HEAL DSpace

Αξιολόγηση και κατάταξη εμφιαλωμένων νερών με βάση ειδικό δείκτη ποιότητας νερού

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Τσακίρης, Βασίλειος Καίσαρ el
dc.contributor.author Tsakiris, Vasileios Kaisar en
dc.date.accessioned 2016-09-19T12:05:18Z
dc.date.available 2016-09-19T12:05:18Z
dc.date.issued 2016-09-19
dc.identifier.uri https://dspace.lib.ntua.gr/xmlui/handle/123456789/43588
dc.identifier.uri http://dx.doi.org/10.26240/heal.ntua.12701
dc.rights Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/ *
dc.subject Δείκτης ποιότητας el
dc.subject Εμφιαλωμένα νερά el
dc.subject Water quality index en
dc.subject Bottled waters en
dc.title Αξιολόγηση και κατάταξη εμφιαλωμένων νερών με βάση ειδικό δείκτη ποιότητας νερού el
heal.type bachelorThesis
heal.classification Ποιότητα υδατικών πόρων el
heal.classification Bottled water quality en
heal.language el
heal.access free
heal.recordProvider ntua el
heal.publicationDate 2016-07-08
heal.abstract Η ποιότητα του νερού αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τη χρήση του καθώς και για την γενικότερη κατάσταση του υδάτινου σώματος. Για την αξιολόγηση της ποιότητας ενός υδατικού πόρου απαιτούνται η μέτρηση και η ανάλυση ενός μεγάλου αριθμού παραμέτρων που προσδιορίζουν την ποιότητά του. Η διαδικασία αυτή είναι γενικά μεγάλου κόστους και δεν είναι κατανοητή και εύκολη στη χρήση από μη ειδικούς, που πολλές φορές καλούνται να πάρουν σχετικές αποφάσεις. Για την συνολική αξιολόγηση του νερού και την ευρύτερη κατανόηση του επιπέδου ποιότητάς του προτάθηκαν ειδικοί δείκτες που στηρίζονται σε ένα μικρό αριθμό παραμέτρων και είναι εύκολα κατανοητοί από την πλειονότητα του πληθυσμού. Οι περισσότεροι από τους μέχρι σήμερα προτεινόμενους δείκτες αναφέρονται κυρίως στο ανεπεξέργαστο νερό (raw water). Λόγω της σημασίας της ποιότητας νερού για την ανθρώπινη υγεία έχουν προταθεί και δείκτες για το πόσιμο νερό. Στη διπλωματική αυτή εργασία προτείνεται ένας νέος δείκτης για την αξιολόγηση και κατάταξη, από πλευράς ποιότητας, των εμφιαλωμένων νερών που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά. Ο προτεινόμενος δείκτης BWQI (Bottled Water Quality Index) είναι ένας σύνθετος δείκτης που εμπεριέχει δύο στάδια για την αξιολόγηση και την κατάταξη των εμφιαλωμένων νερών. Το πρώτο στάδιο είναι μία ναι/όχι διαδικασία που αναφέρεται σε δύο σημαντικές παραμέτρους ποιότητας (το pH και την συγκέντρωση του βακτηρίου E.coli). Εφόσον ο έλεγχος του πρώτου στάδιου αποβεί θετικός για το εξεταζόμενο δείγμα, ξεκινά η αξιολόγηση του δεύτερου σταδίου που στηρίζεται σε 5 βασικές παραμέτρους που κατανέμονται σε 3 επίπεδα σημαντικότητας (νιτρικά, νιτρώδη, χλωριόντα, θειϊκά, ηλεκτρική αγωγιμότητα). Ο δείκτης στο δεύτερο στάδιο χρησιμοποιεί ένα πολλαπλασιαστικό μοντέλο με 5 υποδείκτες των οποίων η συμμετοχή στον τελικό δείκτη αντιπροσωπεύεται με τον συντελεστή ευαισθησίας καθενός υποδείκτη, που είναι ο εκθέτης της τιμής του κάθε υποδείκτη. Σημειώνεται ότι για τη μετατροπή των απόλυτων τιμών των παραμέτρων στην ίδια κλίμακα από 0 έως 1 χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος της Συνάρτησης Συμμετοχής (Membership Function) της Ασαφούς Λογικής. Με βάση τον προτεινόμενο δείκτη BWQI αξιολογήθηκαν και κατατάχθηκαν από πλευράς ποιότητας 79 διαφορετικά εμφιαλωμένα νερά που κυκλοφορούν στην Ελλάδα, τόσο με βάση τα αναγραφόμενα στις ετικέτες τους στοιχεία όσο και με τα αποτελέσματα που προέκυψαν από τις εργαστηριακές μετρήσεις που διεξήχθησαν στο εργαστήριο Εγγειοβελτιωτικών Έργων και Διαχείρισης Υδατικών Πόρων της Σχολής Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών Ε.Μ.Π. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι με βάση τις ετικέτες τα περισσότερα εμφιαλωμένα νερά που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά είναι πολύ καλής έως και άριστης ποιότητας. Ωστόσο, ένα μικρό ποσοστό των εμφιαλωμένων νερών αξιολογήθηκε ως ακατάλληλο με βάση τις παραδοχές του προτεινόμενου δείκτη. Τέλος, κατασκευάστηκε μία ηλεκτρονική εφαρμογή για την εύκολη και γρήγορη χρήση του προτεινόμενου δείκτη από τους ενδιαφερόμενους σε πραγματικό χρόνο μέσω διαδικτύου, η οποία λειτουργεί τόσο σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές όσο και σε κινητές συσκευές που έχουν δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο. Ο χρήστης της εφαρμογής καλείται να υποβάλει τις απόλυτες τιμές των παραμέτρων του προς εξέταση εμφιαλωμένου νερού και στη συνέχεια η εφαρμογή επιστρέφει τη τελική βαθμολογία του με βάση τον προτεινόμενο δείκτη. el
heal.abstract Several researchers have developed decision-making tools on the quality of raw water data, mainly to facilitate drinking water monitoring. These tools, usually indices, aim at assessing the overall quality of surface or groundwaters. Recently few more indices were proposed for assessing the drinking water quality at the outlets of the water distribution systems. The present study focuses on the quality of bottled water which is a fast growing category of drinking water. In this study a new water quality index, the BWQI (Bottled Water Quality Index), is proposed for assessing the quality of bottled waters which are sold in the Greek territory. The BWQI is a two stages index. The first stage is an on/off operation on two parameters (pH and the bacteria E.coli). Provided that the assessment of the first stage is successful, a second stage follows. The second stage is a multiplicative type index using 5 key quality parameters belonging to 3 different categories of significance. The parameters used are: nitrates, nitrites, clorides, sulphates and electrical conductivity. The normalization of the values of the selected parameters is achieved through the membership functions, similar to those used in the fuzzy logic. According to the BWQI assessment, 79 different bottled waters have been analysed based on both the data on the labels and the laboratory analyses of samples perfomed at the Laboratory of Reclamation Works and Water Resources Management of the National Technical University of Athens. In both cases the results show that the majority of the bottled waters sold within the Greek territory are of excellent or good quality, while a very small number of bottled waters was assessed as of unacceptable quality. During this assessment, a noticeable number of bottled waters could not be assessed due to the lack of information provided on the labels. Finally, an online application was built as an open access software for easy and quick calculation and use of the BWQI, in which the user is called to submit the absolute values of the parameters of the bottled water of interest and the software returns the BWQI score. en
heal.advisorName Τσιχριντζής, Βασίλειος el
heal.committeeMemberName Γιακουμάκης, Σπυρίδων el
heal.committeeMemberName Ναλμπάντης, Ιωάννης en
heal.academicPublisher Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Έργων Υποδομής και Αγροτικής Ανάπτυξης. Εργαστήριο Εγγειοβελτιωτικών Έργων και Διαχείρισης Υδατικών Πόρων el
heal.academicPublisherID ntua
heal.numberOfPages 180 σ.
heal.fullTextAvailability true


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο:

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα Εκτός από όπου ορίζεται κάτι διαφορετικό, αυτή η άδεια περιγράφεται ως Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα