dc.contributor.author | Χατζή, Ευαγγελία | el |
dc.contributor.author | Chatzi, Evangelia | en |
dc.date.accessioned | 2017-02-01T10:01:53Z | |
dc.date.available | 2017-02-01T10:01:53Z | |
dc.date.issued | 2017-02-01 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.lib.ntua.gr/xmlui/handle/123456789/44273 | |
dc.identifier.uri | http://dx.doi.org/10.26240/heal.ntua.13735 | |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/ | * |
dc.subject | Φαινόλες | el |
dc.subject | Φλανονοειδή | el |
dc.subject | Κρέμες | el |
dc.subject | Αντιοξειδωτικά | el |
dc.subject | Υγρή χρωματογραφία | el |
dc.subject | Phenols | en |
dc.subject | Flavonoids | en |
dc.subject | LC/MS | en |
dc.subject | Antioxidants | en |
dc.subject | Cremes | en |
dc.title | Ταυτοποίηση φαινολικών ενώσεων σε φυτικά εκχυλίσματα και μελέτη καταλληλότητάς τους για χρήση σε καλλυντικά προϊόντα | el |
heal.type | bachelorThesis | |
heal.classification | Βιοτεχνολογία φυτών | el |
heal.classification | Αναλυτική χημεία | el |
heal.classificationURI | http://data.seab.gr/concepts/6438bcf8c3457dcc277e922cfb7cc5e47637024b | |
heal.classificationURI | http://data.seab.gr/concepts/58258c05de79d267cff0777b650c09dd0e24396f | |
heal.language | el | |
heal.language | en | |
heal.access | free | |
heal.recordProvider | ntua | el |
heal.publicationDate | 2016-09-09 | |
heal.abstract | Πολλές ασθένειες, στη σημερινή εποχή, οφείλονται στο οξειδωτικό στρες. Οι οξειδωτικές ρίζες, αποτελούν κύριο παράγοντα για διάφορες αδυναμίες του ανθρώπινου οργανισμού και προκαλούν πρόωρη γήρανση. Οι αντιοξειδωτικές ενώσεις, στις οποίες ανήκουν οι πολυφαινόλες, τα φαινολικά οξέα και τα φλαβονοειδή, αναστέλλουν την δράση των ελεύθερων ριζών καθώς και των οξειδωτικών μηχανισμών τους. Από τα πρώτα στάδια του ανθρώπινου πολιτισμού, τα φυτικά εκχυλίσματα, είναι γνωστά για την αντιοξειδωτική τους δράση και τις ευεργετικές τους ιδιότητες. Το έντονο σημερινό ενδιαφέρον, οφείλεται στη δυνατότητα χρήσης των πολυφαινολικών συστατικών σε φαρμακευτικά και καλλυντικά προϊόντα. Η αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή ικανότητα των φυτικών εκχυλισμάτων, αποδίδεται στις φαινολικές τους ενώσεις. Σκοπός αυτής της διατριβής ήταν η αξιολόγηση των φαινολικών ενώσεων, διαφορετικών εκχυλισμάτων, καθώς και η πιθανή χρήση τους, σε καλλυντικά προϊόντα. Τα εκχυλίσματα που μελετήθηκαν ήταν, το εκχύλισμα μαύρης πεύκης, της πρόπολης, της εχινάκεια και της άρνικας. Η συνολική περιεκτικότητα φαινολικών προσδιορίστηκε φασματοφωτομετρικά σύμφωνα με την διαδικασία Folin-Ciocalteu. Η μέθοδος εφαρμόστηκε με χρήση διαφορετικών διαλυτών (αιθανόλη, μεθανόλη και νερό). Η περιεκτικότητα σε φαινολικές ενώσεις υπολογίστηκε ως ισοδύναμο γαλλικού οξέος (GAE) και καφεϊκού οξέος (GAE) για όλα τα εκχυλίσματα και τους διαφορετικούς διαλύτες. Από τα, προς μελέτη εκχυλίσματα, υψηλότερη περιεκτικότητα σε ολικές φαινολικές ενώσεις (GAE> 500mg/g) είχε το εκχύλισμα της πρόπολης, αλλά και το εκχύλισμα μαύρης πεύκης (GAE> 200 mg/g). Το σύνολο των ολικών φλαβονοειδών, προσδιορίστηκε με την χρήση χρωματομετρικής μεθόδου χλωριούχου αργιλίου και τα αποτελέσματα εκφράστηκαν ως ισοδύναμα κερκετίνης. Μεταξύ των εκχυλισμάτων, την υψηλότερη περιεκτικότητα σε ολικά φλαβονοειδή, παρουσίασε το εκχύλισμα της μαύρης πεύκης (QE = 35,5 mg/g). Η αντιοξειδωτική δράση των εκχυλισμάτων, προσδιορίστηκε φασματοφωτομετρικά με τη χρήση της μεθόδου, του αντιδραστηρίου, DPPH (ρίζα 1,1-διφαινυλ-2-πικρυλ υδραζίλιο), τόσο στα εκχυλίσματα όσο και σε μια ποικιλία πρότυπων ενώσεων. Μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση, μετά από όλες τις σειρές μετρήσεων, παρατηρήθηκε στα εκχυλίσματα της πρόπολης και της μαύρης πεύκης, όπως επίσης και στα διαλύματα γαλλικού οξέος και της κατεχίνης. Αντίθετα, η χαμηλότερη αντιοξειδωτική δράση αποδίδεται στο εκχύλισμα της άρνικας. Η διπλωματική εργασία περιελάμβανε επίσης, την ταυτοποίηση των φαινολικών ενώσεων στα τέσσερα διαφορετικά εκχυλίσματα, η οποία επιτεύχθηκε με την τεχνική υγρής χρωματογραφίας συνδυασμένης με φασματομετρία μάζας (LC-MS). Για το σκοπό αυτό αναπτύχθηκε βιβλιοθήκη φασμάτων LC-MS, αποτελούμενη από τυπικές φαινολικές ενώσεις. Συγκεκριμένα, φαινολικά οξέα (γαλλικό, σαλικυλικό), υδροξυκινναμικά οξέα (καφεϊκό, φερουλικό) και διάφορα φλαβονοειδή (κατεχίνη, κερκετίνη και ρουτίνη). Τα φάσματα της βιβλιοθήκης κατασκευάστηκαν σε διαφορετικές συνθήκες, με διαφορετικούς τρόπους ιονισμού, ιονισμό με ηλεκτροψεκασμό (ESI) και χημικό ιονισμό ατμοσφαιρικής πίεσης (APCI). Από την ανάλυση της υγρής χρωματογραφίας στο εκχύλισμα μαύρης πεύκης, ανιχνεύτηκαν μονομερή των ενώσεων κερκετίνης, p-κουμαρικού και βενζοϊκού οξέος, καθώς και παράγωγα φερουλικού και καφεϊκού οξέος, κατεχίνης/επικατεχίνης και χλωροφαινόλης. Επιπλέον, στο εκχύλισμα πρόπολης, ανιχνεύθηκαν πολυφαινολικά παράγωγα κατεχίνης, ρουτίνης, φαινυλοξικού και βενζοϊκού οξέος. Όσο αφορά το εκχύλισμα εχινάκεια, σε καθαρή μορφή εντοπίστηκαν οι ενώσεις της κερκετίνης και ρουτίνης, ενώ σε μορφή συμπλόκων, οι ενώσεις του φερουλικού και του καφεϊκού οξέος. Τέλος, στο εκχύλισμα της άρνικας ανιχνεύτηκαν πολυφαινολικά παράγωγα κατεχίνης, κερκετίνης, φερουλικού και καφεϊκού οξέος. Το εκχύλισμα της μαύρης πεύκης, χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή της κρέμας προσώπου στα εργαστήρια της εταιρίας Κορρές. Η κρέμα αυτή, πέρασε από δοκιμές σταθερότητας σε ακραίες συνθήκες διάφορων θερμοκρασιών. Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα των μετρήσεων, η προσαρμογή του εκχυλίσματος στην κρέμα ικανοποίησε όλα τα φυσικά και χημικά πρότυπα ποιότητας, καθώς και την αισθητική εικόνα, κατά την διεξαγωγή των δοκιμών αυτών. | el |
heal.abstract | Oxidative stress is considered as an important factor in several diseases. Free radicals are recognized as agents resulting to ageing acceleration. Antioxidant compounds like phenolic acids, polyphenols and flavonoids scavenge free radicals inhibiting the oxidative mechanisms. Herbal plants have been considered as good antioxidants since ancient times. The recent explosion of interest is due to the potential use of polyphenolic components as dietary constituents as well as cosmetic products. The phenolic fraction of plant extracts has been linked to their antioxidant capacity and antimicrobial activity. The purpose of this thesis was to evaluate the phenolic profile of different extracts and the potential use in cosmetics. The extracts tested were those of