HEAL DSpace

Ανάπτυξη συστήματος αυτοματοποιημένης αναγνώρισης εικόνων τροφής προσαρμοσμένο στις ανάγκες των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Κόγιας, Κλεομένης el
dc.contributor.author Kogias, Kleomenis en
dc.date.accessioned 2018-03-27T10:35:56Z
dc.date.available 2018-03-27T10:35:56Z
dc.date.issued 2018-03-27
dc.identifier.uri https://dspace.lib.ntua.gr/xmlui/handle/123456789/46789
dc.identifier.uri http://dx.doi.org/10.26240/heal.ntua.15272
dc.rights Default License
dc.subject Σακχαρώδης διαβήτης el
dc.subject Συνελικτικά νευρωνικά δίκτυα el
dc.subject Σύστημα αναγνώρισης τροφίμων el
dc.subject Εκτίμηση υδατανθράκων el
dc.subject Σύνολο δεδομένων φαγητών el
dc.subject Diabetes mellitus en
dc.subject Convolutional neural networks el
dc.subject Food recognition system el
dc.subject Carbohydrate estimation el
dc.subject Food dataset el
dc.title Ανάπτυξη συστήματος αυτοματοποιημένης αναγνώρισης εικόνων τροφής προσαρμοσμένο στις ανάγκες των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη el
heal.type bachelorThesis
heal.classification Επιστήμη υπολογιστών/Πληροφορική el
heal.classification Αναγνώριση εικόνων el
heal.classification Προχωρημένη μηχανική μάθηση el
heal.classificationURI http://data.seab.gr/concepts/77de68daecd823babbb58edb1c8e14d7106e83bb
heal.classificationURI http://data.seab.gr/concepts/d5cf140063d31fceb414be6c8dcb4654ffd3efcf
heal.language el
heal.access free
heal.recordProvider ntua el
heal.publicationDate 2017-11-23
heal.abstract Ο υπολογισμός της περιεχόμενης ποσότητας υδατανθράκων στα γεύματα των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη, αποτελεί πληροφορία μείζονος σημασίας καθώς καθορίζει την μεταγευματική δοσολογία της ινσουλίνης. Η παρούσα διπλωματική εργασία παρουσιάζει ένα μοντέλο ταξινόμησης φωτογραφικών στιγμιότυπων τροφής προσαρμοσμένο στις διατροφικές ανάγκες των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη. Η μέθοδος που χρησιμοποιείται για την ταξινόμηση των εικόνων στηρίζεται στα Συνελικτικά Νευρωνικά Δίκτυα. Συγκεκριμένα δημιουργείται ταξινομητής δύο επιπέδων, ο οποίος διακρίνει αρχικά τις εικόνες σε 8 ευρύτερες κατηγορίες: Γαλακτοκομικά και Προϊόντα, Φρούτα, Λαχανικά, Όσπρια και Αμυλούχα Λαχανικά, Κρέας και Υποκατάστατα, Ψωμί-Δημητριακά, Breaded Food, Λιπαρά Φαγητά και στην συνέχεια γίνεται ταξινόμηση της εικόνας ως ένα συγκεκριμένο φαγητό εντός της κατηγορίας. Η ταξινόμηση πραγματοποιείται σε σύνολο δεδομένων ειδικά διαμορφωμένο για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, καθώς επίσης δημιουργείται μετρική αξιολόγησης των αποτελεσμάτων ειδικά για το σκοπό αυτό. Η μέθοδος που προτείνεται βελτιώνει τα αποτελέσματα στο σύνολο δεδομένων Sarantea-2016, σημειώνοντας ακρίβεια ταξινόμησης 97,08%. Στο νέο σύνολο δεδομένων NTUA-Food 2017 η ακρίβεια ανά κατηγορία φθάνει το 84,18% ενώ ανά τροφή το 72,34%. Όπως φαίνεται από την μετρική αξιολόγησης των αποτελεσμάτων, η πρόβλεψη του μοντέλου που παρουσιάζεται, εμφανίζει μέση απόκλιση υπολογισμού των υδατανθράκων μικρότερη των 2γρ. ανά ένα ισοδύναμο τροφής. Συνεπώς, στο πλαίσιο της εργασίας παρουσιάζεται μοντέλο ειδικά διαμορφωμένο στις ανάγκες των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη. Τα Συνελικτικά Νευρωνικά Δίκτυα, το σύνολο δεδομένων NTUA-Food 2017, η ταξινόμηση δύο επιπέδων και η μετρική αξιολόγησης αποτελεσμάτων που προτείνονται αποτελούν τη βάση για την ανάπτυξη συστήματος αναγνώρισης τροφής. Η ενσωμάτωση του μοντέλου αυτού σε ένα ολοκληρωμένο αυτοματοποιημένο σύστημα πρόβλεψης υδατανθράκων θα επιτρέψει την καλύτερη αξιολόγηση του συστήματος. el
heal.abstract The accurate estimation of food carbohydrate content for people diagnosed with diabetes mellitus is of great importance, as it determines post-meal insulin dosage. The present thesis introduces a classification model for food images that is tailored to the nutritional needs of people with diabetes mellitus. The two-level image classification algorithm leverages Convolutional Neural Networks, first to classify an image in one of 8 broad food categories: Dairy Products, Fruits, Vegetables, Legumes and Starchy Vegetables, Meat and Meat Substitutes, Bread and Grains, Breaded Foods and High-Fat Foods and then to classify it as a specific food within that category. The dataset used to train the model, as well as the metric used to evaluate it, are tailored to people with diabetes mellitus. The proposed algorithm improves classification accuracy on the Sarantea-2016 dataset to 97.08%. It further achieves 84.18% food category classification accuracy and 72.34% food classification accuracy on the new NTUA-Food 2017 dataset. The algorithm’s mean error at carbohydrate content estimation is an impressive less than 2gr. per food serving. The method proposed is specifically designed for the needs of people with diabetes mellitus, and forms the basis for the development of a food recognition system. Incorporating the proposed model into a complete automatic carbohydrate prediction system will allow its better evaluation. en
heal.advisorName Νικήτα, Κωνσταντίνα el
heal.committeeMemberName Σταφυλοπάτης, Ανδρέας-Γεώργιος el
heal.committeeMemberName Στάμου, Γεώργιος el
heal.academicPublisher Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Συστημάτων Μετάδοσης Πληροφορίας και Τεχνολογίας Υλικών el
heal.academicPublisherID ntua
heal.numberOfPages 150 σ.
heal.fullTextAvailability true


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής