dc.contributor.author |
Κόγιας, Κλεομένης
|
el |
dc.contributor.author |
Kogias, Kleomenis
|
en |
dc.date.accessioned |
2018-03-27T10:35:56Z |
|
dc.date.available |
2018-03-27T10:35:56Z |
|
dc.date.issued |
2018-03-27 |
|
dc.identifier.uri |
https://dspace.lib.ntua.gr/xmlui/handle/123456789/46789 |
|
dc.identifier.uri |
http://dx.doi.org/10.26240/heal.ntua.15272 |
|
dc.rights |
Default License |
|
dc.subject |
Σακχαρώδης διαβήτης |
el |
dc.subject |
Συνελικτικά νευρωνικά δίκτυα |
el |
dc.subject |
Σύστημα αναγνώρισης τροφίμων |
el |
dc.subject |
Εκτίμηση υδατανθράκων |
el |
dc.subject |
Σύνολο δεδομένων φαγητών |
el |
dc.subject |
Diabetes mellitus |
en |
dc.subject |
Convolutional neural networks |
el |
dc.subject |
Food recognition system |
el |
dc.subject |
Carbohydrate estimation |
el |
dc.subject |
Food dataset |
el |
dc.title |
Ανάπτυξη συστήματος αυτοματοποιημένης αναγνώρισης εικόνων τροφής προσαρμοσμένο στις ανάγκες των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη |
el |
heal.type |
bachelorThesis |
|
heal.classification |
Επιστήμη υπολογιστών/Πληροφορική |
el |
heal.classification |
Αναγνώριση εικόνων |
el |
heal.classification |
Προχωρημένη μηχανική μάθηση |
el |
heal.classificationURI |
http://data.seab.gr/concepts/77de68daecd823babbb58edb1c8e14d7106e83bb |
|
heal.classificationURI |
http://data.seab.gr/concepts/d5cf140063d31fceb414be6c8dcb4654ffd3efcf |
|
heal.language |
el |
|
heal.access |
free |
|
heal.recordProvider |
ntua |
el |
heal.publicationDate |
2017-11-23 |
|
heal.abstract |
Ο υπολογισμός της περιεχόμενης ποσότητας υδατανθράκων στα γεύματα των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη, αποτελεί πληροφορία μείζονος σημασίας καθώς καθορίζει την μεταγευματική δοσολογία της ινσουλίνης. Η παρούσα διπλωματική εργασία παρουσιάζει ένα μοντέλο ταξινόμησης φωτογραφικών στιγμιότυπων τροφής προσαρμοσμένο στις διατροφικές ανάγκες των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη.
Η μέθοδος που χρησιμοποιείται για την ταξινόμηση των εικόνων στηρίζεται στα Συνελικτικά Νευρωνικά Δίκτυα. Συγκεκριμένα δημιουργείται ταξινομητής δύο επιπέδων, ο οποίος διακρίνει αρχικά τις εικόνες σε 8 ευρύτερες κατηγορίες: Γαλακτοκομικά και Προϊόντα, Φρούτα, Λαχανικά, Όσπρια και Αμυλούχα Λαχανικά, Κρέας και Υποκατάστατα, Ψωμί-Δημητριακά, Breaded Food, Λιπαρά Φαγητά και στην συνέχεια γίνεται ταξινόμηση της εικόνας ως ένα συγκεκριμένο φαγητό εντός της κατηγορίας. Η ταξινόμηση πραγματοποιείται σε σύνολο δεδομένων ειδικά διαμορφωμένο για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, καθώς επίσης δημιουργείται μετρική αξιολόγησης των αποτελεσμάτων ειδικά για το σκοπό αυτό.
Η μέθοδος που προτείνεται βελτιώνει τα αποτελέσματα στο σύνολο δεδομένων Sarantea-2016, σημειώνοντας ακρίβεια ταξινόμησης 97,08%. Στο νέο σύνολο δεδομένων NTUA-Food 2017 η ακρίβεια ανά κατηγορία φθάνει το 84,18% ενώ ανά τροφή το 72,34%. Όπως φαίνεται από την μετρική αξιολόγησης των αποτελεσμάτων, η πρόβλεψη του μοντέλου που παρουσιάζεται, εμφανίζει μέση απόκλιση υπολογισμού των υδατανθράκων μικρότερη των 2γρ. ανά ένα ισοδύναμο τροφής.
Συνεπώς, στο πλαίσιο της εργασίας παρουσιάζεται μοντέλο ειδικά διαμορφωμένο στις ανάγκες των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη. Τα Συνελικτικά Νευρωνικά Δίκτυα, το σύνολο δεδομένων NTUA-Food 2017, η ταξινόμηση δύο επιπέδων και η μετρική αξιολόγησης αποτελεσμάτων που προτείνονται αποτελούν τη βάση για την ανάπτυξη συστήματος αναγνώρισης τροφής. Η ενσωμάτωση του μοντέλου αυτού σε ένα ολοκληρωμένο αυτοματοποιημένο σύστημα πρόβλεψης υδατανθράκων θα επιτρέψει την καλύτερη αξιολόγηση του συστήματος. |
el |
heal.abstract |
The accurate estimation of food carbohydrate content for people diagnosed with diabetes mellitus is of great importance, as it determines post-meal insulin dosage. The present thesis introduces a classification model for food images that is tailored to the nutritional needs of people with diabetes mellitus.
The two-level image classification algorithm leverages Convolutional Neural Networks, first to classify an image in one of 8 broad food categories: Dairy Products, Fruits, Vegetables, Legumes and Starchy Vegetables, Meat and Meat Substitutes, Bread and Grains, Breaded Foods and High-Fat Foods and then to classify it as a specific food within that category. The dataset used to train the model, as well as the metric used to evaluate it, are tailored to people with diabetes mellitus.
The proposed algorithm improves classification accuracy on the Sarantea-2016 dataset to 97.08%. It further achieves 84.18% food category classification accuracy and 72.34% food classification accuracy on the new NTUA-Food 2017 dataset. The algorithm’s mean error at carbohydrate content estimation is an impressive less than 2gr. per food serving.
The method proposed is specifically designed for the needs of people with diabetes mellitus, and forms the basis for the development of a food recognition system. Incorporating the proposed model into a complete automatic carbohydrate prediction system will allow its better evaluation. |
en |
heal.advisorName |
Νικήτα, Κωνσταντίνα |
el |
heal.committeeMemberName |
Σταφυλοπάτης, Ανδρέας-Γεώργιος |
el |
heal.committeeMemberName |
Στάμου, Γεώργιος |
el |
heal.academicPublisher |
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Συστημάτων Μετάδοσης Πληροφορίας και Τεχνολογίας Υλικών |
el |
heal.academicPublisherID |
ntua |
|
heal.numberOfPages |
150 σ. |
|
heal.fullTextAvailability |
true |
|