heal.abstract |
Το πρόβλημα της εξοικονόμησης ενέργειας αποτελεί ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα της σύγχρονης εποχής. Τα κτίρια, τόσο του οικιακού όσο και του τριτογενή τομέα, αποτελούν πλέον τον μεγαλύτερο ενεργειακό καταναλωτή και ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας με ρύπους και κυρίως με διοξείδιο του άνθρακα (CO2), το οποίο ευθύνεται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την κλιματική αλλαγή. Ταυτόχρονα, ο κτιριακός τομέας διαθέτει υψηλό δυναμικό για ενεργειακή εξοικονόμηση. Τα τελευταία χρόνια γίνονται σημαντικές προσπάθειες για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια, εξασφαλίζοντας παράλληλα συνθήκες άνεσης για τους ανθρώπους. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με κατάλληλο σχεδιασμό του κτιριακού κελύφους που θα αξιοποιεί σε βέλτιστο βαθμό τα στοιχεία του εξωτερικού περιβάλλοντος, προσφέροντας παράλληλα επαρκή θερμομόνωση από τις δυσμενείς κλιματικές συνθήκες.
Τα παράθυρα αποτελούν ένα αναπόσπαστο στοιχείο κάθε κτιριακού κελύφους, καθώς προσφέρουν φυσικό φωτισμό, οπτική επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον και φυσικό αερισμό των εσωτερικών χώρων. Ωστόσο, από ενεργειακή άποψη, αποτελούν ένα αδύναμο σημείο του κτιριακού κελύφους, καθώς είναι υπεύθυνα για περίπου το 60% των συνολικών ενεργειακών απωλειών. Για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης ενός κτιρίου, ένα σημαντικό βήμα είναι η αντικατάσταση των παραθύρων του με πιο εξελιγμένους τύπους παραθύρων υψηλής ενεργειακής απόδοσης.
Στην παρούσα εργασία μελετάται η εφαρμογή έξι διαφορετικών τύπων υαλοπινάκων σε ένα κτίριο γραφείων με μεγάλη εξωτερική γυάλινη επιφάνεια στην περιοχή της Αθήνας και συγκρίνεται η ενεργειακή τους απόδοση σε σχέση με τους μονούς υαλοπίνακες που συναντώνται ακόμα σε πολλά ελληνικά κτίρια. Κάθε τύπος υαλοπίνακα εξετάζεται ως προς την επίδρασή του στις ενεργειακές απαιτήσεις του κτιρίου για θέρμανση, ψύξη και τεχνητό φωτισμό, αλλά και ως προς τη μετάδοση ηλιακής ακτινοβολίας, τα θερμικά κέρδη και τις θερμικές απώλειες που επιτρέπει σε μηνιαία και ετήσια βάση. Επίσης, εξετάστηκε η επίδραση της συνολικής επιφάνειας των υαλοπινάκων στην ενεργειακή κατανάλωση του κτιρίου, η εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας και η επακόλουθη μείωση των εκπομπών CO2 για κάθε τύπο υαλοπίνακα.
Ο σχεδιασμός του κτιρίου πραγματοποιήθηκε με τη χρήση του λογισμικού SketchUp 2016 και τη βοήθεια των εργαλείων σχεδίασης του Openstudio που ενσωματώθηκαν σε αυτό. Η ενεργειακή προσομοίωση έγινε με τη χρήση του λογισμικού EnergyPlus, ενώ οι διάφοροι τύποι παραθύρων επιλέχθηκαν από τις βιβλιοθήκες του λογισμικού WINDOW 7.6. |
el |