dc.contributor.author | Σπήλιος, Χρυσόστομος | el |
dc.contributor.author | Spilios, Chrysostomos | en |
dc.date.accessioned | 2018-01-29T13:26:32Z | |
dc.date.available | 2018-01-29T13:26:32Z | |
dc.date.issued | 2018-01-29 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.lib.ntua.gr/xmlui/handle/123456789/46341 | |
dc.identifier.uri | http://dx.doi.org/10.26240/heal.ntua.14932 | |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/ | * |
dc.subject | Βιωσιμότητα | el |
dc.subject | Βιομηχανία τροφίμων | el |
dc.subject | Διαχείριση αποβλήτων | el |
dc.subject | Διαχείριση ενέργειας | el |
dc.subject | Περιβάλλον | el |
dc.subject | Sustainability | en |
dc.subject | Food industry | el |
dc.subject | Waste management | el |
dc.subject | Circular economy | el |
dc.subject | Enviroment | el |
dc.title | Περιβαλλοντική αξιολόγηση βιομηχανιών τροφίμων & ποτών με χρήση της μεθοδολογίας «HAPI-E» | el |
heal.type | bachelorThesis | |
heal.classification | Αποκατάσταση περιβάλλοντος | el |
heal.classificationURI | http://data.seab.gr/concepts/6a0e532144f802fa3e280f05bdedf310e933fe42 | |
heal.access | free | |
heal.recordProvider | ntua | el |
heal.publicationDate | 2017-10-13 | |
heal.abstract | Στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής και της περιβαλλοντικής ρύπανσης του πλανήτη, χρειάζεται να εξασφαλιστούν επαρκείς φυσικοί πόροι για τις μελλοντικές γενιές ενεργώντας πιο έξυπνα και πιο στρατηγικά, αξιοποιώντας όσο το δυνατόν αποδοτικότερα τους πόρους αυτούς. Στόχος της παρούσας διπλωματικής είναι να υποστηρίξει τις προσπάθειες περιβαλλοντικής βελτίωσης, στον κλάδο των τροφίμων και των ποτών και να αποτελέσει οδηγό σε ενδιαφερόμενες βιομηχανίες, σχετικά με την υφιστάμενη κατάσταση σε αυτόν. Οδηγός για την πραγματοποίηση αυτού του στόχου είναι το «HAPI-E». Πρόκειται για ένα εργαλείο, το οποίο δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε στον Τομέα Βιομηχανικής Διοίκησης και Επιχειρησιακής Έρευνας της σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών, με σκοπό τον προσδιορισμό της περιβαλλοντικής επίδοσης της εκάστοτε βιομηχανία | el |
heal.abstract | In the context of climate change and global environmental pollution, sufficient natural resources need to be provided for future generations, by acting smarter and more strategically, making use of these resources as efficiently as possible. The aim of this thesis is to support environmental improvement efforts, in the food and beverage industry, by providing guidance to interested industries about the current situation in this field. A guide to achieving this goal is 'HAPI-E'. It is a tool that was created and developed in the field of industrial management and operational research of the Mechanical Engineering School, in order to determine the environmental performance of the respective industry. The study part of the thesis was divided into three parts: the adaptation of HAPI-E to the food and beverage industry, an analytical review of the current situation in the industry and the implementation of the methodology in the food industry. In more detail: Chapter 1, which is introductory, introduces the food and beverage industry and the role it plays in today's society. It also introduces the concept of sustainability and the importance of adopting it from the business world. In Chapter 2, the HAPI-E tool is presented, as it was formulated to evaluate the food and beverage industries. More specifically, the stages of its creation its design and its mode of operation. In chapter 3, which was the bulk of the work, the bibliographic review of the food and beverage industry is conducted, based on the five categories of the HAPI-Equestionnaire. It presents the best practices and innovative tools used by the world's largest companies as well as examples / case-studies of their implementation. In addition, international environmental organizations are mentioned. Chapter 4 shows the EDIT Value Tool. It is a tool / method of implementation of environmental innovation on which the HAPI-E application case -study was based Chapter 5 analyzes the approach of the HAPI- E & EDIT Value tool combined. In chapter 6 or case study, the results of the HAPI-E Industry process are presented by the assessment of a large domestic food industry, from which useful conclusions were derived drawn and suggested some improvement practices. | en |
heal.advisorName | Αραβώσης, Κωνσταντίνος | el |
heal.committeeMemberName | Αραβώσης, Κωνσταντίνος | el |
heal.committeeMemberName | Τόλης, Αθανάσιος | el |
heal.committeeMemberName | Παναγιώτου, Νικόλαος | el |
heal.academicPublisher | Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Βιομηχανικής Διοίκησης και Επιχειρησιακής Έρευνας | el |
heal.academicPublisherID | ntua | |
heal.numberOfPages | 151 σ. | el |
heal.fullTextAvailability | true |
Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο: