heal.abstract |
Σκοπός της ερευνητικής εργασίας, είναι η μελέτη διοικητικής λήψης απόφασης, μέσω της ανάλυσης των κυριότερων παραγόντων που επηρεάζουν τη λειτουργία μιας ελληνικής εταιρείας, καθώς και το νομικό πλαίσιο που προτείνεται να ακολουθήσει, για δομική βελτιστοποίηση, εντός της ευρωπαϊκής ένωσης. Εξαιτίας του ρευστού οικονομικού περιβάλλοντος και των αλλαγών στην Ευρώπη, οι εταιρικές δομές δοκιμάζονται ως προς την επιβίωσή τους, ενώ πλεονέκτημα μπορούν να αποκτήσουν εκείνες οι εταιρείες που προσαρμόζονται σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας στα νέα δεδομένα. Στην εργασία λαμβάνεται ως υπόθεση ότι οι διαδικασίες της εταιρείας παραμένουν βελτιστοποιημένες και αμετάβλητες, ενώ η ανάλυση βασίζεται κυρίως στη λήψη απόφασης που αφορά την οικονομική ανεξαρτησία της, με τη διαδικασία της μετεγκατάστασης, διατηρώντας το ανθρώπινο και υλικοτεχνικό δυναμικό της.
Βασικός στόχος, είναι η εταιρική επιβίωση και η δημιουργία δομών μηδενικής εταιρικής χρηματοδότησης με τα γνωστά τραπεζικά προϊόντα με σκοπό την σταθερή διαρκή ανάπτυξη των δραστηριοτήτων και την διοικητική ευκολία. Η εργασία προσπαθεί να αναλύσει ένα μικρό κομμάτι του εταιρικού μετασχηματισμού, με τα ισχύοντα δεδομένα στην Ελλάδα, στην ΕΕ και παγκοσμίως, κατά την περίοδο 2008-2015, μέσω της υιοθέτησης του καταστατικού της Ευρωπαϊκής Εταιρείας. Στόχος της νέας εταιρικής μορφής, προτείνεται να είναι η εταιρική κινητικότητα, η διαχειριστική ευκολία, και η ενιαία θεσμική λειτουργία, μέσω δραστηριοποίησης και σε έτερες χώρες της Ε.Ε.. Η μελέτη για την λήψη απόφασης γίνεται από την οπτική πλευρά της διοίκησης, για ελληνική παραγωγική εταιρεία, και για την περίοδο 2008-2015, υπό το πρίσμα της ευρωπαϊκής επέκτασης.
Παρουσιάζονται τα κυριότερα δεδομένα της περιόδου προς έρευνα, που επηρεάζουν άμεσα και έμμεσα την εταιρική λειτουργία, μαζί με θεωρητική εισαγωγή. Τα δεδομένα αυτά πάρθηκαν απευθείας από τους αντίστοιχους ανεξάρτητους οργανισμούς που είναι υπεύθυνοι για τη συλλογή και την παράθεση των στοιχείων αυτών. Η νομική έρευνα αφορά τον τρόπο υλοποίησης της απόφασης της διοίκησης για μετεγκατάσταση και υιοθέτηση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας στο καταστατικό της. Μελετώνται τα κύρια προβλήματα που επηρεάζουν την επιλογή αυτή και η μεθοδολογία υλοποίησης της απόφασης και με σκοπό την εκμετάλλευση της κινητικότητας εντός της ΕΕ αλλά και της κεντρικοποίησης των λογιστικών δεδομένων. Αναλύονται οι μελλοντικές τάσεις, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο ταυτόχρονα με την ερμηνεία των Κανονισμών και των Οδηγιών της ΕΕ. Το εταιρικό όχημα που προτείνεται ώστε να πραγματοποιηθεί η διασυνοριακή μεταφορά της, η Ευρωπαϊκή Εταιρεία, αναλύεται ταυτόχρονα με την προβληματική για τις μεθόδους εταιρικής μετατροπής και μετεγκατάστασης. Παρουσιάζονται παραδείγματα ευρωπαϊκών ομίλων που ήδη έχουν ακολουθήσει την προτεινόμενη τακτική, όπως και οι βασικοί τρόποι και τα αίτια της μετατροπής αυτής, ενώ ακολουθεί στατιστική ανάλυση των υπαρχόντων δεδομένων σχετικά με τις ευρωπαϊκές εταιρείες, ώστε να αποκτηθεί σχετική εικόνα και να καταγραφούν οι τάσεις που επικρατούν. Τέλος παρατίθεται η σχετική νομοθεσία, ευρωπαϊκή και ελληνική, αλλά και το απαραίτητο γλωσσάριο.
Συγκεκριμένη μεθοδολογία για τη λήψη απόφασης δεν μπορεί να δημιουργηθεί καθώς οι συνθήκες διαμορφώνονται καθημερινά, και οι παράγοντες που επηρεάζουν την εξαγωγή συμπεράσματος είναι διαφορετικοί για κάθε μία εταιρεία ξεχωριστά. Αυτό που προτείνεται ως θέση της εργασίας είναι η υιοθέτηση του καταστατικού της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για το διοικητικό σκέλος και η χρήση της κινητικότητας εντός της ευρωπαϊκής ένωσης, μειώνοντας τα σταθερά διοικητικά κόστη, ούτως ώστε να υπάρξει εκμετάλλευση του ενδο-ευρωπαϊκού ανταγωνισμού με το μικρότερο δυνατό κόστος μετεγκατάστασης, οποιασδήποτε μορφής. |
el |