heal.abstract |
H διεργασία εξαγωγής λαδιού ελιάς οδηγεί στην παραγωγή υψηλών
ποσοτήτων δύο κύριων παραπροϊόντων : α) το στερεό υπόλειμμα (πυρήνας, φύλλα
ελιάς) και β) το λύμα γνωστό και ως υγρό απόβλητο ελαιοτριβείου. Και τα δύο
παραπροϊόντα είναι ιδιαίτερα βλαβερά για το περιβάλλον, δημιουργώντας ένα μείζον
περιβαλλοντικό ζήτημα σε περιοχές ελαιοπαραγωγής, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και
η Ιταλία. Η κομποστοποίηση αποτελεί μία από τις κύριες τεχνολογίες επεξεργασίας
των αποβλήτων ελαιοτριβείων, τόσο μόνο των στερεών, αλλά και σε συνδυασμό με
τα υγρά απόβλητα. Μία από τις σημαντικότερες δυσκολίες της κομποστοποίησης
είναι ο γρήγορος και ακριβής προσδιορισμός της ωριμότητας του τελικού προϊόντος.
Αυτή την δυνατότητα την παρέχει η χρωματομετρία και πιο συγκεκριμένα οι
μεταβλητές χρώματος του μοντέλου CIELab. Σκοπός της παρούσας μεταπτυχιακής
εργασίας είναι ο έλεγχος της κομποστοποίησης των στερεών αποβλήτων
ελαιοτριβείου, με την χρήση της χρωματομετρικής μεθόδου του μοντέλου CIELab. Η
συνολική διαδικασία της κομποστοποίησης διήρκησε 79 μέρες και διακόπηκε προτού
φτάσει στο στάδιο της ωρίμανσης. Καταγράφηκε η μεταβολή συγκεκριμένων δεικτών
και παραμέτρων της κομποστοποίησης, μεταξύ των οποίων η θερμοκρασία, το pH, η
αγωγιμότητα τα αμμωνιακά και νιτρικά ιόντα, το άζωτο, η περιεκτικότητα του
κομπόστ σε τέφρα, οργανική ύλη και άνθρακα, η φυτοτοξικότητα, τα φουλβικά και
χουμικά οξέα, μέσω μιας σειράς μετρήσεων και χημικών αναλύσεων. Ταυτόχρονα,
καταγράφεται και η εξέλιξη των μεταβλητών του χρωματικού μοντέλου CIELab, το
οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί για τον έλεγχο κομποστοποίησης της βιομάζας. Οι
χρωματικές μεταβλητές a, b, C και ΔΕ, παρουσιάζουν σταθερή μεταβολή με την
πάροδο του χρόνου σε όλη την διάρκεια της κομποστοποίησης και επομένως,
μπορούν μέσω της καταγραφής τους να προσδιορίσουν το στάδιο στο οποίο
βρίσκεται η προς μελέτη διεργασία. Η χρήση του μοντέλου CIELab για τον έλεγχο
της κομποστοποίησης ενισχύεται μετά την 15 η και 30 η μέρα της διεργασίας με την
χρήση των δύο επιπλέον χρωματικών μεταβλητών, h και a/b. Τέλος, ελέγχεται η
πιθανή συσχέτιση των χρωματικών μεταβλητών με τις φυσικοχημικές παραμέτρους
της κομποστοποίησης με την χρήση γραμμικών συντελεστών. To ποσοστό του
κομπόστ σε άνθρακα παρουσιάζει την καλύτερη γραμμική συσχέτιση (R 2 >0.9) από
όλες τις φυσικοχημικές παραμέτρους. Ακολουθούν σε σειρά φθίνοντος συντελεστή
γραμμικότητας το ποσοστό του κομπόστ σε άζωτο, το pH, η αγωγιμότητα και ο λόγος
C/N. |
el |