dc.contributor.author | Μπαλασκώνης, Αλέξανδρος | el |
dc.contributor.author | Balaskonis, Alexandros | en |
dc.date.accessioned | 2016-06-21T09:47:40Z | |
dc.date.available | 2016-06-21T09:47:40Z | |
dc.date.issued | 2016-06-21 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.lib.ntua.gr/xmlui/handle/123456789/42769 | |
dc.identifier.uri | http://dx.doi.org/10.26240/heal.ntua.12337 | |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/ | * |
dc.subject | Μείωση μάζας | el |
dc.subject | Μείωση όγκου | el |
dc.subject | Ενεργειακή κατανάλωση | el |
dc.subject | Ξήρανση | el |
dc.subject | Βιοαπόβλητα | el |
dc.subject | Mass reduction | en |
dc.subject | Volume reduction | en |
dc.subject | Energy consumption | en |
dc.subject | Drying | en |
dc.subject | Biowaste | en |
dc.subject | Τεχνοοικονομικός σχεδιασμός | el |
dc.subject | Techno economic analysis | el |
dc.title | Διαχείριση βιοαποβλήτων με την τεχνική της οικιακής ξήρανσης - Μελέτη περίπτωσης του Δήμου Νέας Σμύρνης | el |
heal.type | bachelorThesis | |
heal.classification | Περιβαλλοντική μηχανική | el |
heal.classification | Χημική τεχνολογία και μηχανική | el |
heal.classificationURI | http://data.seab.gr/concepts/df16e4f70a884dc97964f904cf22530794c9184f | |
heal.classificationURI | http://data.seab.gr/concepts/26ef8a85171bd6096109bf5b78a055756bca69b8 | |
heal.language | el | |
heal.access | free | |
heal.recordProvider | ntua | el |
heal.publicationDate | 2016-02-26 | |
heal.abstract | Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως κύριο αντικείμενο τη μελέτη της διαχείρισης των διατροφικών απορριμμάτων με τη μέθοδο της οικιακής ξήρανσης. Η οικιακή ξήρανση αποτελεί μία καινοτόμο και ελπιδοφόρα τεχνική καθώς επιτυγχάνει σημαντική μείωση της μάζας και του όγκου των οικιακών διατροφικών αποβλήτων μέσω της αφαίρεσης της περιεχόμενης σε αυτά υγρασίας. Τα διατροφικά απορρίμματα εμπεριέχουν υψηλά ποσοστά υγρασίας η οποία κυμαίνεται μεταξύ 75-95 % κ.β. Είναι λοιπόν φανερό ότι η διαχείρισή τους μέσω της οικιακής ξήρανσης μπορεί να αποφέρει σημαντικά περιβαλλοντικά αλλά και οικονομικά οφέλη όπως παρουσιάζεται και στην παρούσα εργασία για την περίπτωση του δήμου Αττικής Νέα Σμύρνη. Για τους σκοπούς της εργασίας χρησιμοποιήθηκε το καινοτόμο σύστημα οικιακής ξήρανσης Smart Cara CS10, το οποίο λειτούργησε για χρονική περίοδο 3 μηνών στο εργαστήριο της Μονάδας Περιβαλλοντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ε.Μ.Π.. Για τη διεξαγωγή της πειραματικής μελέτης διαμορφώθηκε κατάλληλο μίγμα διατροφικών απορριμάτων σταθερής σύστασης το οποίο προέκυψε από παρατηρήσεις των διατροφικών συνηθειών 25 οικιών του δήμου Παπάγου – Χολαργού σε συνδυασμό με στοιχεία από τη WRAP στη διάρκεια πιλοτικής εφαρμογής η οποία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος DRYWASTE. Πραγματοποιήθηκαν συνολικά 3 κύκλοι λειτουργίας της συσκευής ξήρανσης όπου κάθε ένας αντιστοιχούσε στις ποσότητες διατροφικών απορριμμάτων που απερρίπτεντο από μονομελή, διμελή και τριμελή οικογένεια αντίστοιχα. Το μίγμα αυτό χρησιμοποιήθηκε με σκοπό την αξιολόγηση των χαρακτηριστικών του τελικού ξηρού προϊόντος αλλά και τη σύγκριση της απόδοσης του συγκεκριμένου εμπορικού συστήματος με το εμπορικό σύστημα LOOFEN αλλά και με το σύστημα DRYWASTE το οποίο αναπτύχθηκε και κατασκευάστηκε στη Μονάδα Περιβαλλοντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ε.Μ.Π.. Με τη χρήση του συστήματος Smart Cara η μέση ποσοστιαία μείωση μάζας που επετεύχθη ήταν ίση με 77,79% η οποία οφείλεται στην αφαίρεση της περιεχόμενης υγρασίας. Το ποσοστό αυτό κυμάνθηκε μεταξύ 76,01 – 78,81% το οποίο εξηρτάτο από την ποσότητα του νωπού υλικού που τοποθετείτο σε κάθε κύκλο ξήρανσης. Αντίστοιχα η μέση ποσοστιαία μείωση του όγκου που επετεύχθη βρέθηκε ίση με 83.74% το οποίο κυμάνθηκε μεταξύ 80,95 – 85,26%. Τέλος, η μέση ενεργειακή κατανάλωση της συσκευής προσδιορίστηκε ίση με 2,08 kWh/kg και η οποία κυμάνθηκε μεταξύ 1,8 – 2,68 kWh/kg. Από τα πειραματικά αποτελέσματα προέκυψε ότι το σύστημα ξήρανσης Smart Cara CS10 είναι αποδοτικό στη διαχείριση των οικιακών διατροφικών αποβλήτων επιτυγχάνοντας σημαντική μείωση μάζας και όγκου και παράγοντας ένα υλικό το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί περαιτέρω. Από την τεχνοοικονομική μελέτη μάλιστα που έγινε για την περίπτωση της εφαρμογής αυτού του συστήματος ξήρανσης στο δήμο Νέας Σμύρνης προέκυψε οικονομικό όφελος της τάξης των 300.684 ευρώ το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν αναλογιστεί κανείς τις περιβαλλοντικές και οικονομικές αλλαγές που είναι αναγκαίες στην Ελλάδα. Η τεχνική της οικιακής ξήρανσης αν και δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα μπορεί στο μέλλον να αποτελέσει ένα σημαντικό και αναπόσπαστο κομμάτι ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης οικιακών αποβλήτων. | el |
heal.abstract | The main objective of the present thesis is to study the treatment of household food waste with the use of the domestic waste drying method. Domestic waste drying is a new and promising method for the management of household food waste as it can significantly reduce its mass and volume through the reduction of its moisture content. Food waste contains a large amount of moisture, the percentage of which lies between 75 – 95% w/w. Therefore, it is obvious that domestic waste drying can have significant environmental but also financial benefits as shown in the present thesis for the case of the municipality of Attica named Nea Smyrni. For the purposes of this thesis the drying system that was used was the Smart Cara CS10 which operated for a period of three months at the NTUA laboratories. In order to carry out this experimental study a fixed mix of food waste was used which was the result of the observation of the dietary habits of 25 houses in the municipality of Papagou - Holargos in conjuction with data from WRAP (Wellness Recovery Action Plan) during the European DRYWASTE program. The drying system was used for three cycles, each with different amounts of food waste that corresponded to the quantities produced by a one-, two- and three-member family, in order to assess the characteristics of the final dry product that was produced by the system and to compare the performance of this drying system with the one of the LOOFEN company but also with the one of the DRYWASTE domestic waste dryer which was developed and built at the Unit of Environmental Science and Technology of the NTUA. With the use of the Smart Cara dryer the average mass reduction for the three cycles was 77,79% which was the result of the reduction of the moisture content. This percentage varied between 76,01 – 78,82% as different amounts of food waste were treated in each cycle. The average volume reduction reached was 83,74% which varied between 80,95 – 85,26 %. Finally, the average energy consumption of the drying system was 2,08 kWh/kg which varied between 1,8 – 2,68 kWh/kg. The experimental results showed that the Smart Cara CS10 drying system is efficient in managing household food waste as it significantly reduces its mass and volume and the final dry product can be further exploited. From the techno economic analysis of the use of such a system in the municipality of Nea Smyrni it was shown that the financial benefit was around 300.684 euros which is very important, especially in Greece which is in need of environmental and financial changes. In conclusion the domestic waste drying method can be a vital part of the management of household food waste in the future, although it hasn’t been used so far. | en |
heal.advisorName | Λοϊζίδου, Μαρία | el |
heal.committeeMemberName | Χαραλάμπους, Αικατερίνη-Ιωάννα | el |
heal.committeeMemberName | Παυλάτου, Ευαγγελία | el |
heal.academicPublisher | Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Χημικών Επιστημών (I). Εργαστήριο Γενικής Χημείας | el |
heal.academicPublisherID | ntua | |
heal.numberOfPages | 113 σ. | |
heal.fullTextAvailability | true |
Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο: