dc.contributor.author | Κεσεντέ, Μαρία-Χριστίνα | el |
dc.contributor.author | Kesente, Maria-Christina | en |
dc.date.accessioned | 2016-06-24T09:34:56Z | |
dc.date.available | 2016-06-24T09:34:56Z | |
dc.date.issued | 2016-06-24 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.lib.ntua.gr/xmlui/handle/123456789/42833 | |
dc.identifier.uri | http://dx.doi.org/10.26240/heal.ntua.11288 | |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/ | * |
dc.subject | Καλλυντικά | el |
dc.subject | Εκχύλιση | el |
dc.subject | Φύλλα ελιάς | el |
dc.subject | Νανοσωματίδια | el |
dc.subject | Cosmetics | en |
dc.subject | Αντιοξειδωτικά | el |
dc.subject | Olive leaves extract | el |
dc.subject | Antioxidants | el |
dc.subject | Nanoparticles | el |
dc.subject | Nano-encapsulation | el |
dc.title | Ανάπτυξη καλλυντικής κρέμας βελτιωμένων αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων με χρήση εκχυλίσματος φύλλων ελιάς εγκλεισμένο σε νανοσωματίδια πολυγαλακτικού οξέος. | el |
heal.type | bachelorThesis | |
heal.classification | Καλλυντικά | el |
heal.classification | Οργανική χημεία | el |
heal.classification | Νανοτεχνολογία | el |
heal.classification | Εκχύλιση | el |
heal.classificationURI | http://data.seab.gr/concepts/8f2885526d8144ff6d537a7c072cbed12891cf6e | |
heal.classificationURI | http://data.seab.gr/concepts/3ca4503d5307366f048f8752a9beeac5704c661e | |
heal.classificationURI | http://data.seab.gr/concepts/e051523e46a5246afe6f99f5f2a85a9fd2d788e0 | |
heal.language | el | |
heal.access | free | |
heal.recordProvider | ntua | el |
heal.publicationDate | 2015-07-06 | |
heal.abstract | Τα εκχυλίσματα φυτών και βοτάνων χρησιμοποιούνται για καλλυντικούς λόγους από τα αρχαία χρόνια. Το γεγονός αυτό δικαιολογείται από το ευρύ φάσμα της βιοδραστικότητας των φυσικών εκχυλισμάτων, το οποίο εκτείνεται από αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη μέχρι αντιμικροβιακή και αντιγηραντική δράση. Σήμερα, η βιομηχανία καλλυντικών έχει στρέψει ξανά το ενδιαφέρον της στην χρήση φυσικών εκχυλισμάτων σε καλλυντικά σκευάσματα, λόγω της αποτελεσματικότητας και της χαμηλής τοξικότητάς τους. Το ελαιόλαδο και το εκχύλισμα φύλλων ελιάς είναι πλούσια σε φαινολικές ενώσεις, και κυρίως σε ολευρωπεΐνη, υδροξυτυροσόλη και τυροσόλη, οι οποίες διαθέτουν υψηλή αντιοξειδωτική δράση, ιδανική για καλλυντικά προϊόντα. Ωστόσο, οι πολυφαινολικές ενώσεις είναι ευαίσθητες στην θερμότητα, το φως και την οξείδωση. Συχνά, στα καλλυντικά προϊόντα που περιέχουν αντιοξειδωτικά πωλούνται σε αεροστεγείς, αδιαφανείς συσκευασίες ώστε να διασφαλιστεί η δραστικότητα τους. Ο εγκλεισμός των δραστικών ουσιών σε νανοσωματίδια (NPs) μπορεί να προσφέρει προστασία έναντι στην ανεπιθύμητη αποδόμηση, ενώ ενισχύει την διεισδυτικότητα στην επιδερμίδα και δράση τους. Ο στόχος της παρούσας εργασίας είναι ο εγκλεισμός εκχυλίσματος φύλλων ελιάς σε νανοσωματίδια βιοδιασπώμενου πολυγαλακτικού οξέος (PLA NPs), η ενσωμάτωση των NPs σε ένα καλλυντικό προϊόν και ο έλεγχος σταθερότητάς του. Το PLA επιλέχτηκε καθώς το προϊόν αποικοδόμησής του, το γαλακτικό οξύ, είναι υδατοδιαλυτό προϊόν του φυσιολογικού μεταβολισμού. Για την συγκομιδή των φύλλων επιλέχθηκαν ελαιόδεντρα ποικιλίας “Μεγαρίτικη” στα οποία δεν είχαν εφαρμοστούν ζιζανιοκτόνα. Τα φύλλα συλλέχθηκαν τον Μάιο και εκχυλίστηκαν με οργανικούς διαλύτες. Το εκχύλισμα (OLE) που προέκυψε αναλύθηκε με τη μέθοδο HPLC για τον προσδιορισμό των φαινολικών ενώσεων που περιείχε (ολευρωπεΐνη 69.49%, ρουτίνη 4.03%, βανιλίνη 1.06%). Ακόμη, αξιολογήθηκε η αντιοξειδωτική του δράση με την μέθοδο δέσμευσης της ρίζας DPPH (IC50=0.283mg/ml) και του H2O2 (IC50= 0.254mg/ml) και το ολικό φαινολικό περιεχόμενο με τη μέθοδο Folin-Ciocalteu (1g OLE αντιστοιχεί σε 391.4mg gallic acid). Σε συνέχεια σχηματίστηκαν PLA νανοσωματίδια με και χωρίς εγκλωβισμένο εκχύλισμα (loaded, blank NPs αντίστοιχα) με τη μέθοδο γαλακτωματοποίησης-εξάτμισης διαλύτη. Τα NPs χαρακτηρίστηκαν με πληθώρα μεθόδων: για το μέγεθος, τον δείκτη διασποράς (pdi) και το ζ-δυναμικό χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος DLS, για την διερεύνηση των θερμικών ιδιοτήτων των NPs χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος DSC, για τον χαρακτηρισμό της δομής και μορφολογίας τους λήφθηκαν εικόνες με SEM, ενώ με την φασματοσκοπία FT-IR μελετήθηκε ο εγκλεισμός του OLE. Το μέσο μέγεθος των σχηματιζόμενων νανοσωματιδίων ήταν της τάξης των 230nm, χαμηλής διασποράς και ικανοποιητικού ζ-δυναμικού. Το ποσοστό εγκλεισμού (EE%) του OLE ήταν μεγαλύτερο του 50%. Σε συνέχεια, καθαρό εκχύλισμα και loaded NPs ενσωματώθηκαν επιτυχώς, σε δείγματα o/w βάσης κρέμας προσώπου που παρασκευάστηκε στις εγκαταστάσεις του τμήματος R&D, της εταιρείας KORRES Α.Ε., τα οποία υποβλήθηκαν σε τρίμηνο έλεγχο σταθερότητας. Από τον έλεγχο σταθερότητας διαπιστώθηκε ότι τα δείγματα με το καθαρό εκχύλισμα παρουσίασαν αλλοιώσεις στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους, ενώ στα αντίστοιχα δείγματα κρέμας με νανοσωματίδια δεν παρατηρήθηκε καμία αλλοίωση. | el |
heal.abstract | Extracts from plants and herbs have been used for cosmetic reasons since ancient times. Nowadays, the wide range of bioactivity shown by the natural extracts, which extends from antioxidant and anti-inflammatory to antibacterial and antiaging, in combination with low toxicity make them attractive constituents of cosmetic preparations. Olive oil and olive leaves extracts are rich in phenolic components, mainly oleuropein, hydroxytyrosol and tyrosol, which possess remarkable antioxidant activity therefore they are ideal for use in cosmetic formulations. However, polyphenolic substances are sensitive to temperature, light and oxidation, therefore preservation of these active ingredients is essential during formulation, storage and application of the final product. Nanoencapsulation of the active substances can provide protection against unwanted degradation and also improves their bioavailability and delivery properties. The aim of this work is to encapsulate olive leaves extract in biodegradable polylactic acid nanoparticles (PLA NPs), incorporate the NPs in a cosmetic formulation and study the stability of the preparation. The use of a biodegradable polymer such as PLA is advantageous because its degradation product, lactic acid, is a water soluble product of normal metabolism. In this project, the extract from olive leaves was prepared from pesticide-free olive trees belonged to the “Megaritiki” cultivar. The antioxidant activity of the extract was evaluated using different in vitro assays (ability to scavenge the DPPH radical, total phenolic content via the Folin-Ciocalteu assay and ability to scavenge H2O2 using the luminol chemiluminescence assay). The results show that the olive leaves extract is a powerful antioxidant which can efficiently scavenge free radicals and reactive oxygen species such as H2O2. Loaded and unloaded (blank) PLA nanoparticles were prepared by the emulsification-solvent evaporation technique. Characterization of the nanoparticles was performed using a variety of techniques: size, polydispersity index and ζ-potential were measured by Dynamic Light Scattering method (DLS), thermal properties were investigated using Differential Scanning Calorimetry (DSC), whereas FT-IR spectroscopy provided a better insight on the encapsulation of the extract. Encapsulation Efficiency (EE) was determined indirectly, using UV-Vis spectroscopy. The loaded NPs had size of the order of 230nm. All samples presented anionic ζ-potential, their polydispersity indices indicated homogenous nanoparticle population and showed EE greater than 50%. The pure extract and loaded NPs were incorporated in an o/w base cream prepared in the R&D facilities of KORRES S.A. and stability tests were performed for 3 months. Examination of the tested parameters of the stability studies (viscosity, pH, organoleptic characteristics, emulsions phases and grid) indicated that the formulation containing the encapsulated extract showed increased stability. In conclusion, olive leaves’ extract were encapsulated in PLA providing NPs with satisfactory physicochemical characteristics. The loaded NPs were successfully incorporated in a cosmetic emulsion without affecting its stability and appearance. Encapsulation of sensitive polyphenolic extracts in biodegradable PLA nanoparticles provides the means to develop cosmetic formulations with advantageous characteristics. | en |
heal.advisorName | Δέτση, Αναστασία | el |
heal.committeeMemberName | Δέτση, Αναστασία | el |
heal.committeeMemberName | Βουγιούκα, Σταματίνα | el |
heal.committeeMemberName | Τζιά, Κωνσταντίνα | el |
heal.academicPublisher | Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Χημικών Επιστημών (I) | el |
heal.academicPublisherID | ntua | |
heal.numberOfPages | 102 σ. | el |
heal.fullTextAvailability | true |
Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο: