dc.contributor.author | Λαγούτη, Μαρία-Ελισάβετ | el |
dc.contributor.author | Lagouti, Maria-Elisavet | en |
dc.date.accessioned | 2019-07-10T09:43:10Z | |
dc.date.available | 2019-07-10T09:43:10Z | |
dc.date.issued | 2019-07-10 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.lib.ntua.gr/xmlui/handle/123456789/49031 | |
dc.identifier.uri | http://dx.doi.org/10.26240/heal.ntua.16311 | |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού 3.0 Ελλάδα | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/gr/ | * |
dc.subject | Ανάλυση | el |
dc.subject | Αλυσίδα αξίας | el |
dc.subject | Μαστίχα | el |
dc.subject | Καλλιέργεια μαστίχας | el |
dc.subject | Διάθεση μαστίχας | el |
dc.subject | Value chain | en |
dc.subject | Masticha | el |
dc.subject | Case study | el |
dc.subject | Growing mastic | el |
dc.subject | Analysis of value chain | el |
dc.title | Ανάλυση της αλυσίδας αξίας παραγωγής, επεξεργασίας και διάθεσης των προϊόντων μαστίχας | el |
heal.type | bachelorThesis | |
heal.classification | Οικονομικά | el |
heal.language | el | |
heal.access | campus | |
heal.recordProvider | ntua | el |
heal.publicationDate | 2019-03-04 | |
heal.abstract | Η μαστίχα είναι η ρητινώδης έκκριση του μαστιχόδεντρου και παράγεται αποκλειστικά στη νότια Χίο. Μετά την καλλιέργεια και επεξεργασία της από τους μαστιχοπαραγωγούς, η μαστίχα παραδίδεται και διαχειρίζεται αποκλειστικά από την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου (Ιστοχώρος Ε.Μ.Χ.) και τη θυγατρική της εταιρεία, Mediterra Α.Ε. Η μαστίχα έχει ποικίλες ευεργετικές ιδιότητες και για αυτό το λόγο βρίσκει εφαρμογές σε βιομηχανίες τροφίμων και καλλυντικών. Τα τελευταία χρόνια, έχουν αρχίσει να αξιοποιούνται και οι ιατροφαρμακευτικές της δράσεις για την παραγωγή παραφαρμακευτικών προϊόντων (και στο άμεσο μέλλον και φαρμακευτικών), με αποτέλεσμα τη συνεχή αύξηση της ζήτησης για μαστίχα υψηλής καθαρότητας. Στόχος της παρούσας εργασίας είναι η διερεύνηση, και ανάλυση της αλυσίδας αξίας παραγωγής, επεξεργασίας και διάθεσης των προϊόντων μαστίχας, δίνοντας έμφαση στον πρωτογενή τομέα, καθώς το συγκεκριμένο στάδιο της αλυσίδας αξίας έχει εξελιχθεί πολύ λιγότερο σε σχέση με το στάδιο της βιομηχανικής επεξεργασίας και το στάδιο του εμπορίου/μάρκετινγκ. Για τον σκοπό αυτό, πραγματοποιήθηκαν αναλυτικές συνεντεύξεις με μαστιχοπαραγωγούς αλλά και με τους υπεύθυνους της επεξεργασίας μαστίχας της Ε.Μ.Χ., και επίσης αξιοποιήθηκαν συγκεκριμένα στατιστικά δεδομένα. Μέσω της εμπειρικής έρευνας, εντοπίστηκαν κρίσιμοι παράγοντες που επηρεάζουν σημαντικά τη συνολική αποδοτικότητα της πρωτογενούς παραγωγής καθώς και το αποτέλεσμά της, κρίσιμη παράμετρος του οποίου είναι ο βαθμός καθαρότητας της παραγόμενης μαστίχας, καθώς καθορίζει σημαντικά τις δυνατότητες αξιοποίησής της στα επόμενα στάδια της αλυσίδας αξίας. Στο πλαίσιο αυτό, αναδείχθηκαν και προτάσεις, με σκοπό την αύξηση της παραγωγικότητας των επιμέρους δραστηριοτήτων/διαδικασιών και τη βελτίωση του τελικού αποτελέσματος της πρωτογενούς παραγωγής. | el |
heal.abstract | Mastic is the resinous secretion of the mastic tree and it is produced exclusively in the island of Chios. After its cultivation and processing by the mastic growers, mastic is delivered and managed exclusively by The Chios Mastiha Growers Association (E.M.X.) and its subsidiary, Mediterra S.A. Mastic has a variety of beneficial properties and therefore is used in food and cosmetic industries. In recent years, its medical properties have also begun to be utilized for the development of parapharmaceutical products (and in the near future for pharmaceutical products as well), resulting in an increasing demand for mastic of high purity. The objective of this thesis is to investigate and analyze the value chain of the production, processing and disposal of mastic products, with a higher focus on the agricultural stage, as this specific stage of the value chain has evolved much less in comparison with the stages of industrial processing and marketing/trade. For this purpose, analytical interviews with mastic growers as well as executives of the EMX’s factory were conducted, and also relevant statistical data of the EMX were utilized. Through this empirical research, factors that affect significantly the overall efficiency and effectiveness of the agricultural stage have been identified. A crucial parameter of the agricultural stage’s output is the purity level of the produced mastic, as it influences significantly its use in the next stages of the value chain. In this context, specific proposals of the interviewees were pointed out regarding the increase of the specific substages/processes’ efficiency and the improvement of the agricultural stage’s final output. | en |
heal.advisorName | Καλογήρου, Ιωάννης | el |
heal.committeeMemberName | Τσακανίκας, Άγγελος | el |
heal.committeeMemberName | Θεοδώρου, Θεόδωρος | el |
heal.academicPublisher | Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Ανάλυσης, Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Διεργασιών και Συστημάτων (ΙΙ). Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας | el |
heal.academicPublisherID | ntua | |
heal.numberOfPages | 168 σ. | |
heal.fullTextAvailability | true |
Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο: