heal.abstract |
Η μετανάστευση δεν είναι καινούριο φαινόμενο , αλλά με την πάροδο του χρόνου , μεταβάλλονται ο τρόπος , οι λόγοι και τα μέρη που λαμβάνει χώρα . Στην παρούσα διατριβή που ακολουθεί , θα εξεταστεί το φαινόμενου του brain – drain , δηλαδή της διαρροής υψηλά εξειδικευμένου ανθρωπίνου δυναμικού , προς ανεπτυγμένες χώρες. Στις αναπτυσσόμενες χώρες , υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό υψηλά ειδικευμένου ανθρωπίνου δυναμικού , που είτε έχει μεταναστεύσει από την χώρα καταγωγής του , είτε θα προβεί σε αυτή την κίνηση άμεσα . Στην Ελλάδα , αυξήθηκε σημαντικά ο ρυθμός μεταβολής του φαινομένου brain - drain , από το 2008 και μετά , δηλαδή την περίοδο της οικονομικής κρίσης .
Οι λόγοι που ανθρώπινο δυναμικό μετακινείται από αναπτυσσόμενες χώρες προς ανεπτυγμένες είναι αρκετοί . Οι πιο βασικοί από αυτούς είναι οι οικονομικές απολαβές , οι καλύτερες κοινωνικές δομές και υπηρεσίες στις χώρες προορισμού και η ευκαιρία του να εργαστούν στον κλάδο που αντιστοιχεί στο επίπεδο και το είδος των σπουδών τους . Ακόμα ένας λόγος που είναι από τους κύριους για την μετανάστευση , είναι η αναζήτηση για περαιτέρω σπουδές , οι οποίες μπορούν να ικανοποιηθούν μόνο σε εκπαιδευτικά ιδρύματα εκτός Ελλάδος . Οι παραπάνω παράγοντες , είναι οι παράγοντες ώθησης και έλξης ή push and pull factors .
Παράλληλά με το φαινόμενο του brain – drain συμβαίνει και η παγκοσμιοποίηση , που επηρεάζει άμεσα και έμμεσα το ένα την πορεία του άλλου . Με την παγκοσμιοποίηση , διευκολύνεται η μετακίνηση αγαθών , οικονομικών πόρων , ανθρωπίνου δυναμικού , πληροφοριών και ιδεών . Επιπροσθέτως με το brain – drain μεταφέρονται γνώσεις και πληροφορίες πιο εύκολα χρησιμοποιώντας ως μέσο το υψηλά ειδικευμένο προσωπικό . Όμως η παγκοσμιοποίηση έχει και αρνητικά αποτελέσματα με σύμμαχο το brain – drain , καθώς η εύκολη μετακίνηση του ανθρωπίνου δυναμικού , έχει συγκεντρώσει σε χώρες της Ευρώπης και του ΟΟΣΑ περισσότερους ειδικευμένους ανθρώπινους πόρους από αυτούς που χρειάζεται .
Η εικόνα που δίνει η world stat bank είναι ότι οι παγκόσμιες ροές ανθρωπίνου δυναμικού , ακολουθούν αυξητικά τον ρυθμό αύξησης του πληθυσμού της γης . Αν όμως εστιάσουμε στα στατιστικά , όπου θα ελέγξουμε την μετακίνηση υψηλά ειδικευμένου ανθρωπίνου δυναμικού από αναπτυσσόμενες χώρες προ ανεπτυγμένες , τότε η αντίστοιχη αύξηση έχει τριπλάσιο αριθμό .
Στην Ελλάδα την περίοδο της οικονομικής κρίσης , το φαινόμενο του brain – drain , εκδηλώθηκε παράλληλα με την είσοδο ανειδίκευτου ανθρωπίνου δυναμικού . Η υπογεννητικότητα , η έλλειψη θέσεων εργασίας και η έλλειψη οικονομικών πόρων , έκαναν το δρόμο της μετανάστευσης μοναδικό . Ένα επιπλέον πρόβλημα στην Ελλάδα , είναι ότι το brain – drain έχει κάνει την εμφάνισή του χωρίς το brain - circulation , σε αντίθεση με αρκετές χώρες της Ευρώπης .
Η παρούσα μελέτη , εξετάζει τους παράγοντες που σχετίζονται με την κινητικότητα των Ελλήνων σε χώρες της Ευρώπης , παράλληλα με την άποψη Ελλήνων που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα . Για αυτό δημιουργήθηκαν δύο ερωτηματολόγια , ένα για τους Έλληνες που ζουν και εργάζονται σε χώρες; της Ευρώπης και ένα για τους Έλληνες που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα . Τα ερωτηματολόγια μοιράστηκαν με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στις αρχές του Οκτωβρίου και στις αρχές του Νοεμβρίου συγκεντρώθηκαν τα δεδομένα και ακολούθησε η ανάλυση .
Από την ανάλυση , προκύπτει η χώρα πόλος έλξης της Ευρώπης για το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό είναι η Γερμανία , ενώ η πλειοψηφία των μεταναστών θέλει κάποια στιγμή να επιστρέψει στην Ελλάδα . Επίσης οι περισσότεροι από τους Έλληνες του εξωτερικού , μετανάστευσαν για καλύτερες συνθήκες εργασίας και μισθολογική αναβάθμιση . Η άποψη των Ελλήνων που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα , δεν διαφέρει σημαντικά , για το ποια είναι η κατάσταση αυτή την στιγμή στην Ελλάδα και ποιες ευκαιρίες δίνονται στις ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης . Αρκετά σημαντικό να αναφέρουμε είναι ότι αρκετοί από τους Έλληνες που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα , φοβούνται να μετακινηθούν , διότι δεν γνωρίζουν την γλώσσα . |
el |