heal.abstract |
Σε αυτή τη διπλωματική εργασία μελετάται η υλοποίηση ενός συστήματος για την αποφυγή ανάφλεξης οξυγόνου κατά τη λήψη οξυγονοθεραπείας, καθώς έχουν σημειωθεί ανάλογα περιστατικά με αποτέλεσμα την πρόκληση εγκαυμάτων ή ακόμη και πυρκαγιών.
Η προσέγγιση που ακολουθείται σχετίζεται με τον έλεγχο επαφής συγκεκριμένων σημείων της μάσκας με το δέρμα του ασθενούς, και ανάλογα επιτρέπεται ή διακόπτεται η ροή του οξυγόνου προς αυτήν. Είναι προφανές ότι η μέθοδος θα αποφέρει και εξοικονόμηση του αποθέματος οξυγόνου σε ορισμένα συστήματα.
Στα σημεία ελέγχου της μάσκας τοποθετήθηκαν ηλεκτρόδια συνδεδεμένα με έναν αισθητήρα ανίχνευσης αφής μέσω χωρητικότητας. Η διαφορά της χωρητικότητας που μετράται στις περιπτώσεις που ένα ηλεκτρόδιο είτε είναι ελεύθερο ή βρίσκεται σε επαφή με το δέρμα δίνει την ικανότητα στο σύστημα να αποφανθεί για την κατάστασή του. Ο συνδυασμός πολλών τέτοιων ηλεκτροδίων, τοποθετημένων σε κατάλληλες θέσεις, φροντίζει για την εκτίμηση της επαφής ή μη, της μάσκας.
Η τεχνολογία ανίχνευσης αφής μέσω χωρητικότητας επιλέχθηκε κυρίως για την ταχύτητα απόκρισης που μπορεί να επιτύχει, λόγος πολύ σημαντικός για ένα σύστημα ασφάλειας. Επίσης, επιτρέπει τη διατήρηση του αναλώσιμου χαρακτήρα της μάσκας και φυσικά είναι συμβατή με την εφαρμογή που αναπτύσσεται.
Ο τελικός έλεγχος γίνεται από έναν μικροελεγκτή προγραμματισμένο έτσι ώστε να ρυθμίζει τις λειτουργίες του αισθητήρα βάσει των επιθυμητών παραμέτρων, να λαμβάνει τα απαραίτητα δεδομένα από αυτόν, και σύμφωνα με τον αλγόριθμο ελέγχου που εκτελεί, να αποφασίζει εάν η μάσκα είναι ασφαλώς τοποθετημένη στο πρόσωπο του ασθενή. |
el |