Corsican black pine, Propolis, Echinacea and Arnica. The total phenolic content was determined spectrophotometrically according to the Folin-Ciocalteu procedure. The method was applied using different solvents (ethanol, methanol and water). The phenolic content was calculated as gallic acid equivalents (GAE) as well as caffeic acid equivalents (GAE) for all extracts and different solvents. Among the tested extracts, a high total phenolic content (GAE>500mg/g) resulted for propolis as well as for black pine extract (GAE>200mg/g). Total flavonoid contents were determined by using the aluminum chloride colorimetric method and the results were expressed as quercetin equivalents. Among the tested extracts, a high total flavonoid content (QE=35.5mg/g) resulted for Corsican black pine extract. Antioxidant activity was evaluated according to the scavenging effect of the extracts determined spectrophotometrically with the DPPH (1,1-diphenyl-2picryl hydrazyl radical) method. The highest radical scavenging effect was observed in propolis and black pine extracts, but also in gallic acid and 8 Catechin solutions. The lowest radical scavenging effect was observed in arnica extract. This study included the identification of phenolic compounds in the four different extracts. The identification was achieved using liquid chromatography technique coupled to a mass spectrometer (LC-MS). A spectra library for LC-MS was developed, using standard phenolic compounds. Phenolic acids (Gallic, salicylic), Hydroxycinnamic acids (Caffeic, Ferulic), and flavonoids (Catechin, Quercetin and Rutin) were also included and used. The spectra library was constructed under different conditions using electro spray ionization (ESI) and atmospheric pressure chemical ionization (APCI) as ionization methods. Monomers of Quercetin, p-Coumaric acid and benzoic acid were detected in black pine extract. In the same extract, were also identified derivatives of Ferulic Catechin/Epicatechin Chlorophenol and Caffeic acid. Moreover, in the Propolis extract were detected polyphenolic derivatives of Catechin, Rutin, Phenylacetic and Benzoic acid. Furthermore, monomers of Quercetin and Rutin, in addition with derivatives of Ferulic and Caffeic acid were found in Echinacea extract. Finally, polyphenolic derivatives of Catechin Ferulic acid, Quercetin and Caffeic acid were identified in arnica extract. The extract of black pine was used for the preparation of facial cream in Korres R&D laboratories. Stability tests were performed under conditions varying in temperature and light levels. The product met all physical and chemical quality standards as well as aesthetics when stored. | en |
heal.advisorName | Κέκος, Δημήτριος | el |
heal.committeeMemberName | Κέκος, Δημήτριος | el |
heal.committeeMemberName | Τόπακας, Ευάγγελος | el |
heal.committeeMemberName | Καραγιάννη, Χάιδω-Στεφανία | el |
heal.academicPublisher | Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Σύνθεσης και Ανάπτυξης Βιομηχανικών Διαδικασιών (IV). Εργαστήριο Βιοτεχνολογίας | el |
heal.academicPublisherID | ntua | |
heal.numberOfPages | 195 σ. | |
heal.fullTextAvailability | true |
Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο: