heal.abstract |
Σκοπός της εργασίας είναι η τροποποίηση της πολυμερικής μήτρας του πολυαιθυλενίου υψηλής πυκνότητας με προσθήκη πρόσθετου υλικού (Corian) προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είναι δυνατή η εξοικονόμηση υλικού ή ακόμα και η βελτίωση των ιδιοτήτων του.
Η μέθοδος μορφοποίησης που χρησιμοποιήθηκε ήταν της εκβολής σε μονοκόχλιο εκβολέα. Αρχικά, το Corian αναμείχθηκε με το πολυαιθυλένιο σε συγκεντρώσεις 0% , 1%, 2%, 3%, 4% και 5%. Από την εξέταση των δειγμάτων, κατέστη σαφές ότι το δείγμα συγκέντρωσης 5% είχε απολέσει την ελαστικότητά του, επομένως δεν ωφελούσε η περαιτέρω εξέταση των ιδιοτήτων του. Για τα υπόλοιπα δείγματα συγκέντρωσης 0% - 4%, υπήρξε έλεγχος των ιδιοτήτων τους μέσω θερμικής εξέτασης διαφορικής θερμιδομετρίας σάρωσης (DSC) και θερμοβαρυμετρίας (TG), περίθλασης ακτίνων Χ (XRD), οπτικής εξέτασης με οπτικό μικροσκόπιο και διερευνήθηκαν οι μηχανικές ιδιότητές τους μέσω των πειραμάτων εφελκυσμού και κάμψης τριών σημείων.
Κατά την εξέταση με το οπτικό μικροσκόπιο παρατηρήθηκε ότι το πρόσθετο υλικό και το πολυμερές σχηματίζουν διαφορετικές φάσεις, ενώ σε υψηλές συγκεντρώσεις το Corian αρχίζει και σχηματίζει συσσωματώματα.
Κατά την εξέταση TG, αποδείχτηκε ότι αυξανόμενης της συγκέντρωσης σε Corian, αυξάνεται η αντοχή στη θερμική διάσπαση. Η θερμοκρασία έναρξης της διάσπασης, αυξήθηκε κατά 460%, σε σχέση με το καθαρό πολυαιθυλένιο υψηλής πυκνότητας. Με τη DSC τεχνική δεν παρατηρήθηκε αλλαγή των χαρακτηριστικών θερμοκρασιών του πολυμερούς, ενώ υπολογίστηκε η κρυσταλλικότητα του πολυμερούς, στην οποία παρατηρήθηκαν αυξομειώσεις. Τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώθηκαν και από την εξέταση των δειγμάτων με XRD.
Τέλος, κατά την εξέταση των μηχανικών ιδιοτήτων, στις δοκιμές εφελκυσμού παρατηρήθηκε αύξηση της δύναμης εφελκυσμού κατά 14,4% . Αντιθέτως, στα πειράματα κάμψης τριών σημείων η δύναμη κάμψης μειώθηκε κατά 18,1%. |
el |