heal.abstract |
Υπόγεια έργα ονομάζονται όλες εκείνες οι τεχνικές κατασκευές που πραγματοποιούνται κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Αυτά χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, τα μεταλλευτικά και τα μη μεταλλευτικά. Στα πρώτα το υπόγειο έργο είναι το μέσο για την προσπέλαση και απόληψη ενός κοιτάσματος, ενώ στα δεύτερα το ίδιο το υπόγειο έργο είναι αυτοσκοπός.
Σκοπός της παρούσας Διπλωματικής ήταν η δημιουργία μιας εφαρμογής μέσω του προγράμματος Visual Sudio 2015, βασισμένη στη γλώσσα προγραμματισμού C#. Η C# δημιουργήθηκε από την Microsoft μέσα από την πλατφόρμα .NET και αργότερα αναγνωρίστηκε επισήμως από την Ecma (ECMA-334) και την ISO (ISO/IEC 2327:2006). O κύριος σκοπός της γλώσσας είναι να είναι απλή αντικειμενοστραφής γλώσσα για γενική χρήση.
Η εφαρμογή χρειάζεται κάποιες αρχικές μεταβλητές για να πραγματοποιήσει τους υπολογισμούς. Οι υπολογισμοί της κυμαίνονται, από σχεδιαστικές παραμέτρους για τη μέθοδο θαλάμων και στύλων έως υπολογισμό κόστους εργασιών (διάτρηση, γόμωση κ.τ.λ.) ανά τόνο παραγωγής και συνολικό κόστος παραγωγής ενός τόνου.
Η παρούσα Διπλωματική εργασία αποτελείται από έξι κεφάλαια:
Το πρώτο κεφάλαιο παρουσιάζει συνοπτικά δύο κατηγορίες λογισμικών που υπάρχουν στον τομέα της μεταλλευτικής και των υπογείων έργων. Τα σχεδιαστικά προγράμματα και τα προγράμματα οικονομικού χαρακτήρα.
Το δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζει τη μέθοδο των θαλάμων και στύλων, η οποία αποτελεί και ξεχωριστή ενότητα της εφαρμογής. Βλέπουμε τη θεωρία και τους τύπους που χρησιμοποιούνται κατά την δόμηση της εφαρμογής.
Το τρίτο κεφάλαιο ασχολείται με την έννοια της κοστολόγησης και παραθέτει τεχνικής εκτίμησης κόστους και τη θεωρία εκτίμησης κόστους των υπογείων έργων, η οποία υπήρξε και κεντρική ιδέα του εγχειρήματος της εργασίας. Παρουσιάζονται οι βασικοί τύποι που χρησιμοποιήθηκαν (και σε ορισμένες περιπτώσεις εμπλουτίστηκαν) για τους οικονομικούς υπολογισμούς.
Στο τέταρτο κεφάλαιο, γίνεται μια συνοπτική παρουσίαση της εφαρμογής, με κύριο στόχο να αναλύσει τα βασικά αποτελέσματα που προσφέρει στο χρήστη και τα βασικά πλεονεκτήματα που εκπορεύονται από το γεγονός αυτό.
Στο πέμπτο κεφάλαιο υπάρχει ο οδηγός συμπλήρωσης της εφαρμογής, ο οποίος εισάγει τον χρήστη βήμα – βήμα στην χρήση της εφαρμογής.
Τέλος στο έκτο κεφάλαιο παρουσιάζονται κάποια συμπεράσματα και προτάσεις του συγγραφέα, με βάση την εμπειρία του στην οικοδόμηση της εφαρμογής. |
el |