HEAL DSpace

Υπολογισμός υδατικού αποτυπώματος στην αγροτική περιοχή των Μεγάρων

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Πουπάκης, Παντελής el
dc.contributor.author Poupakis, Pantelis en
dc.date.accessioned 2016-07-29T08:53:31Z
dc.date.available 2016-07-29T08:53:31Z
dc.date.issued 2016-07-29
dc.identifier.uri https://dspace.lib.ntua.gr/xmlui/handle/123456789/43341
dc.identifier.uri http://dx.doi.org/10.26240/heal.ntua.12869
dc.rights Default License
dc.subject Αποτύπωμα el
dc.subject Μέγαρα el
dc.subject Υδατικό el
dc.subject Εξατμισοδιαπνοή el
dc.subject Καλλιέργειες el
dc.title Υπολογισμός υδατικού αποτυπώματος στην αγροτική περιοχή των Μεγάρων el
heal.type bachelorThesis
heal.classification Υδατικοί πόροι el
heal.language el
heal.access free
heal.recordProvider ntua el
heal.publicationDate 2016-07-08
heal.abstract Το νερό είναι ένας φυσικός πόρος πρωταρχικής σημασίας για τον άνθρωπο. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, η ταχεία αύξηση του πληθυσμού, η έντονη κλιματική αλλαγή και η μη βιώσιμη διαχείριση του νερού, οδηγούν σε ποσοτική και ποιοτική ανεπάρκεια των υδατικών πόρων. Ως εκ τούτου, είναι αναγκαίο να καθοριστούν και να εφαρμοστούν τα κατάλληλα μέτρα και στρατηγικές για την ορθολογική χρήση και αξιοποίηση των υδατικών πόρων. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, στην παρούσα εργασία γίνεται χρήση του Υδατικού Αποτυπώματος. Το Υδατικό Αποτύπωμα είναι ένας δείκτης κατανάλωσης νερού που εισήχθη το 2002 από τον Hoekstra. Δείχνει την ποσότητα του νερού που καταναλώνεται ανά μονάδα προϊόντος ή υπηρεσίας. Υπολογίζοντας τα επιμέρους συστατικά του, πράσινο, μπλε και γκρι, μπορεί κανείς να αποκτήσει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με την κατανάλωση νερού και την ποσότητα του νερού που ρυπαίνεται από τις καλλιέργειες. Η περιοχή μελέτης ήταν η πεδιάδα των Μεγάρων, λόγω των γεωργικών δραστηριοτήτων μεγάλης κλίμακας που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή. Αυτό, σε συνδυασμό με την έντονη αύξηση του πληθυσμού, δημιουργούν την επιτακτική ανάγκη να εξασφαλιστεί η βιώσιμη χρήση του νερού στην περιοχή. Το Υδατικό Αποτύπωμα των καλλιεργειών υπολογίστηκε χρησιμοποιώντας δύο διαφορετικές μεθόδους, που διαφέρουν ανάλογα με την μέθοδο που επιλέγει ο σχεδιαστής για τον υπολογισμό της εξατμισοδιαπνοής. Σε αυτή τη μελέτη οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν ήταν αυτές των Blaney-Criddle και Penman-Monteith. Στη συνέχεια τα αποτελέσματα αναλύθηκαν και συγκρίθηκαν, και προέκυψαν τα εξής συμπεράσματα: 1. Σημαντικό ρόλο στον προσδιορισμό του υδατικού αποτυπώματος κάθε καλλιέργειες διαδραματίζει η απόδοση της. Ισχύει ότι τα δύο αυτά μεγέθη είναι αντιστρόφως ανάλογα, δηλαδή όσο αυξάνεται η απόδοση μιας καλλιέργειας τόσο μειώνεται το αποτύπωμα της, καθώς ο συντελεστής τοποθετείται πάντα στον παρανομαστή στις αντίστοιχες εξισώσεις υπολογισμού. 2. Αναφορικά με το ποια μέθοδος θεωρείται ορθότερη, προέκυψε ότι και οι δύο μέθοδοι δίνουν συγκρίσιμα αποτελέσματα για τις πιο υδροβόρες καλλιέργειες, ωστόσο η μέθοδος Penman-Monteith οδηγεί σε υπερεκτίμηση του μπλε αποτυπώματος, φτάνοντας τιμές 40% μεγαλύτερες από ότι της μεθόδου Blaney-Criddle. 3. Ως πιο αξιόπιστη μέθοδος προτείνεται η Penman-Monteith, καθώς για τον υπολογισμό της εξατμισοδιαπνοής χρησιμοποιεί μεγαλύτερο πλήθος κλιματικών παραγόντων και συντελεστών σε σχέση με την Blaney-Criddle, οδηγώντας σε πιο αξιόπιστα και ακριβή αποτελέσματα. 4. Τέλος, σε ό,τι αφορά το γκρι αποτύπωμα, παρατηρείται ότι λαμβάνει υψηλές τιμές στις καλλιέργειες των αμυγδαλιών, ελαιόδεντρων, και σκληρού σιταριού, ανεξαρτήτως μεθόδου, καθιστώντας τις καλλιέργειες αυτές ως τις πιο ρυπογόνες της περιοχής έρευνας. el
heal.abstract Water is a natural resource of primary importance to man. However, in recent years rapid population growth, intense climate change and non-sustainable management of water, have led to the quantitative and qualitative impairment of water recourses. Therefore, it is necessary to define and implement appropriate measures and strategies for the rational use and exploitation of the water resources. In order to achieve this, the present paper made use of the Water Footprint methodology. The Water Footprint is a water consumption index that was introduced in 2002 by Hoekstra. It shows the quantity of water consumed per unit of product or service. By calculating its individual components, green, blue and grey, one can gain valuable information about the water consumption and the amount of water contaminated by crops. The area of study was the plain of Megara in Attica, due to the large -scale agricultural activities that have been developed in the region. This, coupled with intense population growth, creates the urgent need to ensure sustainable water usage in the region. The Water Footprint of the crops was calculated using two separate methods, varying on the method chosen by the designer to calculate evapotranspiration. In this study, the methods used were those of Blaney-Criddle and Penman- Monteith. After analyzing and comparing the results, the following conclusions are drawn: 1.The yield of each crop has an important role in determining its water footprint. These two sizes are inversely proportional; if the yield of a crop is increased, the crop’s footprint is being reduced, as the yield is always placed in the denominator in the respective calculation equati ons. 2.Referring to which method is better, it resulted that both methods give comparable results for the most water demanding crops, but the Penman-Monteith method leads to an overestimation of blue footprint, having values 40% higher than that of the Blaney-Criddle method.3.The most reliable method is proposed to be the Penman-Monteith, as the calculation of evapotranspiration uses more climatic factors and coefficients than the Blaney-Criddle, leading to more reliable and accurate results. 4.Finally, regarding the grey footprint, it was observed that the following crops: almonds, olives and durum wheat have the greatest values regardless of computation method, making these crops as the most polluting of the study area. en
heal.advisorName Τσιχριντζής, Βασίλειος el
heal.committeeMemberName Τσιχριντζής, Βασίλειος el
heal.committeeMemberName Ναλμπάντης, Ιωάννης el
heal.committeeMemberName Τσακίρης, Γεώργιος el
heal.academicPublisher Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Έργων Υποδομής και Αγροτικής Ανάπτυξης. Εργαστήριο Εγγειοβελτιωτικών Έργων και Διαχείρισης Υδατικών Πόρων el
heal.academicPublisherID ntua
heal.numberOfPages 226 σ.
heal.fullTextAvailability true


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής