heal.abstract |
Η κλιματική αλλαγή προβλέπεται ότι θα επηρεάσει ιδιαίτερα την παράκτια ζώνη, αφού εκτιμώνται άνοδος της στάθμης της θάλασσας και αύξηση της συχνότητας και της έντασης των ακραίων φαινομένων καταιγίδας και μετεωρολογικής παλίρροιας. Βασικές επιπτώσεις αποτελούν οι παράκτιες πλημμύρες, η διάβρωση και η αστοχία παράκτιων τεχνικών έργων.
Ειδικά για την Ελλάδα, με μήκος ακτογραμμής περίπου 16.300km, η παράκτια ζώνη αποτελεί σημαντικότατο φυσικό πόρο, στον οποίο κατοικεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού, αναπτύσσεται ο τουρισμός, υπάρχουν κατασκευασμένα έργα και δίκτυα υποδομής, αλλά και πολλοί οικότοποι.
Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι στην πραγματικότητα ένα πολύπλευρο θέμα διαχείρισης , που απαιτεί επιχειρησιακό σχέδιο, προϋποθέτει πολιτική βούληση και είναι άμεσα συνδεδεμένο με επιλογές οικονομικές, αναπτυξιακές, κοινωνικές, περιβάλλοντος.
Η διαχειριστική πρόκληση που οφείλει να απαντήσει ο μηχανικός, με δεδομένη την αβεβαιότητα ως προς το χώρο, χρόνο και ένταση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής και την έλλειψη νέων προτύπων και κανονισμών που συμπεριλαμβάνουν την κλιματική παράμετρο, είναι η γεφύρωση του χάσματος μεταξύ επιστήμης του κλίματος και τεχνικής πρακτικής.
Κρίσιμη παράμετρο αποτελεί ο ποσοτικός προσδιορισμός των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής . Για την περίπτωση της παράκτιας ζώνης, επιτυγχάνεται με την χρήση του Δείκτη Παράκτιας Τρωτότητας Φυσικών Διεργασιών, στον υπολογισμό του οποίου λαμβάνονται υπόψη οι εξής Μεταβλητές: η γεωμορφολογία της ακτής, η παράκτια κλίση, οι ιστορικές μεταβολές της ακτογραμμής, η σχετική μεταβολή της στάθμης της θάλασσας, το μέσο σημαντικό ύψος κύματος και το μέσο εύρος της παλίρροιας.
Στηριζόμενοι στην συνεχώς αναγνωριζόμενη στην επιστημονική κοινότητα άποψη της επίδρασης που ασκούν στην τρωτότητα της παράκτιας ζώνης κοινωνικοί, οικονομικοί και λοιποί παράγοντες, αναπτύσσεται στο πλαίσιο της παρούσας Διπλωματικής εργασίας ο Δείκτης Παράκτιας Τρωτότητας Ανθρωπογενών Δραστηριοτήτων και Κοινωνικοοικονομικών Δραστηριοτήτων. Η τιμή τρωτότητας υπολογίζεται με τον τύπο του CVI. Η μεθοδολογία εφαρμόζεται στην περιοχή μελέτης, δηλαδή στις λιμενικές εγκαταστάσεις της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, και έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία Μητρώου ιεράρχησης κατά σειρά τρωτότητας των αντίστοιχων λιμένων. Με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα, ιεραρχημένων παρεμβάσεων ήδη από σήμερα. |
el |