heal.abstract |
Το παράνομο γκράφιτι, δηλαδή το γκράφιτι που γίνεται σε αντίθεση με τους ισχύοντες νόμους (προστασία κοινόχρηστων χώρων και μνημείων, απαγόρευση αλλοίωσης όψεων διατηρητέων κτηρίων) και χωρίς την άδεια του ιδιοκτήτη της επιφάνειας, είναι ένα φαινόμενο που πλήττει τις προσόψεις των κτηριακών εγκαταστάσεων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Συγκεκριμένα, οι προσόψεις των Νέων Κτηρίων Ζωγράφου της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών πλήττονται έντονα από το εν λόγω φαινόμενο, καθώς περίπου το 36% της επιφάνειας τους καλύπτεται από γκράφιτι, με το ποσοστό αυτό να φτάνει σε κάποια κτήρια ακόμα και το 73%.
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η παρουσίαση προτάσεων ανάπλασης των προσόψεων των Κτηρίων της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ με σκοπό την προστασία τους από τα γκράφιτι. Τα κτήρια που επιλέχθηκαν ήταν επτά (7) σε αριθμό και είναι: α) το Κτήριο Διοίκησης και Γραμματεία, β) το Κτήριο Εκδηλώσεων, γ) το Κτήριο Αιθουσών Διδασκαλίας, δ) το Αμφιθέατρο, ε) το Κτήριο του Τομέα Δομοστατικής, στ) το Κτήριο του Τομέα Γεωτεχνικής και ζ) το Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών.
Αρχικά, πραγματοποιήθηκε αναφορά στους βασικούς τρόπους καθαρισμού προσόψεων κτηρίων σε περίπτωση που έχουν ήδη καλυφθεί με γκράφιτι. Στη συνέχεια, αναλύθηκαν οι τρεις (3) βασικές τεχνικές προστασίας προσόψεων από γκράφιτι στις οποίες βασίστηκαν οι τελικές προτάσεις ανάπλασης. Οι τεχνικές αυτές είναι: α) επίστρωση μπογιάς anti-graffiti, β) φύτευση βλάστησης σε μορφή κατακόρυφων κήπων ή μεμονωμένων δέντρων και θάμνων και γ) τοποθέτηση κατακόρυφων σκιάστρων με διάτρητα στοιχεία, τύπου Claustra. Μιας και η πρώτη τεχνική αποτελεί κλασικό τρόπο προστασίας κτηρίων από τα γκράφιτι, κρίθηκε σκόπιμο να αναλυθούν εκτενέστερα οι άλλοι δύο, πιο «ευφυείς», εναλλακτικοί τρόποι.
Ένα παράπλευρο όφελος που είναι δυνατό να προσφέρουν οι κάθετοι κήποι και τα κατακόρυφα σκίαστρα με διάτρητα στοιχεία, τύπου Claustra, είναι η συμβολή τους στη βιοκλιματική αναβάθμιση του κτηρίου στο οποίο εφαρμόζονται. Αμφότερες αποτελούν τεχνικές παθητικού δροσισμού κτηρίων, αφού συνεισφέρουν στην ηλιοπροστασία τους βελτιώνοντας τη θερμική άνεση των χρηστών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Για την αξιολόγηση της συμβολής αυτής, πραγματοποιήθηκαν ενεργειακές αναλύσεις μέσω του λογισμικού EnergyPlus.
Για την εφαρμογή των αναλύσεων επιλέχθηκε το κτήριο του τομέα Γεωτεχνικής. Προσομοιώθηκε η τοποθέτηση κατακόρυφου σκίαστρου Claustra και η τοποθέτηση κατακόρυφου κήπου στη Βόρεια πρόσοψη του κτηρίου μέσω του σχεδιαστικού λογισμικού SketchUp Make 2016 και του πρόσθετου plug-in Open Studio για την απόδοση των ενεργειακών τους χαρακτηριστικών. Με τη βοήθεια του EnergyPlus ολοκληρώθηκαν οι αναλύσεις και εξήχθησαν αποτελέσματα με ιδιαίτερη στόχευση στην επίδραση της μέσης μηνιαίας θερμοκρασίας στους εσωτερικούς χώρους του κτηρίου.
Πραγματοποιήθηκε λεπτομερής φωτογραφική καταγραφή της κατάστασης των προσόψεων του κάθε κτηρίου. Σε συνδυασμό με τα επίσημα σχέδια (σε ηλεκτρονική μορφή αρχείων AutoCAD) των κτηρίων και με συμπληρωματικές επί τόπου μετρήσεις με ψηφιακό μηκομετρητή laser για εξάλειψη ανακριβειών μεταξύ σχεδίων και τελικών παραδοτέων, πραγματοποιήθηκε καταγραφή στοιχείων για την κάθε όψη, όπως εμβαδό επιφάνειας πρόσοψης, εμβαδό καλυμμένης από γκράφιτι επιφάνειας πρόσοψης και σχετικά ποσοστά. Με βάση αυτά τα δεδομένα, δημιουργήθηκε ένας Δείκτης Αξιολόγησης (Impact Factor), έτσι ώστε να κριθεί η αναγκαιότητα που χρήζει η κάθε όψη για ανάπλαση.
Τέλος, έγινε παρουσίαση των προτάσεων ανάπλασης κάθε πρόσοψης με σκοπό την προστασία τους από τα γκράφιτι των επιλεγμένων κτηρίων. Επιλέχθηκε να γίνει επεξεργασία της κάθε όψης ξεχωριστά με τη χρήση του λογισμικού Adobe Photoshop CS2, ώστε η αποτύπωση των προτάσεων να είναι όσο το δυνατόν ρεαλιστικότερη. |
el |