε προτάσεις και ενέργειες που απαιτούν κυρίως τη διαφοροποίηση και την επανατοποθέτηση της επιχείρησης μέσα από τον σχεδιασμό στοχευμένων ενεργειών μάρκετινγκ, ενώ γίνεται μικρότερη συγκριτικά αναφορά σε επενδύσεις εντάσεως κεφαλαίου. el
heal.abstract The main goal of the present dissertation is the presentation of the Greek market of meat products as well as the definition of the comparative advantages and drawbacks of the field. It also focuses on the study of the Greek industrial company “ALLANTON” presenting a submission of suggestions for further development of its activities. This essay is divided in two parts. The first part involves the field analysis, whereas the second one deals with the analysis of the ALLANTON Company. The first part consists of 7 chapters which include the presentation of the basic characteristics of the field as well as the weaknesses and perspectives regarding the Greek market. The main characteristic of the field is the inadequacy of the basic raw material (meat) which is extensively imported from countries of the European Union. Chapter 1 presents the balance of imports and exports of meat, the domestic meat production and the main suppliers of Greece according to product category and country of origin. Chapter 2 is an inventory of the main industrial codes, the types of the products and the basic methods of production. Chapter 3 summarizes the main legal frame which defines the field business and Chapter 4 includes the main factors that affect the demand and supply of the field products. The next chapter 5 presents the main Greek companies of the industry, the market segmentation and also market shares. Finally, chapter 7 presents the conclusions of this essay and the perspectives for the Greek industry of meat products. The first part of this essay is an extensive analysis of the domestic market including all facts that affect products, relevant costs, sales and market shares. These data has been extracted through interviews with key executives and representatives of the industry as well as from author’s visit to the industry exhibition “Meat Days 2015” which took place in Metropolitan Expo, during 7-9 September 2015. The second part of this essay consists of 5 chapters which include the presentation and analysis of the Greek company “ALLANTON”. Chapter 1 includes the detailed presentation of the company stating the ownership status and its facilities. Chapter 2 presents the current status of the company regarding financial data and ratios as well as marketing data through Porter and SWOT analysis. Chapter 3 consists of a suggested business plan which includes a marketing (marketing mix) and sales plan and the main strategies in order to meet the related goals. Chapter 4 presents the estimations of the business plan and the expected growth of the company during the next 5 years. Finally chapter 5 presents the conclusions of the perspectives of ALLANTON according to the author’s personal judgment. The first part of the project is the base for the critical reading of the second part. Therefore the reader is able to valuate the accuracy of the suggested strategies and to evaluate the business plan. Due to the current financial crisis, emphasis has been placed on marketing strategies more than capital investments. en
heal.advisorName Θεοδωρίδης, Προκόπης el
heal.committeeMemberName Πανόπουλος, Αναστάσιος el
heal.committeeMemberName Ζαρκαδά, Άννα el
heal.academicPublisher other el
heal.academicPublisherID ntua
heal.numberOfPages 111 σ. en
heal.fullTextAvailability true


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής