heal.abstract |
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι να εξετάσει πόσο ευάλωτο είναι το πλούσιο υδατικά υδροσύστημα του Αώου, σε πιθανές κλιματικές μεταβολές. Ο Αώος ανήκει στο υδατικό διαμέρισμα της ορεινής Ηπείρου, η οποία έχει το πλουσιότερο υδατικό δυναμικό στην Ελλάδα και ένα από τα υψηλότερα της Μεσογείου. Έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί στον ελλαδικό χώρο, δείχνουν ότι η κλιματική αλλαγή έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνισή της, και θα επηρεάσει τη Μεσόγειο σε αρκετά μεγάλο βαθμό. Έτσι, επιχειρείται, με αξιοποίηση των διαθέσιμων υδρολογικών και κλιματικών δεδομένων, να υπολογιστεί πόσο θα μεταβληθεί η διακινδύνευση κάλυψης των αρδευτικών αναγκών του Κάμπου της Κόνιτσας, από το ίδιο υδροσύστημα, πριν και μετά από αβέβαιες κλιματικές μεταβολές.
Η μελέτη εστιάζεται σε τρεις χρονικές περιόδους: (α) 2015-2050, (β) 2015-2070 και (γ) 2015-2100. Η πρόβλεψη των μηνιαίων τιμών της παροχής του ποταμού, των βροχοπτώσεων και των θερμοκρασιών της περιοχής, έγινε με τη χρήση του στοχαστικού μοντέλου αυτοσυσχέτισης δεύτερης τάξης, AR(2). Η εκτίμηση της διακινδύνευσης γίνεται ύστερα από σύγκριση της διαθέσιμης παροχής του ποταμού στη συγκεκριμένη θέση και των εκάστοτε αρδευτικών αναγκών της περιοχής. Στη συνέχεια, γίνεται μία σύντομη βιβλιογραφική ανασκόπηση στα σενάρια της Κλιματικής Αλλαγής και τις επιπτώσεις της στη Μεσόγειο, ώστε να επιλεχθεί ένα και να εφαρμοστεί στα κλιματικά δεδομένα και κατ΄επέκταση στα υδρολογικά στοιχεία (παροχή) του ποταμού. Υπολογίζονται έτσι νέες παροχές και νέες αρδευτικές ανάγκες και ακολούθως οι νέες τιμές διακινδύνευσης. Συμπληρωματικά μελετάται, η πιθανή αλλαγή της κατανομής των εκτάσεων των καλλιεργειών που μπορεί να γίνουν έχοντας ως χρονικό ορίζοντα το 2100.
Το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από την ανάλυση των αποτελεσμάτων είναι ότι, το υδροσύστημα είναι πολύ πλούσιο υδατικά και παρόλα τα σενάρια κλιματικής αλλαγής που εφαρμόστηκαν, η διακινδύνευση παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Επίσης ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η μεγαλύτερη διακινδύνευση εμφανίζεται πάντα το μήνα Σεπτέμβρη, ενώ η διακινδύνευση των άλλων μηνών είναι αμελητέα.
Αποδείχθηκε, ο ευάλωτος χαρακτήρας του υδροσυστήματος, καθώς κάθε αλλαγή στο κλίμα ή τις χρήσεις νερού αυξάνει έστω και λίγο την πιθανότητα μη κάλυψης των υδατικών αναγκών. Επιπλέον, να σημειωθεί ότι εξετάστηκε ένα σχετικά μετριοπαθές σενάριο κλιματικών αλλαγών, ενώ θα πρέπει σε μελλοντική έρευνα να μελετηθούν και άλλα περισσότερο ακραία. |
el |