heal.abstract |
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι αναγνώριση και ταυτοποίηση ελαττωμάτων χυτοπρεσσαριστών τεμαχίων με μηχανική όραση.
Αναλυτικότερα, το σύνολο της εργασίας αποτελείται από 6 κεφάλαια. Στο κεφάλαιο 1, γίνεται μια σύντομη αναφορά στις βασικές αρχές της μηχανικής όρασης και στις τυπικές εφαρμογές που χρησιμοποιείται.
Στο Κεφάλαιο 2,.έχουμε μία λεπτομερή αναφορά, τόσο στο ρόλο που διαδραματίζουν οι συνθήκες φωτισμού όσο και στις τεχνικές που χρησιμοποιούνται ευρέως στη βιομηχανία.
Στο Κεφάλαιο 3, αναλύουμε τις βασικές μεθόδους επεξεργασίας εικόνας που ακολουθήθηκαν στη παρούσα εργασία. Λεπτομερέστερα, γίνεται λόγος για το βασικό φιλτράρισμα των εικόνων, όπως επίσης για τα είδη των ακμών και των βασικότερων αλγορίθμων που τις εντοπίζουν. Αναλυτικότερα, περιγράφονται εκτός τω άλλων, ο Canny Edge detector όπως επίσης και ο αλγόριθμος Suzuki που κάνει χρήση η βιβλιοθήκη του opencv.
Στο Κεφάλαιο 4, περιγράφουμε τη σπουδαιότητα της διαδικασίας εξαγωγής χαρακτηριστικών (feature extraction) από της περιοχές ενδιαφέροντος των εικόνων. Παράλληλα, αναλύονται κάποια βασικά είδη περιγραφιτών (feature descriptors), οι αρχές λειτουργίας τους, όπως επίσης και χαρακτηριστικά γνωρίσματά τους. Ακόμα, λεπτομερής αναφορά γίνεται στο περιγραφέα HOG descriptor, που αποτέλεσε κύριο στοιχείο της παρούσας εργασίας.
Στο Κεφάλαιο 5, γίνεται η εισαγωγή του βασικού θεωρητικού υπόβαθρου, που θα βοηθήσει τον αναγνώστη, να .κατανοήσει τη λειτουργία των Μηχανών Διανυσματικής Στήριξης.Τέλος, στο Κεφάλαιο 6, ουσιαστικά περιγράφονται, οι προτεινόμενοι αλγόριθμοι για την επίλυση του προβλήματος που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε. Παρουσιάζονται οι δύο διαφορετικές προσεγγίσεις που ακολουθήθηκαν, από τη μία η μέθοδος του Template matching και από την άλλη ο συνδυασμός των ΜΔΥ και του HOG descriptor, με τα αντίστοιχα αποτελέσματα που καταγράφηκαν. |
el |