dc.contributor.author |
Κεκές, Τρύφων
|
el |
dc.contributor.author |
Kekes, Tryfon
|
en |
dc.date.accessioned |
2016-06-24T10:44:16Z |
|
dc.date.available |
2016-06-24T10:44:16Z |
|
dc.date.issued |
2016-06-24 |
|
dc.identifier.uri |
https://dspace.lib.ntua.gr/xmlui/handle/123456789/42836 |
|
dc.identifier.uri |
http://dx.doi.org/10.26240/heal.ntua.7680 |
|
dc.rights |
Default License |
|
dc.subject |
Εδώδιμες |
el |
dc.subject |
Μεμβράνες |
el |
dc.subject |
Χρόνος ζωής |
el |
dc.subject |
Ελιές |
el |
dc.subject |
Χιτοζάνη |
el |
dc.subject |
Πηκτίνη |
el |
dc.subject |
Edible |
en |
dc.subject |
Coatings |
el |
dc.subject |
Shelf life |
el |
dc.subject |
Olives |
el |
dc.subject |
Chitosan |
el |
dc.subject |
Pectin |
el |
dc.title |
Επίδραση υλικού συσκευασίας και επικαλυπτικών μεμβρανών στη διατήρηση επιτραπέζιων ελιών συσκευασμένων σε τροποποιημένη ατμόσφαιρα |
el |
heal.type |
bachelorThesis |
|
heal.classification |
ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ |
el |
heal.classificationURI |
http://data.seab.gr/concepts/216cde9cbac55f9c9524a06e6d68caef236a10d7 |
|
heal.access |
free |
|
heal.recordProvider |
ntua |
el |
heal.publicationDate |
2015-02-26 |
|
heal.abstract |
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η μελέτη της συμβολής των εδώδιμων επικαλυπτικών HPMC, CMC, πηκτίνης, χιτοζάνης ή/και μίγματος των δύο αποτελεσματικότερων επικαλυπτικών, σε συνδυασμό με συσκευασία τροποποιημένης ατμόσφαιρας (ΜΑΡ) σε δύο διαφορετικά υλικά συσκευασίας στη συντήρηση πράσινων (με πυρήνα και εκπυρηνωμένων) και μαύρων (με πυρήνα) ελιών, προκειμένου να προσδιοριστεί, αν είναι δυνατό, το επικαλυπτικό που εξασφαλίζει τη βέλτιστη δυνατή ποιότητα προϊόντος και το μέγιστο εμπορικό χρόνο ζωής του.
Για το λόγο αυτό τα πειράματα χωρίστηκαν σε δύο σειρές. Στην πρώτη μελετήθηκαν μεμονωμένα τα τέσσερα επικαλυπτικά και στη δεύτερη τα δύο καλύτερα καθώς και ένα μίγμα αυτών. Ως πρώτη ύλη στην πρώτη σειρά πειραμάτων χρησιμοποιήθηκαν πράσινες και μαύρες ελιές με πυρήνα. Στις ελιές αυτές εφαρμόστηκαν τα επικαλυπτικά HPMC, CMC, πηκτίνη και χιτοζάνη. Για την συσκευασία των ελιών επιλέχτηκαν τα υλικά OPP/VmPET/whitePE (Α) σε μορφή φακέλου/σάκου (20μm/12μm/75μm) και PET/AL/PE (Β) σε doypack σακουλάκι (12μm/7μm/80μm). Και τα δύο υλικά συσκευασίας είχαν δοκιμαστεί σε προηγούμενες μελέτες και είχε αποδειχθεί πως διατηρούν τη σύσταση των αερίων της τροποποιημένης ατμόσφαιρας. Η σύσταση της τροποποιημένης ατμόσφαιρας στα σακουλάκια ήταν 70 % N2 και 30 % CO2. Τέλος, τα δείγματα αποθηκεύτηκαν σε τρεις θερμοκρασίες: 2,5 oC, 20 oC και 40 oC
Για τον προσδιορισμό της μεταβολής των ποιοτικών χαρακτηριστικών των δειγμάτων κατά τη διάρκεια της αποθήκευσής τους πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις για την απώλεια βάρους, το χρώμα, την υφή, το pH, την αλατότητα, την οξύτητα καθώς και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Τα αποτελέσματα αυτών των μετρήσεων επεξεργάστηκαν στατιστικά και αναλύθηκαν. Επίσης, για τον προσδιορισμό του χρόνου ζωής των ελιών εφαρμόστηκες το μοντέλο Arrhenius και υπολογίστηκαν η ενέργεια ενεργοποίησης και ο ρυθμός υποβάθμισης της οργανοληπτικής αρέσκειας των δειγμάτων.
Από την επεξεργασία των αποτελεσμάτων της πρώτης σειράς προέκυψε πως τόσο στις πράσινες όσο και στις μαύρες ελιές η εφαρμογή της επικάλυψης της πηκτίνης συνέβαλε στην καλύτερη διατήρηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των ελιών. Επίσης, η συγκεκριμένη επικάλυψη επέκτεινε και την διάρκεια ζωής των δειγμάτων. Η επικάλυψη με HPMC ή CMC δεν παρουσίασε ικανοποιητικά αποτελέσματα, ενώ η επικάλυψη με χιτοζάνη βοήθησε στη διατήρηση κάποιων ποιοτικών χαρακτηριστικών όπως της σκληρότητας και του χρώματος, αλλά υποβάθμισε οργανοληπτικά τα προϊόντα. Από την πρώτη σειρά περαμάτων δεν βρέθηκαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο υλικών συσκευασίας.
Στην δεύτερη σειρά πειραμάτων η πρώτη ύλη ήταν πράσινες ελιές με πυρήνα και εκπυρηνωμένες. Τα επικαλυπτικά ήταν πηκτίνη, χιτοζάνη και μίγμα πηκτίνης-χιτοζάνης σε αναλογία 1:1. Τα υλικά συσκευασίας και η σύσταση των αερίων παρέμειναν ίδια ενώ τα δείγματα αποθηκεύτηκαν σε θερμοκρασίες 4 oC, 20 oC και 40 oC
Για τον προσδιορισμό της μεταβολής των ποιοτικών χαρακτηριστικών των δειγμάτων κατά τη διάρκεια της αποθήκευσής τους πραγματοποιήθηκαν οι ίδιες μετρήσεις με τον πρώτο κύκλο πειραμάτων.
Από την επεξεργασία των αποτελεσμάτων βρέθηκε πως και τα δύο επιλεγμένα ως καλύτερα επικαλυπτικά υλικά (πηκτίνη, χιτοζάνη) και το μίγμα τους (πηκτίνη:χιτοζάνη = 1:1) διατήρησαν καλύτερα την πλειοψηφία των ποιοτικών χαρακτηριστικών των ελιών σε σχέση με τα μη επικαλυμμένα δείγματα. Τα καλύτερα αποτελέσματα στον οργανοληπτικό έλεγχο παρείχε η επικάλυψη με πηκτίνη, ενώ η επικάλυψη με μίγμα πηκτίνης-χιτοζάνης συνεισέφερε στην καλύτερη διατήρηση της οξύτητας, του pH και του χρώματος των δειγμάτων. Τέλος, τα επικαλυμμένα δείγματα παρουσίασαν αύξηση του χρόνου ζωής των δειγμάτων σε σχέση με τα αντίστοιχα μη επικαλυμμένα
Από τη στατιστική επεξεργασία των αποτελεσμάτων της δεύτερης σειράς πειραμάτων βρέθηκε πως τα δείγματα που ήταν συσκευασμένα με το υλικό Β παρουσίασαν καλύτερη διατήρηση της αρχικής οξύτητας, αλατότητας, σκληρότητας και του αρχικού βάρους, ενώ παράλληλα είχαν και μικρότερη συνολική μεταβολή του χρώματος και εμφάνισαν ελαφρώς βελτιωμένα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.
Και από τις δύο σειρές πειραμάτων προέκυψε πως κατά την αποθήκευση σε ακραίες θερμοκρασίες, όπως αυτή των 40 oC, τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά αλλά και ορισμένα ποιοτικά, όπως το βάρος, η υφή και το χρώμα, αλλοιώνονται ταχύτερα , διότι η αύξηση της θερμοκρασίας επιταχύνει πολλές από τις διεργασίες που οδηγούν στη μεταβολή αυτών των χαρακτηριστικών.
