heal.abstract |
Η παρούσα διπλωματική εργασία μελετά την συμπεριφορά άκαμπτων λικνιζομένων σωμάτων στους διαφορετικούς ορόφους μίας κατασκευής. Γίνεται εκτίμηση της σεισμικής τρωτότητας των αντικειμένων αυτών και εξάγονται διάφορα συμπεράσματα.
Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται περιγραφή και προσομοίωση του τριώροφου υπό μελέτη κτηρίου δύο ανοιγμάτων όπου παρουσιάζονται τα χαρακτηριστικά στοιχεία του, τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν και οι φορτίσεις. Ορίζονται επίσης οι κόμβοι, οι διατομές, οι μάζες και γίνεται έλεγχος των μελών κατά την διαστασιολόγηση.
Στο δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζονται οι τρείς μέθοδοι ανάλυσης ( ιδιομορφική, στατική μη-γραμμική pushover, δυναμική μη-γραμμική ). Για τη ιδιομορφική ανάλυση παρουσιάζονται οι δύο πρώτες ιδιοπεριόδοι του κτιρίου, στη στατική μη-γραμμική pushover παρουσιάζεται η καμπύλη ικανότητας της κατασκευής και στη δυναμική μη-γραμμική παρουσιάζονται οι σεισμικές καταγραφές που θα χρησιμοποιηθούν στα παρακάτω κάτω κεφάλαια.
Στο τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζεται η μέθοδος πολλαπλών λωρίδων που περιγράφει την συμπεριφορά των κτηρίων σε σεισμούς μακρινού πεδίου ( δυναμική μη-γραμμική ανάλυση). Ορίζεται το μέτρο έντασης IM, η παράμετρος απαίτησης EDP και γίνεται εκτενής περιγραφή της μεθοδολογίας.
Στο τέταρτο κεφάλαιο γίνεται η εισαγωγή στα μη-δομικά στοιχεία κατασκευών και στο σχεδιασμό με βάση την επιτελεστικότητα τους. Ακολουθεί ο λικνισμός άκαμπτου σώματος υπό αρμονικό παλμό (εισαγωγή, εξισώσεις housner, τρόποι ανατροπής, επιρροή χαρακτηριστικών σώματος, αριθμητική προσομοίωση περιεχόμενων κατασκευών). Τέλος περιγράφονται οι καμπύλες τρωτότητας και προτείνονται οι οριακές καταστάσεις.
Στο πέμπτο κεφάλαιο παρουσιάζονται οι καμπύλες τρωτότητας ( Sa, PFA, PFV ) και εξάγονται τα συμπεράσματα και στο έκτο κεφάλαιο γίνεται σύγκριση της καμπύλης τρωτότητας Sa με αυτή των Ishiyama και βρίσκουμε σε πια καμπύλη συγκλίνει περισσότερο η καμπύλη τρωτότητας Sa. |
el |