HEAL DSpace

Μελέτη ωσμωτικής προ-κατεργασίας και υπερυψηλής πίεσης σε συσκευασμένα φιλέτα κοτόπουλου και εφαρμογή έξυπνων δεικτών TTI στην παρακολούθηση της ψυκτικής αλυσίδας τους

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Πέτρου, Μαλαμώ el
dc.contributor.author Petrou, Malamo en
dc.date.accessioned 2016-07-29T07:02:00Z
dc.date.available 2016-07-29T07:02:00Z
dc.date.issued 2016-07-29
dc.identifier.uri https://dspace.lib.ntua.gr/xmlui/handle/123456789/43329
dc.identifier.uri http://dx.doi.org/10.26240/heal.ntua.12767
dc.rights Default License
dc.subject Ωσμωτική προ-κατεργασία el
dc.subject Υπερυψηλή πίεση el
dc.subject Φιλέτα κοτόπουλου el
dc.subject Δείκτες TTI el
dc.subject Έξυπνοι δείκτες el
dc.subject Osmotic pretreatment en
dc.subject Ultra high pressure en
dc.subject Chicken fillets en
dc.subject TTI indicators en
dc.subject Smart pointers en
dc.title Μελέτη ωσμωτικής προ-κατεργασίας και υπερυψηλής πίεσης σε συσκευασμένα φιλέτα κοτόπουλου και εφαρμογή έξυπνων δεικτών TTI στην παρακολούθηση της ψυκτικής αλυσίδας τους el
heal.type bachelorThesis
heal.classification Επεξεργασία τροφίμων el
heal.language el
heal.access free
heal.recordProvider ntua el
heal.publicationDate 2016-07-12
heal.abstract Τα πουλερικά, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε θρεπτικά συστατικά και της ευκολίας επιμόλυνσής τους, είναι πάντα φορείς μικροβίων, καθιστώντας τα προϊόντα όπως το κοτόπουλο και τα παράγωγα του ιδιαίτερα ευαλλοίωτα. Προκειμένου να αυξηθεί ο χρόνος ζωής του είναι αναγκαίο να ελέγχεται ο ρυθμός ανάπτυξης των μικροοργανισμών καθώς και ο ρυθμός υποβάθμισης άλλων ποιοτικών χαρακτηριστικών του. Ο ρυθμός υποβάθμισης των πουλερικών, ως ευαλλοίωτα τρόφιμα, επηρεάζεται σημαντικά από την θερμοκρασία αποθήκευσης. Αυτό καθιστά αναγκαία την αποτελεσματική παρακολούθηση της ψυκτικής του αλυσίδας σε όλα τα στάδια. Για τη παρακολούθηση αυτή προτείνεται η χρήση χρόνο-θερμοκρασιακών δεικτών (ΤΤΙ), οι οποίοι ολοκληρώνουν σε μία εύκολα μετρήσιμη ένδειξη το συνολικό χρόνο-θερμοκρασιακό ιστορικό του τροφίμου που μπορεί να συσχετισθεί άμεσα με τη ποιότητα του τροφίμου. Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η διερεύνηση της επίδρασης δύο μη θερμικών ήπιων επεξεργασιών, της ωσμωτικής αφυδάτωσης και της επεξεργασίας με υπερυψηλή πίεση, καθώς και ο συνδυασμός τους, στην ποιότητα και τη διατηρησιμότητα φιλέτου κοτόπουλου. Επιπλέον, μελετήθηκε η επίδραση της συσκευασίας σε τροποποιημένη ατμόσφαιρα (O2: 38,7%, CO2: 24%). Τέλος ερευνήθηκε η εφαρμογή κατάλληλων ενζυμικών δεικτών TTI για την παρακολούθηση της ποιότητας των φιλέτων κοτόπουλου. Η ωσμωτική αφυδάτωση έχει ως στόχο την ελάττωση της ενεργότητας του νερού του τροφίμου, με αποτέλεσμα να οδηγήσει σε ελάττωση της μικροβιακής ανάπτυξης αλλά και βελτίωση ορισμένων ποιοτικών χαρακτηριστικών. Η επεξεργασία με υπερυψηλή πίεση επιτυγχάνει ικανοποιητική μικροβιακή απενεργοποίηση, διατήρηση της ποιότητας των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών και συνεπώς, επέκταση της διατηρησιμότητας του φιλέτου κοτόπουλου. Στην τροποποιημένη ατμόσφαιρα, ο σωστός συνδυασμός των αερίων έχει ως αποτέλεσμα την ανάσχεση του ρυθμού ανάπτυξης των αλλοιογόνων μικροοργανισμών οι οποίοι αναπτύσσονται ταχύτερα υπό αερόβιες συνθήκες και τη διατήρηση των οργανοληπτικών τους χαρακτηριστικών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα προηγούμενων μελετών, οι βέλτιστες συνθήκες για την ωσμωτική αφυδάτωση των φιλέτων κοτόπουλου είναι εμβάπτιση του για 90 min σε ωσμωτικό διάλυμα περιεκτικότητας 60% μαλτοδεξτρίνη συν 5% NaCl, στους 15oC και για την επεξεργασία με υπερυψηλή πίεση, εφαρμογή πίεσης 600 MPa για 5 min. Πραγματοποιήθηκε μελέτη του χρόνου ζωής των ποιοτικών και οργανοληπτικών χαρακτηριστικών φιλέτου κοτόπουλου σε ανεπεξέργαστα δείγματα (Control), σε