heal.abstract |
Η εργασία αυτή περιλαμβάνει μια εκτεταμένη έρευνα σχετικά με την αυθαίρετη δόμηση στον τόπο μας. Θεωρώντας την αυθαίρετη δόμηση ένα φαινόμενο που επηρέασε σε μεγάλο βαθμό το περιβάλλον μας, την κοινωνική και οικονομική μας υπόσταση, τους δρόμους μας, τις πλατείες μας, τα δάση μας, τις παραλίες μας και γενικά κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας, προσπαθήσαμε ανατρέχοντας σε κάθε πηγή πληροφόρησης στην οποία μπορούσαμε να έχουμε ή να αποκτήσουμε πρόσβαση, να μελετήσουμε, να περιγράψουμε, να ερευνήσουμε και τέλος να εξάγουμε κατά την άποψή μας χρήσιμα συμπεράσματα.
Έτσι οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος μπορεί από την εργασία αυτή να ενημερωθεί για την ιστορική εξέλιξη του φαινόμενου της αυθαίρετης δόμησης, για τους βασικούς νόμους, για το πώς αντιμετώπισε η Πολιτεία μέχρι σήμερα τα προβλήματα, για τις επιπτώσεις που είχε στο περιβάλλον. Πρόσθετα προσπαθήσαμε να έρθουμε σε επαφή, να ενημερωθούμε και να αντλήσουμε πληροφορίες από τις πολεοδομικές υπηρεσίες, που όλα τα χρόνια μέχρι σήμερα, αποτελούσαν την πρώτη γραμμή κρούσης που διέθετε η Πολιτεία για να λειτουργήσει αποτρεπτικά.
Επιπλέον προχωρήσαμε σε συλλογή φωτογραφικού υλικού και μετά από πολλές συζητήσεις βρέθηκε τρόπος να εμπλουτίσουμε την εργασία και με αντίγραφα από ένα πλήρη τηρούμενο φάκελο αυθαιρέτου σε πολεοδομική υπηρεσία, χωρίς βέβαια ονόματα και στοιχεία που χρήζουν προστασίας, διότι έπρεπε να αναδείξουμε χειροπιαστά το μέγεθος της γραφειοκρατίας και να αποδείξουμε πόσο δύσκολο ήταν τουλάχιστον στο παρελθόν να τελεσιδικήσει η υπόθεση ενός αυθαιρέτου. Η εργασία αυτή κλείνει με μια προσπάθεια να καταθέσουμε προτάσεις για την πάταξη του φαινόμενου, γιατί παρά την διαβεβαίωση και πεποίθηση της Πολιτείας ότι νομοθετικά θέσπισε όλες τις απαραίτητες διατάξεις για την εξαφάνιση της υπάρχουσας τόσα χρόνια τάσης προς την αυθαιρεσία, όλος ο τεχνικός κόσμος διατηρεί επιφυλάξεις, κυρίως λόγω του χρόνου που χρειάζεται για να αλλάξει η νοοτροπία του κόσμου. |
el |