heal.abstract |
Η σεισμική απόκριση της κατασκευής που ενδιαφέρει είναι σε όρους πλαστικοποίησης του εδάφους και παραμενουσών στροφών και καθιζήσεων. Η μέθοδος ανάλυσης που χρησιμοποιείται είναι τα πεπερασμένα στοιχεία μέσω του κώδικα ABAQUS. Οι κύριοι παράμετροι που εξετάζονται είναι ο στατικός συντελεστής ασφαλείας έναντι κατακόρυφου φορτίου (βάρους), Fs, ο λόγος ραδινότητας της κατασκευής, H/B, και ο λόγος διατμητικής αντοχής δίστρωτου σχηματισμού SR = Su2/Su1.
Επιπλέον, μελετάται η επιρροή των ψευδοσεισμικών συντελεστών ασφαλείας έναντι ροπής και εκκεντρότητας, FΜ και Fe αντιστοίχως. Συγκεκριμένα, μελετάται κατά πόσον διαφορετικοί συνδυασμοί των πέντε ανωτέρω παραγόντων, μπορούν να προκαλέσουν ανατροπή ή όχι μιας κατασκευής εδραζόμενης σε μαλακό έδαφος.
Βασικότερα συμπεράσματα για την επιρροή των παραγόντων αυτών είναι:
• ο συντελεστής FS επηρεάζει κυρίως τον βαθμό στον οποίο είναι λικνιστική η απόκριση μιας κατασκευής και πόσο μεγάλες είναι οι καθιζήσεις.
• ο λόγος Η/Β καθορίζει τον βαθμό ευκολίας ή δυσκολίας ανατροπής μιας κατασκευής.
• ο λόγος SR = Su2/Su1 επιδρά κυρίως στην αντοχή του εδάφους, η οποία αυξάνεται με την αύξηση του λόγου αυτού.
Όσον αφορά την σεισμική απόκριση του εδάφους συμπεραίνεται ότι το μαλακό έδαφος προκαλεί απομείωση του σεισμικού κραδασμού λόγω πλαστικοποίησης και φιλτράρει τις πιο ψηλές συχνότητες, δίνοντας μεγαλοπερίοδα φάσματα στην επιφάνεια του εδάφους.
Στο Κεφάλαιο 5, γίνεται μια εφαρμογή της μελέτης της απόκρισης κατασκευής επί μαλακού εδάφους, εξετάζοντας την περίπτωση της ανατροπής του κτηρίου Teverler, και του γειτονικού του, στον σειμό της Νικομήδειας (17/08/1999). Η περίπτωση αυτή είναι ενδιαφέρουσα διότι η ανατροπή των δύο όμορων κτηρίων έγινε προς τα έξω. Το βασικό συμπέρασμα των αναλύσεων για την ετερόσημη αυτή ανατροπή είναι ότι η αιτία η οποία την προκάλεσε, είναι το χαλαρό/μαλακό εντελώς επιφανειακό έδαφος με αμμώδη συμπεριφορά. |
el |