ωσμωτικά προ-κατεργασμένα (OSM), σε επεξεργασμένα με υπερυψηλή πίεση (HP), σε ωσμωτικά προ-κατεργασμένα και επεξεργασμένα με υπερυψηλή πίεση (OHP) και σε ανεπεξέργαστα δείγματα συσκευασμένα σε τροποποιημένη ατμόσφαιρα (MAP O2: 38,7%, CO2: 24%). Τα δείγματα συντηρήθηκαν ισοθερμοκρασιακά στους 0, 5, 10, 15οC καθώς και σε δυναμικές συνθήκες (2h στους 10oC, 5h στους 5oC, 5h στους 8oC). Προσδιορίστηκαν το μικροβιακό φορτίο, το pH, οι παράμετροι του χρώματος και της υφής και αξιολογήθηκαν τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Για τον έλεγχο της ψυκτικής αλυσίδας και την παρακολούθηση της ποιότητας των προϊόντων επιλέχθηκαν ενζυμικοί δείκτες TTI τύπου M, οι οποίοι τοποθετήθηκαν σε κάθε συσκευασία σε όλες τις θερμοκρασίες συντήρησης. Τόσο η προ-κατεργασία με ωσμωτική αφυδάτωση όσο και η προεπεξεργασία με υπερυψηλή πίεση είχαν σαν αποτέλεσμα την μείωση του ρυθμού ανάπτυξης του μικροβιακού φορτίου των δειγμάτων. Κυρίαρχος αλλοιογόνος παράγοντας των δειγμάτων ήταν τα γαλακτικά βακτήρια, με εξαίρεση να αποτελούν δείγματα ΜΑΡ, στα οποία κυρίαρχος αλλοιογόνος παράγοντας ήταν οι ψευδομονάδες. Η ωσμωτική προ-κατεργασία οδήγησε σε αύξηση της διάρκειας ζωής του φιλέτου κοτόπουλου κατά 4 ημέρες στην θερμοκρασία των 5oC. Τα ωσμωτικά προ-κατεργασμένα δείγματα δεν υποβαθμίστηκαν ποιοτικά σε σύγκριση με τα προεπεξεργασμένα με υπερυψηλή πίεση δείγματα. Η επεξεργασία με υπερυψηλή πίεση οδήγησε σε σημαντική αύξηση στη σκληρότητα σε σχέση με τα ανεπεξέργαστα δείγματα. Η ελάττωση του αρχικού μικροβιακού φορτίου κατά περισσότερο από 1,8 logcfu/g για τα γαλακτικά βακτήρια και των ρυθμών μικροβιακής ανάπτυξης οδήγησε σε σημαντική επέκταση της διατηρησιμότητας των δειγμάτων. Η συνδυαστική εφαρμογή της ωσμωτικής αφυδάτωσης και της υπερυψηλής πίεσης επέφερε τη σημαντικότερη επέκταση στη διατηρησιμότητα των δειγμάτων κοτόπουλου καθώς παρουσιάστηκε σημαντική απενεργοποίηση του πληθυσμού των ψευδομονάδων, των γαλακτικών βακτηρίων και του Brochothrix thermosphacta, τα οποία είναι υπεύθυνα για τη δυσάρεστη οσμή του κοτόπουλου. Επιπλέον παρατηρήθηκε πως η ωσμωτική προ-κατεργασία στον συνδυασμό αυτών των δύο μεθόδων, βελτίωσε τα χαρακτηριστικά (σκληρότητα και όψη) εκείνα που είχε υποβαθμίσει από μόνη της η εφαρμογή της υπερυψηλής πίεσης. Ο χρόνος ζωής των φιλέτων κοτόπουλου ήταν 8, 12, 26 και 35 ημέρες για τα Control, OSM, HP και OHP δείγματα στους 5⁰C, αντίστοιχα. Τέλος με βάση την κινητική αλλοίωσης των μελετηθέντων δειγμάτων και της κινητικής απόκρισης των ΤΤΙ, επιλέχθηκαν κατάλληλοι χρόνο-θερμοκρασιακοί δείκτες ΤΤΙ για κάθε μελετώμενο προϊόν (M-20U για τα Control, M-15U για τα OSM, M-7U για τα ΗΡ, M-5U για τα OHP και M-15U για τα ΜΑΡ). Για την επαλήθευση της εφαρμοσιμότητας των επιλεγμένων ΤΤΙ υπολογίστηκαν και συγκρίθηκαν, σε επιλεγμένες συνθήκες αποθήκευσης, οι εναπομείναντες χρόνοι ζωής των φιλέτων κοτόπουλου, υπολογισμένοι σε Τref=4⁰C, βάσει του μικροβιακού φορτίου (πραγματικοί χρόνοι), και οι αντίστοιχοι εναπομείναντες χρόνοι που προέκυψαν από την απόκριση των επιλεγμένων ΤΤΙ. Οι μικρές αποκλίσεις που παρουσιάστηκαν οδηγούν στο συμπέρασμα πως οι συγκεκριμένοι ενζυμικοί δείκτες μπορούν να εκτιμήσουν την διάρκεια ζωής των φιλέτων κοτόπουλου και να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση της ψυκτικής αλυσίδας. el
heal.advisorName Ταούκης, Πέτρος el
heal.committeeMemberName Τζιά, Κωνσταντίνα el
heal.committeeMemberName Κροκίδα, Μαγδαληνή el
heal.committeeMemberName Ταούκης, Πέτρος el
heal.academicPublisher Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Σύνθεσης και Ανάπτυξης Βιομηχανικών Διαδικασιών (IV). Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων el
heal.academicPublisherID ntua
heal.numberOfPages 170 σ. el
heal.fullTextAvailability true


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής