dc.contributor.author | Τορτοπίδη, Βερώνικα | el |
dc.contributor.author | Tortopidi, Veronika | en |
dc.date.accessioned | 2018-09-06T11:06:23Z | |
dc.date.available | 2018-09-06T11:06:23Z | |
dc.date.issued | 2018-09-06 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.lib.ntua.gr/xmlui/handle/123456789/47542 | |
dc.identifier.uri | http://dx.doi.org/10.26240/heal.ntua.15251 | |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/ | * |
dc.subject | Οινοποιία | el |
dc.subject | Wine industry | en |
dc.subject | Κρασί | el |
dc.subject | Καινοτομία | el |
dc.subject | Επιχειρηματικότητα | el |
dc.subject | Ελλάδα | el |
dc.subject | Wine | en |
dc.subject | Innovation | en |
dc.subject | Entrepreneurship | en |
dc.subject | Greece | en |
dc.title | Η εξέλιξη και η δυναμική της Οινοποιίας στην Ελλάδα: Καινοτομία & Επιχειρηματικότητα σε έναν παραδοσιακό κλάδο | el |
dc.title | The evolution and dynamics of the Greek Wine sector: Innovation & Entrepreneurship in a traditional industry (en) | en |
heal.type | bachelorThesis | |
heal.classification | Οινοποιία, Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα | el |
heal.classification | Greek Wine Industry, Innovation & Entrepreneurship | en |
heal.language | el | |
heal.access | campus | |
heal.recordProvider | ntua | el |
heal.publicationDate | 2018-02-26 | |
heal.abstract | Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η μελέτη της εξέλιξης, της δυναμικής και των προοπτικών ανάπτυξης του κλάδου της Οινοποιίας στην Ελλάδα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις διαστάσεις που λαμβάνει η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα σε έναν τόσο παραδοσιακό κλάδο. Η έρευνα βασίστηκε τόσο σε δευτερογενή στοιχεία όσο και στην συλλογή πρωτογενών μέσα από μελέτες περίπτωσης σε επιλεγμένες επιχειρήσεις. Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε δομείται ως εξής: Στο πρώτο σκέλος πραγματοποιήθηκε η διερεύνηση ήδη επεξεργασμένου υλικού, δηλαδή δευτερογενής έρευνα. Στα πλαίσια αυτής μελετήθηκαν επιστημονικά άρθρα, βιβλία, συμβουλευτικές μελέτες, κλαδικές εκθέσεις, κλαδικός τύπος, επίσημα portal και ιστοσελίδες φορέων του κλάδου. Αφού αποσαφηνίστηκαν βασικές έννοιες για το θέμα και κατανοήθηκαν σε βάθος σημαντικές παράμετροι και διεργασίες του κλάδου, επιχειρήθηκε μια ανασκόπηση της παγκόσμιας αγοράς και εγχώριας αγοράς. Η ανασκόπηση αυτή είχε ως στόχο την κατανόηση του ευρύτερου περιβάλλοντος μέσα στο οποίο καλείται να είναι ανταγωνιστική η Ελλάδα καθώς και την ανάδειξη των μεταβαλλόμενων ισορροπιών και των τάσεων και προκλήσεων που ανακύπτουν. Επιπλέον, μελετήθηκε η εξέλιξη της ελληνικής αγοράς από τις αρχές του 2000 μέχρι σήμερα και διερευνήθηκαν οι συλλογικές δράσεις που έχουν πραγματοποιηθεί για την ανάδειξη του ελληνικού κρασιού καθώς και οι παράγοντες που λειτουργούν ως τροχοπέδη για την ανάπτυξη του κλάδου. Το πρώτο μέρος της εργασίας έκλεισε με την μελέτη της σχέσης ενός παραδοσιακού κλάδου με την καινοτομία, τη σημασία της καινοτομίας για την διαφοροποίηση και την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού κρασιού, την παραγωγή και διάχυση γνώσης εντός του κλάδου καθώς και την οργάνωση της καινοτομίας. Στο δεύτερο σκέλος, πραγματοποιήθηκε πρωτογενής ποιοτική έρευνα με την υλοποίηση περιπτωσιολογικών μελετών (case studies) σε τρία ελληνικά οινοποιεία. Οι μελέτες περίπτωσης βασίστηκαν σε ένα ειδικά διαμορφωμένο ερωτηματολόγιο (βλ. Παράρτημα) που διαμορφώθηκε από την βιβλιογραφική ανασκόπηση του πρώτου σκέλους. | el |
heal.abstract | This dissertation aims to study the evolution, the dynamics and the poten-tial of the Wine Industry in Greece, emphasizing on the dimensions and the contribution of innovation and entrepreneurship in such a traditional sector. The research was based on secondary data as well as primary ones in the form of case studies in selected enterprises. The structure of the methodolo-gy is as follows: During the first part of the research, the collection and interpretation of sec-ondary data took place. In that phase research papers, books, reports, sector-specific newspapers and magazines, official portals and websites were thor-oughly studied. After the clarification and the in-depth comprehension of basic concepts and terms about the subject, a review of both the global and the domestic wine market was attempted. The aim of that review was to give a clear picture of the wider environment within which Greece should be competitive and to highlight the volatility of that environment that is characterized by fluid balances and new challenges in addition to ever-changing trends. Furthermore, the evolution of the Greek market from 2000 to today was studied along with the collective attempts that took place for the promotion of Greek Wine and the factors that pose obstacles to the development of the sector. In the final part of the first phase, the relationship between such a traditional sector with innovation was investigated in terms of differentia-tion, competitiveness, generation and diffusion of knowledge and innova-tion orchestration. In the second phase, primary qualitative research was conducted in the form of case studies in three Greek wineries. Those studies were performed with the contribution of a tailored questionnaire that was developed based on the findings of the secondary research. | en |
heal.advisorName | Καλογήρου, Ιωάννης | el |
heal.committeeMemberName | Τσακανίκας, Άγγελος | el |
heal.committeeMemberName | Βασιλείου, Παναγιώτα | el |
heal.academicPublisher | Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Ανάλυσης, Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Διεργασιών και Συστημάτων (ΙΙ) | el |
heal.academicPublisherID | ntua | |
heal.numberOfPages | 128 σ. | |
heal.fullTextAvailability | true |
Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο: