heal.abstract |
Στην παρούσα διδακτορική διατριβή αναπτύξαμε ένα πληροφοριακό σύστημα για την ανάλυση, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση κλινικών μελετών . Για τον σχεδιασμό κλινικών μελετών, το πληροφοριακό σύστημα περιλαμβάνει τους διαφόρους σχεδιασμούς που μπορούν να ενσωματωθούν σε μια κλινική μελέτη ώστε να επιτυγχάνονται οι κλινικοί “στόχοι” της, για παράδειγμα ισοδυναμίας, μη κατωτερότητας, υπεροχής ως προς την κλινική επίδραση, αποτελεσματικότητα ή/και την ασφάλεια, της υπό μελέτη θεραπείας. Συγκεκριμένα, ενσωματώνουμε τον παράλληλο σχεδιασμό, τον σχεδιασμό διασταύρωσης και τον σχεδιασμό εμπλουτισμού κλινικής μελέτης. Ακόμα, υποθέτουμε ένα μεταβλητό πληθυσμό-στόχο για την ένταξη των διαφόρων προσαρμογών μιας κλινικής μελέτης ως προς τον αρχικό σχεδιασμό, πρωτόκολλο.
Για την υλοποίηση των κλινικών μελετών, σε κάθε αλλαγή/προσαρμογή του πρωτοκόλλου κατά την διάρκεια της μελέτης, χρησιμοποιούνται προσαρμοστικές ακολουθιακές και πλήρως ακολουθιακές μέθοδοι. Συγκεκριμένα, σε κάθε προσαρμογή ή/και ενδιάμεση ανάλυση προτείνται σε επόμενα κεφάλαια η εφαργογή επαναυπολογισμού του δείγματος της μελέτης, της διάρκειας της μελέτης, της κλινικής υπόθεσης, των ορίων διακοπής και της μεθόδου τυχαιοποίησης του δείγματος. Συνεπώς, προθεσή μας είναι να επιτρέπουμε ευελιξία κατά την υλοποιήση/εφαρμογή μιας κλινικής έρευνας χωρίς να λαμβάνονται επί μέρος περιορισμοί ως προς τις κλινικές παραμέτρους, για παράδειγμα συγκεκριμένοι τύποι ασθενειών.
Επίσης, για την ανάλυση των κλινικών μελετών, στην παρούσα διατριβή χρησιμοποιούνται στατιστικές, Μπεϋζιανές και αναλυτικές μέθοδοι για την εύρεση των παραμέτρων μια κλινικής μελέτης, για παράδειγμα την παράμετρο της συνάρτησης καμπύλης δόσης∼τοξικότητας, τον βέλτιστο αριθμό δείγματος, κ.α. Η χρήση των μεθόδων στοχεύει στην βελτιστοποίηση των πόρων που δαπανόνται σε μία κλινική μελέτη, οικονομικών και ανθρώπινων, μέσω της ελαχιστοποίσης της διάρκειας της μελέτης, του μεγέθους του δείγματος της μελέτης και την επιλόγη των κατάλληλων κλινικών υποθέσεων της εκάστοτε κλινικής μελέτης.
Η ανάλυση κλινικών μελετών πραγματοποιείται μέσω προσομοίωσης της μελέτης για τους διάφορους σχεδιάσμους, κλινικές παραμέτρους και προσαρμογές. Να σημειωθεί, ότι η ανάλυση-προσομοίωση κλινικών μελετών χρησιμοποιείται ευρέως στην φαρμακοβιομηχανία και μπορεί να θεωρηθεί ως μία “αρχικοποίηση” των κλινικών παραμέτρων. Ακόμα, στην παρούσα διδακτορική εργασία ευελπιστούμε στην εφαρμογή ενός αναλυτικού φάσματος προσομοιώσεων κλινικών σεναρίων για τις διάφορες προσαρμογές κλινικών παραμέτρων στον υπό μελέτη σχεδιασμό. |
el |