HEAL DSpace

Περιβαλλοντική αξιολόγηση βιομηχανιών τροφίμων & ποτών με χρήση της μεθοδολογίας «HAPI-E»

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Σπήλιος, Χρυσόστομος el
dc.contributor.author Spilios, Chrysostomos en
dc.date.accessioned 2018-01-29T13:26:32Z
dc.date.available 2018-01-29T13:26:32Z
dc.date.issued 2018-01-29
dc.identifier.uri https://dspace.lib.ntua.gr/xmlui/handle/123456789/46341
dc.identifier.uri http://dx.doi.org/10.26240/heal.ntua.14932
dc.rights Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/ *
dc.subject Βιωσιμότητα el
dc.subject Βιομηχανία τροφίμων el
dc.subject Διαχείριση αποβλήτων el
dc.subject Διαχείριση ενέργειας el
dc.subject Περιβάλλον el
dc.subject Sustainability en
dc.subject Food industry el
dc.subject Waste management el
dc.subject Circular economy el
dc.subject Enviroment el
dc.title Περιβαλλοντική αξιολόγηση βιομηχανιών τροφίμων & ποτών με χρήση της μεθοδολογίας «HAPI-E» el
heal.type bachelorThesis
heal.classification Αποκατάσταση περιβάλλοντος el
heal.classificationURI http://data.seab.gr/concepts/6a0e532144f802fa3e280f05bdedf310e933fe42
heal.access free
heal.recordProvider ntua el
heal.publicationDate 2017-10-13
heal.abstract Στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής και της περιβαλλοντικής ρύπανσης του πλανήτη, χρειάζεται να εξασφαλιστούν επαρκείς φυσικοί πόροι για τις μελλοντικές γενιές ενεργώντας πιο έξυπνα και πιο στρατηγικά, αξιοποιώντας όσο το δυνατόν αποδοτικότερα τους πόρους αυτούς. Στόχος της παρούσας διπλωματικής είναι να υποστηρίξει τις προσπάθειες περιβαλλοντικής βελτίωσης, στον κλάδο των τροφίμων και των ποτών και να αποτελέσει οδηγό σε ενδιαφερόμενες βιομηχανίες, σχετικά με την υφιστάμενη κατάσταση σε αυτόν. Οδηγός για την πραγματοποίηση αυτού του στόχου είναι το «HAPI-E». Πρόκειται για ένα εργαλείο, το οποίο δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε στον Τομέα Βιομηχανικής Διοίκησης και Επιχειρησιακής Έρευνας της σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών, με σκοπό τον προσδιορισμό της περιβαλλοντικής επίδοσης της εκάστοτε βιομηχανία el
heal.abstract In the context of climate change and global environmental pollution, sufficient natural resources need to be provided for future generations, by acting smarter and more strategically, making use of these resources as efficiently as possible. The aim of this thesis is to support environmental improvement efforts, in the food and beverage industry, by providing guidance to interested industries about the current situation in this field. A guide to achieving this goal is 'HAPI-E'. It is a tool that was created and developed in the field of industrial management and operational research of the Mechanical Engineering School, in order to determine the environmental performance of the respective industry. The study part of the thesis was divided into three parts: the adaptation of HAPI-E to the food and beverage industry, an analytical review of the current situation in the industry and the implementation of the methodology in the food industry. In more detail: Chapter 1, which is introductory, introduces the food and beverage industry and the role it plays in today's society. It also introduces the concept of sustainability and the importance of adopting it from the business world. In Chapter 2, the HAPI-E tool is presented, as it was formulated to evaluate the food and beverage industries. More specifically, the stages of its creation its design and its mode of operation. In chapter 3, which was the bulk of the work, the bibliographic review of the food and beverage industry is conducted, based on the five categories of the HAPI-Equestionnaire. It presents the best practices and innovative tools used by the world's largest companies as well as examples / case-studies of their implementation. In addition, international environmental organizations are mentioned. Chapter 4 shows the EDIT Value Tool. It is a tool / method of implementation of environmental innovation on which the HAPI-E application case -study was based Chapter 5 analyzes the approach of the HAPI- E & EDIT Value tool combined. In chapter 6 or case study, the results of the HAPI-E Industry process are presented by the assessment of a large domestic food industry, from which useful conclusions were derived drawn and suggested some improvement practices. en
heal.advisorName Αραβώσης, Κωνσταντίνος el
heal.committeeMemberName Αραβώσης, Κωνσταντίνος el
heal.committeeMemberName Τόλης, Αθανάσιος el
heal.committeeMemberName Παναγιώτου, Νικόλαος el
heal.academicPublisher Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Βιομηχανικής Διοίκησης και Επιχειρησιακής Έρευνας el
heal.academicPublisherID ntua
heal.numberOfPages 151 σ. el
heal.fullTextAvailability true


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο:

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα Εκτός από όπου ορίζεται κάτι διαφορετικό, αυτή η άδεια περιγράφεται ως Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα