HEAL DSpace

Τεχνολογίες διαχείρισης αποβλήτων ελαιοτριβείων

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Ρούτσης, Αλέξανδρος el
dc.contributor.author Routsis, Alexandros en
dc.date.accessioned 2019-07-16T08:30:56Z
dc.date.available 2019-07-16T08:30:56Z
dc.date.issued 2019-07-16
dc.identifier.uri https://dspace.lib.ntua.gr/xmlui/handle/123456789/49071
dc.identifier.uri http://dx.doi.org/10.26240/heal.ntua.16365
dc.rights Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/ *
dc.subject Διαχείριση αποβλήτων el
dc.subject Ελαιοτριβεία el
dc.subject Απόβλητα ελαιοτριβείων el
dc.subject Ελαιόλαδο el
dc.subject Επεξεργασία αποβλήτων el
dc.subject Waste management en
dc.subject Olive oil mills en
dc.subject Olive oil mills wastes en
dc.subject Olive oil en
dc.subject Waste treatment en
dc.title Τεχνολογίες διαχείρισης αποβλήτων ελαιοτριβείων el
dc.title Olive oil mills waste management techologies en
heal.type bachelorThesis
heal.classification Διαχείριση αποβλήτων el
heal.language el
heal.access free
heal.recordProvider ntua el
heal.publicationDate 2019-02-22
heal.abstract Ο κλάδος παραγωγής ελαιόλαδου είναι από τους σημαντικότερους γεωργιο-βιομηχανικούς κλάδους της περιοχής της Μεσογείου στην οποία παράγονται ετησίως περίπου 3 εκατομμύρια τόνοι ελαιόλαδου, δηλαδή περισσότερο από το 95% της παγκόσμιας παραγωγής. Η παραγωγή του ελαιόλαδου όπως περιγράφεται και στην εργασία αυτή δημιουργεί συνήθως τριπλάσιους έως και πενταπλάσιους όγκους αποβλήτων συγκριτικά με την παραγόμενη ποσότητα ελαιόλαδου. Συνεπώς οι παραγόμενοι όγκοι αποβλήτων που προκύπτουν είναι πολύ μεγάλοι και αφορούν απόβλητα στερεής και υγρής μορφής, διαφορετικής σύνθεσης και ποσότητας. Η ποικιλομορφία αυτή οφείλεται σε πολλούς παράγοντες από τους οποίους ο κυριότερος είναι η μέθοδος παραγωγής, ωστόσο σε οποιαδήποτε περίπτωση τα απόβλητα αυτά απαιτούν ειδική επεξεργασία πριν την διάθεσή τους. Η εργασία αυτή προσεγγίζει το θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων των ελαιοτριβείων από τη μεριά των παραγόμενων υγρών αποβλήτων. Καταγράφει τα χαρακτηριστικά τους καθώς επίσης και τις επιπτώσεις που προκαλεί η απευθείας εναπόθεσή τους στο περιβάλλον. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η προσπάθεια που γίνεται στην αντιμετώπιση του προβλήματος της διαχείρισης των υγρών αποβλήτων των ελαιοτριβείων δεν κατευθύνεται μόνο προς τη βελτίωση των περιβαλλοντικών όρων διάθεσης τους, αλλά και προς την ανάκτηση ή παραγωγή χρήσιμων προϊόντων υψηλής αξίας. Για το λόγο αυτό, η εργασία αυτή συγκεντρώνει και περιγράφει όλες τις διαθέσιμες τεχνικές διαχείρισής τους, τόσο τις ήδη εφαρμοζόμενες όσο και αυτές που αν και σε μικρή κλίμακα παρουσιάζουν ικανοποιητικά αποτελέσματα στη βελτίωση των χαρακτηριστικών τους πριν την τελική τους διάθεση και στην ανάκτηση χρήσιμων προϊόντων. Οι τεχνικές αυτές περιλαμβάνουν φυσικές, φυσικοχημικές και βιολογικές μεθόδους επεξεργασίας καθώς και συνδυασμό τους, με σκοπό την επίτευξη βέλτιστων αποτελεσμάτων. Η εφαρμοσιμότητα της εκάστοτε μεθόδου κρίνεται με βάση την βιωσιμότητά της σε τρεις βασικούς άξονες, τον οικονομικό, τον περιβαλλοντικό και τον κοινωνικό. Κατά αυτόν τον τρόπο αξιολογούνται όλες οι αναφερόμενες τεχνικές και εξάγονται χρήσιμα συμπεράσματα για την υφιστάμενη κατάσταση διαχείρισης των υγρών αποβλήτων των ελαιοτριβείων. Τέλος παρουσιάζονται μερικές προτάσεις με σκοπό να αποτελέσουν κατευθυντήριες γραμμές στον σχεδιασμό της διαχείρισης των υγρών αποβλήτων των ελαιοτριβείων, όλες με γνώμονα την εξασφάλιση της αειφορίας του κλάδου της ελαιοκομίας. el
heal.abstract The olive oil industry is one of the most important agricultural and industrial sectors in the Mediterranean region where approximately 3 million tons of olive oil are produced annually, i.e. more than 95% of the global production. The production of olive oil, as described in this paper, usually produces triple to five times the volume of waste compared to the quantity of olive oil produced. Therefore, the generated waste volumes are very large and involve solid and liquid waste of different composition and quantity. This diversity is attributed to many factors, the most important being the production method, but in any case this waste requires special treatment before its disposal. This paper makes an approach of the issue of management of liquid waste generated by oil mills. It records their characteristics as well as the effects of their direct disposal to the environment. It is important to note that the effort to deal with the problem of the management of liquid waste generated in oil mills is not only geared to improving the environmental conditions of its disposal but also to recovering or producing useful products of high value. For this reason, this paper gathers and describes all available techniques for waste management, both existing ones and those which, although on a small scale, have satisfactory results in the improvement of waste characteristics before its final disposal and the recovery of useful products. These techniques include physical, physicochemical and biological processing methods, as well as their combination in order to achieve optimal results. The applicability of each method is judged based on its sustainability on three main factors: economic, environmental and social. In this way, all reported techniques are evaluated and useful conclusions are drawn on the current waste management status of oil mills. Finally, some proposals are presented as guidelines for the planning of the management of liquid waste of oil mills, all with a view to ensure the sustainability of the olive industry. en
heal.advisorName Ανδρεόπουλος, Ανδρέας el
heal.committeeMemberName Βασιλείου, Παναγιώτα el
heal.committeeMemberName Παυλάτου, Ευαγγελία el
heal.academicPublisher Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Σύνθεσης και Ανάπτυξης Βιομηχανικών Διαδικασιών (IV) el
heal.academicPublisherID ntua
heal.numberOfPages 134 σ. el
heal.fullTextAvailability true


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο:

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα Εκτός από όπου ορίζεται κάτι διαφορετικό, αυτή η άδεια περιγράφεται ως Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα