heal.abstract |
Η παρούσα εργασία στο θεωρητικό της μέρος μελετά την κατάσταση γύρω από τη θαλάσσια ρύπανση στην περίπτωση δημιουργίας πετρελαιοκηλίδας. Συγκεκριμένα, καταγράφονται οι αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση κηλίδας πε-τρελαίου στην επιφάνεια της θάλασσας. Παρότι, ποσοστιαία τα ατυχήματα με πλοία στη θάλασσα κατέχουν πολύ μικρό ποσοστό στο σύνολο των εισροών του πετρελαίου στο περιβάλλον, οι επιπτώσεις που μπορεί να προκύψουν είναι πολύ μεγάλες καθώς, σε αυτές τις περιπτώσεις απελευθερώνονται ταχύτατα και ανεξέλεγκτα τεράστιες ποσότητες πετρελαίου στο περιβάλλον. Οι αρνητικές συνέπειες στο οικοσύστημα που λαμβάνει χώρα η πετρελαιοκηλίδα είναι άμεσες και εμφανείς τόσο στους οργανισμούς που ζουν εκεί όσο και στη ζωή του ανθρώπου έπειτα από τη διαρροή. Ακόμα καταγράφονται συνοπτικά στατιστικά δεδομένα όσον αφορά τα παγκόσμια και εγχώρια ατυχήματα με πλοία που προκάλεσαν διαρροή πετρελαίου στη θάλασσα.
Η συμπεριφορά της κηλίδας μετά την δημιουργία της και οι φυσικές διεργασίες τις οποίες υφίσταται, γνωστές ως διεργασίες γήρανσης (weathering), εμπεριέχονται ε-κτενώς, στην εργασία. Επιπρόσθετα, αναλύονται οι τρόποι αντιμετώπισης για τον περιορισμό και τον καθαρισμό του οικοσυστήματος από το χύδην πετρέλαιο. Ιδιαί-τερη έμφαση δίνεται στην αντιμετώπιση της πετρελαιοκηλίδας με χημικές διασκορ-πιστικές ουσίες οι οποίες διεισδύουν στην επιφάνεια του πετρελαίου και του επιτρέ-πουν να διασκορπιστεί στη στήλη του νερού σε μορφή σταγονιδίων. Με αυτόν τον τρόπο απομακρύνεται το πετρέλαιο από την επιφάνεια του νερού και ενισχύεται η φυσική του βιοαποικοδόμηση.
Το πειραματικό μέρος της παρούσας εργασίας ασχολείται με την εκτίμηση της αβε-βαιότητας της μεθόδου προσδιορισμού αποτελεσματικότητας των χημικών διασκορπιστικών όπως την ορίζει το ΦΕΚ 5219/Φ.11/4/2000. Στα πειράματα χρησιμοποιήθηκε μαζούτ τριών διαφορετικών ιξώδων 500, 1000 και 2000 cSt. Στη συνέχεια με στατιστική επεξεργασία, η οποία αναλύεται εκτενώς στο θεωρητικό μέρος, γίνεται ο υπολογισμός της αβεβαιότητας για κάθε σειρά επαναλήψεων σε ένα συγκεκριμένο ιξώδες. Οι παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν το αποτέλεσμα είναι πολλοί για αυτό πρέπει να εξεταστούν με ιδιαίτερη προσοχή τα αποτελέσματα της εργασίας χωρίς να καταλήγουμε σε γενικευμένα συμπεράσματα. Τέλος, μελετήθηκαν δύο άγνωστα, ως προς τη σύσταση και την αποτελεσματικότητα, χημικά διασκορπιστικά. Τα αποτελέσματα έδειξαν μια γενική εικόνα της συμπεριφοράς των διασκορπιστικών στο μαζούτ και το αργό πετρέλαιο. |
el |