Γενικά, η διατήρηση των επιτραπέζιων ελιών με εφαρμογή εδώδιμων επικαλυπτικών (μεμονωμένων ή μίγματος αυτών) σε συνδυασμό με αποθήκευση σε τροποποιημένη ατμόσφαιρα κρίνεται επιτυχής και είναι μία ασφαλής μέθοδος για τη βελτιστοποίηση της διατήρησης των ποιοτικών χαρακτηριστικών των ελιών. Για αυτό το λόγο πρέπει να γίνουν εμπεριστατωμένες μελέτες πάνω στο συγκεκριμένο τομέα. |
el |
heal.abstract |
The aim of this thesis is t
o study the contribution of edible coatings HPMC, CMC,
pectin, chitosan and
/or
a mixture of the two
most
effective coating in combination
with modified atmosphere packaging (MAP) in two different packaging materials in
the maintenance of green (cored and p
itted) and black (core
d
) olives, to determine, if
possible, the coating that ensures the best possible product quality and maximum
commercial shelf life.
For this reason the experiments were divided into two
sets
. The first studied
individually
the
four
ed
ible coatings
and
the
second
the
two
most effective
and a
mixture thereof.
As raw material in the first
set
of experiments
were
used green and
black olives with core.
T
he olives were applied overlay HPMC, CMC, pectin and
chitosan. For the packaging of oliv
es
were
selected
two packing materials:
OPP /
VmPET / whitePE (20
mm / 12mm / 75mm), which has the form of an envelope
and
PET / AL / PE (12mm / 7mm / 80mm)
, which is
doypack
bag
. Both packing materials
were tested in previous studies and had proven to mai
ntain modified atmosphere
conditions. The establishment of the sachets was 70% N
2
and 30% CO
2
. Finally, the
samples were stored at three temperatures: 2,5
o
C, 20
o
C and 40
o
C
.
To determine the variation of the quality characteristics of the samples during
storage
were measured for weight loss, color, texture, pH, salinity, acidity and organoleptic
tests. The results of these measurements were processed and analyzed statistically.
Also, for the determination of the olives lifetime was applied the Arrhenius
model,
and the activation energy plus
the degradation rate of sensory liking samples
were
calculated.
T
he analysis of the results showed that the application of pectin
coating on
both green
and black olives
contributed to better preservation of the quality
characteristics of
olives.
Also, this particular coating
has
extended the duration of life of the samples.
The
HPMC or CMC
coating
s
did not
present
satisfactory results, while the coating
of
chitosan helped to maintain
some
quality characteristics, such a
s toughness and color
retention, but lowered
the
organoleptic
characteristics of the
products.
T
he first
cycle
of experiments
did not disclose
significant differences between the two packing
materials.
In the second
set
of experiments raw material was gree
n cored and pitted
olives. The
olives were applied overlay pectin, chitosan and
a
mixture
of
pectin
-
chitosan at a ratio
of 1: 1. Packing materials and composition of gas remained the same while the
samples were stored at temperatures of 4
o
C, 20
o
C and 40
o
C
To determine the variation of the quality characteristics of the samples during the
storage were performed the same measurements
as
in the first
set
of experiments
From the processing of results was found that all three
edible coatings
maintained the
ma
jority of the quality characteristics of olives
at a higher level
compared to uncoated
samples. The best results in organoleptic testing provided by coating with pectin,
7
while the coating mix contributed to
maintaining the levels of
acidity, pH and color.
Finally, the coated samples showed increase
of the duration of
life of the samples
compared to the
respective
uncoated
From the statistical analysis of the results in the second series of experiments it was
found that the samples
that were
packaged with th
e material
P
ET / AL / PE (12mm /
7mm / 80mm) showed better conservation of the original acidity, salinity, hardness
and the initial weight, while they had less overall change in color and had slightly
elevated organoleptic characteristics.
B
oth experiments
cycles revealed that during storage at extreme temperatures, such as
of 40
o
C, the organoleptic and
some
quality
characteristics, such as weight, texture
and color, altered quickly, because the increase in temperature accelerates many of the
processes tha
t lead to the change of these characteristics.
Generally, the preservation of table olives by applying edible coatings (single or
mixture thereof) in combination with modified atmosphere storage is considered
successful and is a safe method to optimize the
conservation of the quality
characteristics of the olives. For this reason they must be more detailed studies in this
area. |
en |
heal.advisorName |
Τζιά, Κωνσταντίνα |
el |
heal.committeeMemberName |
Τζιά, Κωνσταντίνα |
el |
heal.committeeMemberName |
Ταούκης, Πέτρος |
el |
heal.committeeMemberName |
Ωραιοπούλου, Βάσω |
el |
heal.academicPublisher |
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Σύνθεσης και Ανάπτυξης Βιομηχανικών Διαδικασιών (IV). Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων |
el |
heal.academicPublisherID |
ntua |
|
heal.numberOfPages |
383 σ. |
|
heal.fullTextAvailability |
true |
|