dc.contributor.author |
Zagouraki, Angeliki-Maria
|
en |
dc.contributor.author |
Ζαγουράκη, Αγγελική-Μαρία
|
el |
dc.date.accessioned |
2017-03-23T10:16:16Z |
|
dc.date.available |
2017-03-23T10:16:16Z |
|
dc.date.issued |
2017-03-23 |
|
dc.identifier.uri |
https://dspace.lib.ntua.gr/xmlui/handle/123456789/44719 |
|
dc.identifier.uri |
http://dx.doi.org/10.26240/heal.ntua.1845 |
|
dc.rights |
Default License |
|
dc.subject |
Οινοποιεία |
el |
dc.subject |
Αμπελώνες |
el |
dc.subject |
Σαντορίνη |
el |
dc.subject |
Κάναβα |
el |
dc.subject |
Wineries |
en |
dc.subject |
Vineyards |
en |
dc.subject |
Satorini |
en |
dc.subject |
Canava |
el |
dc.title |
Αποκατάσταση, προσθήκη, επανάχρηση, δημιουργία: τέσσερα οινοποιεία της Σαντορίνης |
el |
dc.title |
Restoration, addition, reuse, creation: four wineries in Santorini |
en |
dc.type |
Διάλεξη |
|
heal.type |
learningMaterial |
el |
heal.classification |
Architecture--Conservation and restoration--Greece (URL: http://id.loc.gov/authorities/subjects/sh2007101297) |
en |
heal.language |
el |
el |
heal.access |
campus |
el |
heal.recordProvider |
ntua |
el |
heal.publicationDate |
2016-09-29 |
|
heal.abstract |
Με αποκατάσταση, προσθήκη ή επανάχρηση επιχειρείται η αξιοποίηση και η επανένταξη κτηριακών κατάλοιπων που αποτελούν τεκμήρια πολιτιστικής κληρονομιάς, σε ένα περιβάλλον που συνεχώς μεταβάλλεται.
Η πρόκληση στην περίπτωση αυτή είναι πώς μπορούν τα παλιά κελύφη να δεχτούν νέα ζωή παραμένοντας λειτουργικά, συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν. Ακόμα, τι γίνεται όταν η εξέλιξη απαιτεί νέα κτήρια μεγαλύτερης κλίμακας και διαφορετικών λειτουργιών; Ποιες σχεδιαστικές προτάσεις επιλέγονται, τι αρχιτεκτονικές λύσεις προτείνονται;
Οι παραπάνω προβληματισμοί σε συνδυασμό με το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που παρουσιάζουν η γεωμορφολογία και η ιδιότυπη αρχιτεκτονική της Σαντορίνης αποτέλεσαν την αφορμή της παρούσας εργασίας.
Επιλέχθηκε η δραστηριότητα της οινοποίησης, που υπάρχει διαχρονικά στο νησί με σκοπό να μελετηθεί πώς σε ένα παραδοσιακό περιβάλλον ικανοποιούνται οι ανάγκες της παραγωγής που συνεχώς μεταλλάσσονται, πώς εξελίσσονται ή αξιοποιούνται τα υπάρχοντα κελύφη αλλά και πώς εντάσσεται ένα σύγχρονο οινοποιείο σε ένα παραδοσιακό περιβάλλον. Επιπροσθετα εξετάζονται ποια είναι τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα που μπορεί να χαρακτηρίζουν τα καινούρια κτήρια, τα παλιά εκσυγχρονισμένα οινοποιεία ή αυτά από επανάχρηση. Ειδικότερα, μελετήθηκαν: μία κάναβα, που έχει αποκατασταθεί και λειτουργεί με τον παραδοσιακό τρόπο, μία κάναβα που έχει υποστεί προσθήκη για να καλυφθούν οι νέες ανάγκες της παραγωγής, ένα οινοποιείο σε παλιό εργοστάσιο τομάτας και ένα σύγχρονο οινοποιείο. |
el |
heal.abstract |
In an environment that is constantly changing recovery and reintegration of building remnants which constitute items of cultural heritage, are attempted with restoration, addition or reuse
In this case the challenge is to find a way so that even if the old shells accept new life they remain functional, connecting the past with the present. Furthermore, what it happens when the development requires new larger buildings and different functions? What design proposals are selected, what architectural solutions are proposed?
The above considerations, as well as the peculiarity interest of the geomorphology and the distinct architecture of the island of Santorini have inspired the present work.
The activity that has been selected is winemaking, since it is an activity that has existed over time on the island. The goal is to study the way a traditional environment meets the production needs which are constantly changing, the way the existing shells have evolved and been exploited, as well as the way a modern winery fits in a traditional setting. The advantages and disadvantages that may characterize new buildings, old modernized or reused wineries are also examined. In particular, in this project four different kinds of wineries have been studied; a traditional canava, which has been renovated and produces wine in the traditional way, a canava, that has undergone an expansion in order to meet new production requirements, a winery in an old tomato factory and a modern winery. |
en |
heal.tableOfContents |
Για την εργασία..............................................................8
Εισαγωγή.........................................................................11
Σαντορίνη.................................................................................................15 Αρχιτεκτονική.........................................................................................23
Η παρουσία της αμπέλου...................................................................23
Αρχαιότητα...............................................................................23
Ενετοκρατία-Τουρκοκρατία................................................24
Νεότερα χρόνια.......................................................................24 Σύγχρονη εποχή......................................................................27
Ιδιαιτερότητες του Σαντορινιού αμπελώνα.................................29
Ποικιλίες και οίνοι..................................................................................33
Τρύγος και οινοποίηση........................................................................37
Για λευκό κρασί: Γλευκοποίηση...............................39
Απολάσπωση................................39
Ζύμωση..........................................39
Για ερυθρό κρασί: Γλευκοποίηση...............................41
Ζύμωση .........................................41
Ωρίμαση......................................................................................42
Εμφιάλωση................................................................................42
Παλαίωση..................................................................................43
Οινοποιεία Μελέτης.....................................................46
«Κάναβα Ρούσσος» ...............................................................................49
Μορφολογική ανάλυση.........................................................51 Λειτουργία: Παραγωγική διαδικασία ........................54 Επισκεψιμότητα.........................................55
Οινοποιείο «Γαβαλά»............................................................................57
Μορφολογική ανάλυση.........................................................59 Λειτουργία: Παραγωγική διαδικασία ........................61 Επισκεψιμότητα.........................................63
6
Οινοποιείο «Γαία»..................................................................................65
Μορφολογική ανάλυση.........................................................67 Λειτουργία: Παραγωγική διαδικασία ........................69 Επισκεψιμότητα.........................................71
Οινοποιείο «Βασάλτης».......................................................................73
Συνθετική ιδέα.........................................................................75 Λειτουργία: Παραγωγική διαδικασία ........................77 Επισκεψιμότητα.........................................79
Επίλογος........................................................................81
Παρατηρήσεις.........................................................................................82
Επίλογος..................................................................................................84 |
el |
heal.academicPublisher |
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Τομέας Συνθέσεων Τεχνολογικής Αιχμής |
el |
heal.fullTextAvailability |
true |
|