heal.abstract |
Το θέμα της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η όρυξη γεωτρήσεων υδρογονανθράκων σε συνθήκες υψηλής πίεσης και θερμοκρασίας (HP/HT). Η εργασία εκπονήθηκε στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και δομείται ως ακολούθως:
Αρχικά, στην εισαγωγή παρουσιάζεται το θέμα και ο σκοπός της εργασίας.
Στη συνέχεια, ακολουθεί το δεύτερο κεφάλαιο της εργασίας, στο οποίο ορίζονται οι γεωτρήσεις υψηλής πίεσης και θερμοκρασίας, πραγματοποιείται σύντομη ιστορική επισκόπηση και γίνεται αναφορά στη σύγχρονη πραγματικότητα, όσον αφορά την εξέλιξη της γεωτρητικής δραστηριότητας σε συνθήκες HP/HT τα τελευταία χρόνια.
Στο τρίτο κεφάλαιο, εξετάζονται τα τεχνικά θέμα με τις οποία έρχεται αντιμέτωπη η πετρελαϊκή βιομηχανία, κυρίως κατά τη φάση όρυξης των γεωτρήσεων σε συνθήκες υψηλής πίεσης και θερμοκρασίας (ρευστά διάτρησης, σωλήνωση, τσιμέντωση και λοιπός εξοπλισμός όρυξης). Γίνεται επίσης αναφορά στις τεχνικές προκλήσεις που παρουσιάζει η ολοκλήρωση αυτών των γεωτρήσεων και η παραγωγή, καθώς και στα ειδικά προβλήματα που οφείλονται στην παρουσία όξινου αερίου και τις τεχνικές προκλήσεις που παραμένουν υπό έρευνα. Τέλος, επιχειρείται μια σύγκριση των γεωτρήσεων HP/HT με τις γεωτρήσεις γεωθερμίας.
Στο τέταρτο κεφάλαιο της διπλωματικής εργασίας, αναδεικνύονται τα σημαντικότερα σημεία σχεδιασμού των γεωτρήσεων HP/HT που σχετίζονται με την ασφάλεια των γεωτρήσεων αυτού του τύπου (ανίχνευση και αποτροπή αιφνίδιων εισροών, ανάκτηση του ελέγχου της γεώτρησης). Αναπόσπαστο κομμάτι αυτού του κεφαλαίου είναι και η παρουσίαση συμβάντων σε γεωτρήσεις στη Β. Θάλασσα που αναδεικνύουν τις κύριες αιτίες προβλημάτων ασφάλειας σε αυτές τις γεωτρήσεις. Τέλος, γίνεται σύντομη αναφορά στο κανονιστικό πλαίσιο που ισχύει στην Ευρώπη και διεθνώς για την ασφαλή εκτέλεση των εργασιών στις γεωτρήσεις ΗΡ/ΗΤ, καθώς στις κατευθυντήριες οδηγίες και τα πρότυπα που έχουν εκδώσει διάφοροι οργανισμοί σχετικά με την εκτέλεση ορισμένων διαδικασιών στις γεωτρήσεις αυτού του τύπου.
Στο πέμπτο κεφάλαιο, παρατίθενται πέντε μελέτες περίπτωσης, προερχόμενες από τα μεγαλύτερα, μέχρι στιγμής, πεδία ΗΡ/ΗΤ ανά τον κόσμο (Βόρεια Θάλασσα, Δυτική Κίνα, θαλάσσιος χώρος της Ταϊλάνδης, γεωτρήσεις ultra ΗΡ/ΗΤ στον Κόλπο του Μεξικού). Η πέμπτη αναφέρεται στο δυστύχημα της γεώτρησης Macondo.
Τέλος, η εργασία ολοκληρώνεται με τα συμπεράσματα όπου διατυπώνονται οι κύριες διαπιστώσεις που απορρέουν από την διπλωματική εργασία. |
el |