heal.abstract |
Η διατριβή εστιάζει στην αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας, ιδίως εκείνης των Γεω-γραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (ΓΣΠ), στον χωρικό (πολεοδομικό και χωροταξικό) σχεδιασμό. Επικεντρώνεται στην ανάλυση της διασύνδεσης της τεχνολογίας των ΓΣΠ με τις διαφορετικές πτυχές του σχεδιασμού του αστικού περιβάλλοντος μέσα στο κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο εντάσσονται.
Αρχικά, συζητείται η συμβολή της τεχνολογικής εξέλιξης στην μεταβολή των χωρικών κοινωνικών σχέσεων και η ειδικότερη επίδρασή της στο σχεδιασμό του χώρου. Στη συνέχεια παρουσιάζονται οι θεωρητικές και επιστημολογικές προσεγγίσεις της χρήσης των GIS στο Σχεδιασμό του Χώρου. Όπως επιχειρηματολογείται στην διατριβή, τα GIS δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως μια κοινωνικά ουδέτερη τεχνολογία αλλά ως σημαντικός παράγοντας της θεσμικής οργάνωσης του σχεδιασμού και της λειτουργίας του αστικού χώρου. Στη συνέχεια, η διατριβή εξετάζει τον τρόπους με τους οποίους η χρήση και ανάπτυξη των GIS, συμβάλουν καθοριστικά στην διασύνδεση της χωρικής ανάλυσης και του χωρικού σχεδιασμού που αναφέρονται και οι δυο στην ανάπτυξη και οργάνωση των χωρικών κοινωνικών και φυσικών δομών.
Ακολούθως, εξετάζεται η ιστορική εξέλιξη των GIS σε σχέση και με την ανάπτυξη εργαλείων ψηφιακής οργάνωσης του Χώρου όπως είναι τα συστήματα διαχείρισης βάσεων δεδομένων, τα σχεδιαστικά συστήματα CAD, τα συστήματα αυτοματοποιημένης χαρτογραφίας (ΑΜ/FM), τα συστήματα Πληροφοριών Γης, τα συστήματα επεξεργασίας εικόνας, τα λογισμικά μαθηματικής μορφολογίας, τα λογισμικά γεωστατιστικής, τα ολοκληρωμένα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών GIS και, πιο πρόσφατα, τα διαδικτυακά GIS.
Η οργανική διασύνδεση των GIS με την χωρική ανάλυση και τον χωρικό σχεδιασμό, όπως και οι μορφές που αυτή παίρνει, τεκμηριώνονται και διαφωτίζονται περαιτέρω μέσω της εξέτασης σε βάθος συγκεκριμένων επιμέρους πτυχών της, όπως:
• Τα μοντέλα χωρικών δεδομένων, οι χωρικές μαθηματικές φόρμουλες και η τοπολογία που προσφέρουν στα GIS και συνακόλουθα στην χωρική ανάλυση, τις δυνατότητες χωρικής αναζήτησης και υποβολής χωρικών ερωτημάτων, συνδυασμού σύνθετων χωρικών συνόλων δεδομένων, σε βάθος χωρική ανάλυση και, τελικά, πρόγνωση συγκεκριμένων χωρικών φαινομένων.
• ο ψηφιακός χώρος σε συνάρτηση με την εικονική πραγματικότητα,
• οι δορυφορικές εικόνες ως πηγή δεδομένων,
• η ταξινόμηση των χρήσεων γης
• η συμβολή της ψηφιακής επεξεργασίας εικόνας στη χωρική ανάλυση και
• τα διαδικτυακά GIS.
Σε όλα τα παραπάνω πεδία εξετάζονται κριτικά και σε βάθος τα κύρια επιστημονικά ευρήματα, αξιοποιώντας κατάλληλα συγκεκριμένα πρότυπα και υποδείγματα εφαρμογής. |
el |