dc.contributor.author | Αγάθος, Ευγένιος | el |
dc.contributor.author | Κωστελέτου, Στέλλα | el |
dc.contributor.author | Παπακωστίδου, Δάφνη | el |
dc.contributor.author | Agathos, Evgenios | en |
dc.contributor.author | Kosteletou, Stella | en |
dc.contributor.author | Papakostidou, Dafni | en |
dc.date.accessioned | 2017-12-19T11:28:29Z | |
dc.date.available | 2017-12-19T11:28:29Z | |
dc.date.issued | 2017-12-19 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.lib.ntua.gr/xmlui/handle/123456789/46132 | |
dc.identifier.uri | http://dx.doi.org/10.26240/heal.ntua.13920 | |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/ | * |
dc.subject | Κέρκυρα | el |
dc.subject | Ελαιόλαδο | el |
dc.subject | Τυποποίηση | el |
dc.subject | Λιμάνια | el |
dc.subject | Εργοστάσια | el |
dc.subject | Corfu | en |
dc.subject | Olive oils | el |
dc.subject | Standardization | el |
dc.subject | Ports | el |
dc.subject | Factories | el |
dc.title | Η αναβίωση του παραγωγικού προαστίου της Κέρκυρας: κέντρο τοπικής παραγωγής και εγκαταστάσεις τυποποίησης ελαιολάδου | el |
dc.title | The revival of Corfu's productive suburb: local production and olive oil standardization center | en |
heal.type | bachelorThesis | |
heal.classification | Αρχιτεκτονική | el |
heal.language | el | |
heal.access | free | |
heal.recordProvider | ntua | el |
heal.publicationDate | 2017-07-13 | |
heal.abstract | Η Κέρκυρα, το κατάφυτο μεγάλο νησί των Επτανήσων του Ιονίου, αποτελούσε ανέκαθεν προορισμό επίσκεψης και παραμονής ταξιδιωτών, Ευρωπαίων αναζητητών της φυσικής και μυθολογικής ομορφιάς της. Ιδιαιτερότητα του φυσικού κάλλους της αποτελούν τα απέραντα υπεραιωνόβια δάση των ελαιώνων της, με πανύψηλα δέντρα, που το πυκνό τους φύλλωμα είναι σχεδόν αδιαπέραστο από το φως του ήλιου. Με ομηρικές αναφορές σε αυτούς, διατηρήθηκαν από την αρχαιότητα μέχρι την περίοδο της Ενετοκρατίας, οπότε και ορίστηκε η εντατική τους καλλιέργεια, αποτελώντας έκτοτε τον κύριο πλούτο του τόπου. Προς το τέλος του περασμένου αιώνα, με την αλλαγή του πολιτισμικού μοντέλου, η παραγωγική δομή υποβιβάσθηκε και έπεσε στον μαζικό τουρισμό, ο οποίος αναπτύχθηκε εις βάρος όλων των υπολοίπων δομών. Ο κύκλος της αγροτικής παραγωγής εγκαταλείφθηκε και οι ελαιώνες αφέθηκαν στους απλούς φυσικούς τους ρυθμούς. Παρ’ όλ’ αυτά, ο τόπος εξακολουθεί να παράγει το πολίτιμο προϊόν του, το οποίο σήμερα ούτε ιδιωτική, ούτε κρατική πρωτοβουλία αξιοποιεί ή τυποποιεί, με αποτέλεσμα η παραγωγή να υποβαθμίζεται εξευτελιστικά ως προς την οικονομική της αξία. Η οικονομική κρίση, των τελευταίων ετών, είναι η αφορμή για να επιστρέψει ο τόπος σε βασικά στοιχεία πρωτογενούς παραγωγής, μη εξαρτόμενα από τον τριτογενή τομέα. Η εργασία αυτή προτείνει τη δημιουργία ενός δικτύου πραγωγικής συγκρότησης των ελαιώνων, ώστε να εξυπηρετούνται λειτουργικά όλα τα στάδια της καλλιέργειας, συγκομιδής και ελεγμένης διατήρησης του τελικού προϊόντος. Εστιάζει στη διαδικασία έρευνας, επιστημονικής ενημέρωσης και εξειδίκευσης των παραγωγών, τυποποίησης, παραγωγής παραγώγων, προβολής, εμπορίου και αγοράς του προϊόντος, με τη δημιουργία Κέντρου Τοπικής Παραγωγής και Εγκαταστάσεων Τυποποίησης Ελαιολάδου. Οι λειτουργίες προτείνεται να στεγαστούν στο παλιό βιομηχανικό κτήριο της “AEBEK”* στην πόλη της Κέρκυρας, στην παρηκμασμένη περιοχή Μαντουκίου, αρχικού παραγωγικού προαστίου της πόλης και ολόκληρου του νησιού, με ακμή στις αρχές του 20ου αι. Για την εξυπηρέτηση της εξαγωγής του τελικού προϊόντος από το νησί, επιλέγεται να χωροθετηθεί το κέντρο σε επαφή με τις εμπορικές λιμενικές εγκαταστάσεις της πόλης. Ταυτόχρονα προτείνονται και υλοποιήσιμες διευθετήσεις του κυκλοφοριακού συστήματος (κατ’ αναλογία με το ισχύον Γ.Π.Σ.), με στόχο την αποσυμφόρηση των φυσικών κυκλοφοριακών ροών προς και από το λιμάνι, καθώς επίσης επανασχεδιάζονται και οι άμεσα συσχετισμένοι κοινόχρηστοι υπαίθριοι χώροι, που διαμορφώνουν όψη-μέτωπο της πόλης προς την θάλασσα, στην υπό μελέτη περιοχή. * «Αγροτική Εταιρεία Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων Κέρκυρας» | el |
heal.abstract | Corfu, the emerald island at the northest point of the Ionian Sea, has been for hundreds of years the meeting point of travelers from all over the world, searching out its natural and mythological beauties. Unique feature of the island’s landscape, has always been the wide forests of olive trees with the huge trunks and the dense, almost impermeable from the light, foliage. Having been praised by Homer for the first time in history, they managed to prevail for thousands of years, until the time of the Venetian Rule, when they were also established as the main commodity of Corfu’s agricultural life, for the centuries to come. Towards the end of the last century, though, the intense change of the cultural model, led to the complete degradation of the productive structure to an industry of mass tourism, which developed at the expense of all other structures. The cycle of agricultural life was abandoned and the olive groves were left to follow the simple rhythms of nature. Nevertheless, the local production of olive oil hasn’t stopped existing, disregarding the complete absence of any private or state initiative in the field of its processing and standardization, which has led to a profound economic devaluation of this great national wealth. In a period of a deep global economic and social crisis, focusing on basic elements of primary production, independent of the tertiary sector, could be a hopeful approach to reevaluate the future. Thus, this project’s proposal is the creation of a network, concerning the productive reconstruction of the Corfiot olive grove, in order to functionally organize all the stages of cultivation, harvesting and inspected maintenance of the final product. The project focuses on the fields of research, scientific orientation of local producers, standardization, manufacturing, promotion and commercialization of the product, by creating a Local Production and Olive Oil Standardization Center. As area of installation, the remaining complex of “AEBEK” is being proposed, an old factory in the decayed area of Mantuki, the original productive suburb of Corfu, during the early 20th century. Concerning the most functional exportation procedure of the product from the island, the establishments are being placed within close range of the commercial facilities of Corfu’s Central Port. Thus, this project proposes the feasible replanning of the traffic system, in order to combat the congestion of the traffic flows, as also the reformation of the directly related public outdoor spaces, which shape the front-façade of the city in the case-of-study area. | en |
heal.advisorName | Καφρίτσα, Μαρία | el |
heal.committeeMemberName | Αλεξάνδρου, Ελένη | el |
heal.committeeMemberName | Αυγερινού-Κολώνια, Σοφία | el |
heal.committeeMemberName | Βουτσινά, Θεοδώρα | el |
heal.committeeMemberName | Δεληγιάννης, Χρήστος | el |
heal.academicPublisher | Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Τομέας Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού | el |
heal.academicPublisherID | ntua | |
heal.fullTextAvailability | true |
Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο: