heal.abstract |
Η Ανάλυση Κύκλου Ζωής αποτελεί πλέον ένα σημαντικό εργαλείο για τον προσδιορισμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων υλικών και προϊόντων. Είναι επίσης χρήσιμη για την εκτίμηση του αντίκτυπου που έχει μια κατασκευή στο περιβάλλον, κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής της. Ο Διεθνής Οργανισμός Προτύπων ορίζει λεπτομερώς τη διαδικασία εκτέλεσης μίας επίσημης Ανάλυσης Κύκλου Ζωής στην οποία τα υλικά, η κατασκευή, η χρήση του κτιρίου αλλά και η κατεδάφιση του ποσοτικοποιούνται σε ισοδύναμες μονάδες ενσωματωμένης ενέργειας και διοξειδίου του άνθρακα, παράλληλα με τον προσδιορισμό των πόρων που καταναλώνονται και των εκπομπών που απελευθερώνονται. Τα αποτελέσματα είναι χρήσιμα σε πολιτικούς μηχανικούς, αρχιτέκτονες, ανάδοχους έργων και ιδιοκτήτες οι οποίοι ενδιαφέρονται για την πρόβλεψη του περιβαλλοντικού αντίκτυπου της κατασκευής, καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής της.
Παρά το γεγονός ότι έχουν ήδη πραγματοποιηθεί αρκετές Αναλύσεις Κύκλου Ζωής, σε διάφορα ήδη κατασκευών, λίγες από αυτές αφορούν κτίρια στην Ελλάδα. Η Ανάλυση Κύκλου Ζωής των ελληνικών κτισμάτων οφείλει να γίνει πιο κατανοητή ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί σωστά και να αποτελέσει εργαλείο μείωσης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του κατασκευαστικού τομέα. Επίσης για την επίτευξη του παραπάνω στόχου θα πρέπει να ξεπεραστεί ένα βασικό εμπόδιο στην πραγματοποίηση τέτοιων μελετών, το οποίο είναι η έλλειψη καταγεγραμμένων και έγκυρων δεδομένων, απαραίτητων για την διεξαγωγή μίας ολοκληρωμένης Ανάλυσης Κύκλου Ζωής.
Αυτή η διπλωματική εργασία στοχεύει στην ενίσχυση αυτής της προσπάθειας εξέλιξης του κατασκευαστικού τομέα και ανάπτυξης της οικολογικής συμπεριφοράς των κτιρίων. Αναλύεται λεπτομερώς η διαδικασία Ανάλυσης Κύκλου Ζωής κτιριακών και εφαρμόζεται ύστερα, εστιάζοντας στη φάση κατασκευής, με σκοπό την αποτύπωση του ενεργειακού αντίκτυπου και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που προκύπτουν από τα κατασκευαστικά υλικά, σε τρία σύνθετα κτιριακά μοντέλα . Σε συνέχεια της προσπάθειας εξυγίανσης των κτισμάτων πραγματοποιούνται τρία διαφορετικά είδη βελτιστοποιήσεων, με στόχο την μείωση της ενσωματωμένης ενέργειας των υλικών, των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα αλλά και του κόστους των υλικών της κάθε μίας από τις τρεις κατασκευές που αποτέλεσαν αντικείμενο μελέτης. Τα αποτελέσματα αυτής της διπλωματικής μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την βελτίωση και τυποποίηση της διαδικασίας μελέτης τυπικών κτιρίων όσον αφορά την περιβαλλοντική τους συμπεριφοράς. |
el |